Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Ο "Μεγάλος αδελφός" και η θάλασσα



To άγρυπνο μάτι του μεγάλου αδελφού μπήκε και στην ναυσιπλοΐα.
Στην ιστοσελίδα http://syros-observer.aegean.gr/ais/ μπορεί κάποιος να ενημερωθεί πλέον ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ένα πλοίο που τον ενδιαφέρει, είτε γιατί θέλει να ταξιδέψει μ'αυτό είτε γιατί αυτό μεταφέρει αγαπημένα του πρόσωπα.



"Στο site του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπάρχει η εφαρμογή «Marine Traffic» η οποία εμφανίζει τις θέσεις των πλοίων στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα σε πραγματικό χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανά πάσα στιγμή δείχνει που ακριβώς βρίσκεται το καράβι που μας ενδιαφέρει αλλά και με πόσους κόμβους ταξιδεύει.

Μια ματιά στο γενικό χάρτη δίνει την αίσθηση ότι το Αιγαίο έχει «πολλή κίνηση» αφού τα πλοία που πάνε κι έρχονται είναι σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και δεν πρόκειται μόνο για επιβατηγά αλλά και για φορτηγά, τάνκερ, δεξαμενόπλοια, ταχύπλοα, ρυμουλκά, κότερα κτλ. Μια δεύτερη ματιά στον χάρτη της Μεσογείου δίνει την αίσθηση ότι η κατάσταση στους θαλάσσιους δρόμους της Ελλάδας δεν απέχει ιδιαίτερα από την κατάσταση που επικρατεί στους κανονικούς της δρόμους. Κίνηση και πάλι κίνηση! Ο χάρτης ανανεώνεται κάθε λεπτό και είναι τόσο καλοφτιαγμένος που εκτός από τα πλοία που βρίσκονται εν κινήσει απεικονίζονται και όσα είναι αγκυροβολημένα. Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση χρονικά να πέσει λίγο έξω (το πολύ έως μια ώρα) αλλά συνήθως είναι ακριβής.

Η εφαρμογή «Marine Traffic» είναι δωρεάν και χρησιμοποιεί πόρους από τα πασίγνωστα Google Maps και VHF. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα απεικόνισης του θαλάσσιου χάρτη μέσω δορυφόρου. Με ένα κλίκ πάνω στο καράβι που ψάχνουμε μπορούμε να δούμε φωτογραφίες, περισσότερες λεπτομέρειες για το που βρίσκεται αλλά και για την πορεία που έχει διανύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. (πηγή : Το πρώτο θέμα) "

3 σχόλια:

everything53 είπε...

Πολύ καλό, έτσι μπορούμε να είμαστε πλήρως ενήμεροι :)

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

καλή προσπάθεια, αλλά μάλλον θέλει επεξεργασία ακόμα. 10.29 το βράδυ και κανένα καράβι δεν πηγαινε κρήτη?

kakos lykos είπε...

Πως δεν πάει βρε για δοκίμασε το Κρήτη 1 της Ανεκ από περιέργεια το δοκίμασα νωρίτερα και ήταν μολις είχε φύγει από το λιμάνι του Πειραιά.