Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ENCYCLOPEDIA OF LIFE



Οι πρώτες σελίδες της κολοσσιαίας εγκυκλοπαίδειας της ζωής, μέσα από την οποία θα γίνει η κατηγοριοποίηση καθενός από τα 1,8 εκατομμύρια είδη του πλανήτη μας, έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.

Η αχανής διαδικτυακή πηγή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθρώπινης κατανόησης σχετικά με την παγκόσμια βιοποικιλότητα.

Οι δημιουργοί της τεράστιας βάσης δεδομένων αναφέρουν ότι η νέα αυτή εγκυκλοπαίδεια θα φέρει στην ανθρώπινη γνώση επανάσταση παρόμοια με αυτή που έφερε η ανακάλυψη του μικροσκοπίου το 1595.

Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όλους, από επιστήμονες έως και απλούς αναγνώστες.

Η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, που περιγράφεται ως ο υπέρτατος οδηγός της ζωής, θα περιλαμβάνει όλα τα βασίλεια των οργανισμών.

Οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο έργο λένε ότι η τεράστια αυτή βάση δεδομένων θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν τα σφοδρά φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών στο ζωικό βασίλειο.

Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την μείωση της εξάπλωσης διαφόρων ειδών αλλά και να επιτρέψει τον εντοπισμό περιπτώσεων διάδοσης ασθενειών.

Τέλος ένας ακόμα από τους σκοπούς της εγκυκλοπαίδειας της ζωής είναι η συνειδητοποίηση του μεγέθους της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο πλανήτης μας θεωρείται ότι απειλείται από μαζικό αφανισμό ειδών.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην εγκυκλοπαίδεια έχουν συλλεχθεί από ένα σύνολο πηγών, συμπεριλαμβανομένων αρκετών υπαρχόντων ειδικών βάσεων δεδομένων όπως οι AmphibiaWeb και FishBase.

«Αυτό που κάνει εφικτή την δημιουργία μιας τέτοιας εγκυκλοπαίδειας σήμερα, ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατη, είναι το πλήθος των online πηγών που έχουν δημιουργηθεί σήμερα και στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε,» σχολιάζει ο Δ. James Edwards, υπεύθυνος για την Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής.

«Κατά δεύτερον, η τεχνολογία της πληροφορίας έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να μπορούμε να συλλέγουμε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και να τις παρουσιάζουμε με έναν τρόπο, για παράδειγμα όπως το Google News, άλλωστε στην ουσία η μέθοδος προσέγγισης είναι η ίδια.»
Οι πηγές

Οι πηγές οι οποίες παρέχουν πληροφορίες στην Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής το κάνουν δωρεάν, με σκοπό την καθοδήγηση νέων χρηστών στις ιστοσελίδες τους και την αναζήτηση επιπρόσθετων πληροφοριών που απαιτούν συνδρομή.

«Εάν κάποιος επρόκειτο να ξεκινήσει να γράφει μια εγκυκλοπαίδεια για τη ζωή του πλανήτη μας, θα χρειαζόταν περίπου 100 χρόνια. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε στο 1/10 αυτού του χρόνου,» εξηγεί ο Δρ. Edwards.

Το εγχείρημα ξεκίνησε την άνοιξη του 2007. Η εγκυκλοπαίδεια σήμερα έχει συγκεντρώσει σε αρκετές σελίδες πληροφορίες για ένα εκατομμύριο είδη, από τις οποίες 30,000 περίπου περιέχουν λεπτομερείς περιγραφές.

Επιπλέον υπάρχουν ήδη μερικές σελίδες με πολυμεσικές εφαρμογές οι οποίες μα δίνουν μια γεύση από την πολυαναμενόμενη εγκυκλοπαίδεια.

Οι 1,8 εκατομμύρια εγγραφές πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2017.

«Σε κάθε σελίδα, υπάρχουν πληροφορίες για κάθε είδος που προέρχονται από την World Conservation Union, και σχετίζονται με την απειλή ή τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους,» λέει ο Edwards.

«Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσφέρουμε πληροφορίες για τον πληθυσμό οργανισμών που βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά και για είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.»

Οι δημιουργοί της εγκυκλοπαίδειας στοχεύουν επίσης και στη συχνή ανανέωση της βάσης τους μετά από την αναγνώριση νέων ειδών. Επιπρόσθετες πληροφορίες και φωτογραφίες για αναγνώριση των ειδών θα γίνονται δεκτές και από χρήστες μετά από την έγκριση τους από ειδική ομάδα.

Αν και η ιδέα της δημιουργίας ενός καταλόγου της ζωής δεν είναι καινούργια, η συγκεκριμένη έκδοση έχει τις ρίζες της σε ένα άρθρο που γράφτηκε το 1993 από τον Edward O Wilson από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Σε αυτό το άρθρο, ο Wilson τόνισε ότι οι επιστήμη της βιολογίας χρειάζεται κάτι ανάλογο με την «εκτόξευση στο φεγγάρι.»

πηγή:news.pathfinder.gr

2 σχόλια:

everything53 είπε...

Πάρα πολύ καλό και ενδιαφέρον!

kakos lykos είπε...

Αρκεί να μην γίνει σαν την wikipedia, που γράφει ο καθένας ότι αρλούμπα του κατέβει, γιατί έχει κάποια σωστά και τεκμηριωμένα άρθρα με πηγές,αλλά έχει και κάτι τερατολογίες να τραβάς τα μαλλιά σου.