Καθημερινά δημιουργούνται διάφορα αντικείμενα με σκοπό να διευκολύνουν την ζωή μας, ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας.
Άλλες φορές τα αντικείμενα αυτά είναι απαραίτητα ή χρήσιμα, και άλλες απλώς μας εντυπωσιάζουν με την μορφή τους ή την λειτουργία τους και μπαίνουμε στον πειρασμό να τα αγοράσουμε, άσχετα αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε πολύ άνετα και χωρίς την παρουσία τους.
Πολυμορφικό ποντίκι!
Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στον τομέα της εργονομίας των συσκευών κατάδειξης, όμως ο σχεδιασμός του νέου ποντικιού Moldable Mouse από την Lite-On φέρνει την τεχνολογία στο έπακρο.
Το ποντίκι αυτό είναι κατασκευασμένο από πηλό με εύκαμπτη πολυουρεθάνη και κάλυμμα από ναίλον ύφασμα, το οποίο επιτρέπει την ελεύθερη διάπλαση του του ποντικιού σε οποιοδήποτε σχήμα σας βολεύει.
Εάν μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ή μια σημαντική αναμέτρηση στο αγαπημένο σας παιχνίδι νιώθετε το χέρι σας κουρασμένο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μορφοποιήστε κατάλληλα τη συσκευή του ποντικιού σας! Μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και τα κουμπιά του ποντικιού, τα οποία ελέγχονται μέσω σημάτων ραδιοσυχνότητας, όπως και τη ροδέλα σε διαφορετικές θέσεις.
Το πολυμορφικό ποντίκι όπως φαίνεται εκτιμήθηκε ιδιαίτερα αφού κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό Red Dot Design Award το 2007 στον τομέα Παραγωγικότητας και Εργασίας.
Gravia: το πρώτο φωτιστικό βαρύτητας
Ένας Αμερικανός τελειόφοιτος φοιτητής Τεχνολογίας κατασκεύασε ένα LED φωτιστικό δαπέδου που ανάβει με τη βαρύτητα.
Ο Κλέι Μόλτον από το Σπρίνγκφηλντ, κατασκεύασε αυτή τη λάμπα, στα πλαίσια της εργασίας του για το μεταπτυχιακό του. Το φωτιστικό LED, που ο ίδιος ονόμασε "Gravia" κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό "Greener Gadgets Design" της Νέας Υόρκης.
Το "Gravia" αποτελείται από έναν ακρυλικό κύλινδρο, ύψους περίπου 1,5 μέτρου και είναι εξοπλισμένο με LEDs που τροφοδοτούνται από ρεύμα. Το ρεύμα δημιουργείται από την αργή πτώση ενός βαριδίου που περιστρέφει έναν ρότορα. Η ενέργεια που παράγεται τροφοδοτεί 10 LEDs, που πυρακτώνονται μέσα στον ακρυλικό κύλινδρο και διαχέουν φως. Η λειτουργία του είναι αθόρυβη ενώ το φωτιστικό θεωρείται εξαιρετικά κομψό και δεν διαθέτει καλώδια, μιας και λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα από το ηλεκτρικό ρεύμα της πρίζας.
Το φως που παράγεται ισοδυναμεί με 600-800 lumens όσο φως παράγεται δηλαδή με μία λάμπα 40Watt. Κάθε πτώση του μηχανισμού βαρύτητας, κατά τη διάρκεια της οποίας παράγεται φως, διαρκεί περίπου 4 ώρες.
Για να ενεργοποιηθεί το φωτιστικό, ο ιδιοκτήτης του ανεβάζει το βαρίδι στην κορυφή του κυλίνδρου και το αφήνει. Αναποδογυρίζει ένας μηχανισμός, που μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με κλεψύδρα, και το βαρίδι αρχίζει σιγά σιγά να κυλάει προς τα κάτω. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, τα LEDs ενεργοποιούνται και ανάβει το φως. Ο Μόλτον δήλωσε πως το φωτιστικό δουλεύει με λίγο πιο περίπλοκο τρόπο από ένα απλό πάτημα του διακόπτη στα συμβατικά φωτιστικά αλλά θα μπορούσε άνετα να γίνει μια ευχάριστη ρουτίνα και να μπει στα νοικοκυριά.
Υπολογίζεται ότι ο μηχανισμός του "Gravia" μπορεί να αντέξει μέχρι και 200 χρόνια, αν χρησιμοποιείται 8 ώρες την ημέρα και 365 μέρες το χρόνο. Το φως που παράγουν τα LEDs είναι ελαφρώς ιώδες. Όσο όμως παλιώνει το ακρυλικό, θα κιτρινίζει ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα το υπεριώδες φώς να γίνεται ολοένα και πιο φυσικό. Εκτιμάται πως το κιτρίνισμα του ακρυλικού θα ξεκινήσει μετά από 10 με 15 χρόνια χρήσης του "Gravia" σε εσωτερικό χώρο.
Ο Μόλτον έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρώσει την πατέντα του.
Aigopen: Το στυλό που διαβάζει
Η κινέζικη εταιρεία Aigo η οποία έχει διαπρέψει στην αγορά των Mp3 players και των φορητών μέσων αποθήκευσης παρουσίασε αυτό το μοναδικό gadget το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Αναζητώντας διανομείς στην Αμερική το Aigopen παρουσιάστηκε στην Έκθεση CES.
Κατευθύνοντας το ειδικό στυλό σε μια φωτογραφία, οι χρήστες μπορούν να ακούσουν μια ιστορία που σχετίζεται με την εικόνα στα Κινέζικά αλλά και στα Αγγλικά.
Η εναλλαγή ανάμεσα στις γλώσσες είναι πολύ απλή αφού το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να πατήσει ένα κουμπί.
Το στυλό αυτό διατίθεται με ακουστικά και βιβλία που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να υποστηρίξουν αυτή την τεχνολογία.
Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από την «Απαγορευμένη πόλη» και μερικά μουσεία της Κίνας.
Η Aigo ευελπιστεί οι εκδοτικοί οίκοι και οι πολιτιστικές οργανώσεις της Αμερικής θα είναι οι επόμενοι πελάτες της.
πηγή:tech.pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου