Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Χρήση ψυχότροπων ουσιών στα αρχαία χρόνια




H Πυθία η Ιέρεια που έδινε τους χρησμούς στο μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς, πριν δώσει οποιοδήποτε χρησμό πλενόταν και έπινε νερό από την Κασταλία, καθόταν πάνω σε ένα τρίποδα και μασούσε φύλλα δάφνης.Κάτω από τον τρίποδα έκαιγαν ψυχότροπα φυτά, που από τις αναθυμιάσεις του καπνού που ανέβαινε προς τα επάνω η Πυθία έπεφτε σε έκσταση, και έλεγε ασυνάρτητα λόγια, τα λόγια της Πυθίας τα έπαιρναν οι Ιερείς του ναού και τα μορφοποιούσαν σε χρησμούς, πάντα με διφορούμενη σημασία, έτσι όποια κι αν ήταν η έκβαση του θέματος που απασχολούσε τον ενδιαφερόμενο,το μαντείο έβγαινε σωστό στην πρόβλεψή του.

Όλα καλά μέχρι εδώ κι αυτά περί Πυθίας γνωστά, αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως ήταν μια άλλη άποψη περί Μωυσή και δέκα εντολών.Τα ψυχότροπα φυτά χρησιμοποιήθηκαν και από άλλους λαούς, συγκεκριμένα από τον Μωυσή στο όρος Σινά, έτσι τουλάχιστον λέει ο Ισραηλινός καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας Μπένι Σάνον, και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους των Ραβίνων.Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι ο Μωυσής θα πρέπει να ήταν υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών όταν είδε τη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο.




Το παρακάτω άρθρο είναι από την εφημερίδα τα "Νέα"

«Υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών δέχθηκε ο Μωυσής στο όρος Σινά τις Δέκα Εντολές». Υπερασπιστής αυτής της τουλάχιστον προκλητικής θεωρίας είναι ο Ισραηλινός καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας Μπένι Σάνον. Όπως επισήμανε ο ίδιος μάλιστα, είχε προσωπική εμπειρία θρησκευτικής φύσεως υπό την επήρεια ψυχοτρόπων φυτικών ουσιών στον Αμαζόνιο...

Oι παραισθησιογόνες ουσίες εντάσσονταν στις θρησκευτικές τελετές των Ισραηλιτών κατά τη βιβλική περίοδο, γράφει ο καθηγητής Μπένι Σάνον στην επιστημονική επιθεώρηση «Τime and Μind». Για να το υποστηρίξει μάλιστα, προσθέτει πως στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται συχνά παρασκευάσματα από φλοιό ακακίας. «Έτσι, οι βροντές, οι κεραυνοί και το σάλπισμα που, σύμφωνα με το βιβλίο της Εξόδου, ακούγονταν από το όρος Σινά, μπορεί απλώς να ήταν φαντασιώσεις ενός λαού» γράφει χαρακτηριστικά και, αναφερόμενος και στη δική του εμπειρία, συνεχίζει: «Σε προχωρημένο στάδιο μέθης από αγιαχουάσκα (ayahuasca- ποτό του Αμαζονίου με ψυχεδελικές ιδιότητες), βλέπει κανείς λάμψεις που συνοδεύονται από έντονα πνευματικά και θρησκευτικά συναισθήματα». Επίσης, οι αναφορές σχετικά με ανθρώπους που «βλέπουν» ήχους, είναι άλλο ένα «κλασικό φαινόμενο» σύμφωνα με τη θεωρία του Ισραηλινού καθηγητή, ο οποίος επικαλείται θρησκευτικές τελετές από τον Αμαζόνιο, κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται ναρκωτικά ώστε οι συμμετέχοντες να «δουν» τη μουσική. «Είχα κι εγώ οράματα» παραδέχεται ο Σάνον «όταν επισκέφτηκα τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία το 1991 και δοκίμασα αγιαχουάσκα».

Οι αντιδράσεις
Ο καθηγητής, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρησιμοποίησε και μετά το 1991 εκατοντάδες φορές αγιαχουάσκα, μιλώντας στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο είπε πως και ο Μωυσής θα πρέπει να ήταν υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών όταν είδε τη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο. Δεν επιστρέφουν όμως όλοι όσοι βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών με την Τορά (η Πεντάτευχος η οποία για τον ιουδαϊσμό περιέχει την ουσία του μωσαϊκού νόμου). Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να είσαι ο Μωυσής» παραδέχεται ο Σάνον. Μόνον κολακευτικά δεν μπορεί να χαρακτηριστούν τα σχόλια κατά του καθηγητή Σάνον. Δεν πρέπει να φοβόμαστε για την τύχη του βιβλικού Μωυσή, αλλά για την τύχη της επιστήμης» απάντησε ο ραβίνος Γιουβάλ Σέρλοου στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ενώ ώς αργά χθες, στην ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας «Ηaaretz» οι περισσότεροι αναγνώστες διαμαρτύρονταν έντονα κατά του καθηγητή. Ενδεικτικά, ο «Jon» από τη Νέα Υόρκη, αναφέρει μεταξύ άλλων πως, εκείνος που είναι ικανός να φέρει την Τορά, όπως ο Μωυσής, δεν χρειάζεται φυτά όπως αυτά που πήρε ο καθηγητής...
«Οι Δέκα Εντολές δεν αντιπροσωπεύουν περίεργη σκέψη ή κατάσταση σύγχυσης (χαρακτηριστικό της επίδρασης ψυχοτρόπων ουσιών), αλλά λογικές και θεμελιωμένες απόψεις για μια ηθική ζωή» επισήμανε ο δρ Λ. Μπερνάρντ από τις ΗΠΑ. «Ο τίτλος του δημοσιεύματος θα έπρεπε να είναι: “Τρελός καθηγητής από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο παίρνει ναρκωτικά!”».

πηγή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: