Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Τέχνη ακατάλληλη για ανηλίκους



Σε ποιον αιώνα είπαμε ότι βρισκόμαστε;
... 21ο;
Και ανήκουμε που;
... Στην Ευρώπη;
Μήπως είμαστε εκτός τόπου και χρόνου;
Μήπως ανήκουμε στην εποχή του σκοταδισμού;
Μήπως ζούμε σε ένα διαρκή Μεσαίωνα;
Σε λίγο μήπως θα βάλουμε και βρακάκια στα αγάλματα στο αρχαιολογικό μουσείο γιατί μπορεί να θεωρηθούν αισχρά ή πορνό και ακατάλληλα για ανηλίκους;



Όχι δεν τρελάθηκα ούτε έπεσα σε κανένα θρησκευτικό παραλλήρημα, ούτε διαμονοποιώ καταστάσεις, ούτε έχω καλπάζουσα νοσηρή φαντασία.

Δυστυχώς έγινε κι αυτό, τα έργα του Πικάσσο θεωρούνται αισχρά και δεν κάνει να τα βλέπουν μικρά παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Όχι δεν μιλάω ότι έτσι χαρακτηρίστηκαν σε χώρα του τρίτου κόσμου, σε έκθεση χαρακτικών του εδώ, θεωρήθηκε ο Πικάσσο πορνό.





Απίστευτο κι όμως αληθινό: εν έτει 2008 κάποιοι απαγορεύουν σε μαθητές τα έργα του Πικάσο ως... άσεμνα.

Ακατάλληλη δι ανήλικους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κρίθηκε η πολύ σπουδαία έκθεση με έργα χαρακτικής του Πικάσο, η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε μπει στο πρόγραμμα επισκέψεων πολλών Γυμνασίων και Λυκείων του νομού.

Το απαγορευτικό εξεδόθη από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδουλο Ταπανίδη, ο οποίος, όπως σημειώνει στο υπηρεσιακό ενημερωτικό έγγραφο που έστειλε σε όλα τα σχολεία της ευθύνης του, ανακαλεί «όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώθηκαν από το Τελλόγλειο Ιδρυμα, καθώς, ύστερα από προσωπική επίσκεψη, τα εκτιθέμενα έργα κρίθηκαν ακατάλληλα για μαθητές». Κατάπληκτοι οι καθηγητές πολλών σχολείων, που είχαν ήδη κλείσει ραντεβού με το Τελλόγλειο Ιδρυμα, τηλεφωνούσαν σε συνδικαλιστές για να μάθουν τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.

περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ

1 σχόλιο:

kakos lykos είπε...

Τελικά κατάλαβαν (κατάλαβαν πραγματικά άραγε;)το λάθος που έκαναν με την απαγόρευση, και την πήραν πίσω μετά τις πολλές αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν για το θέμα.

"Με χθεσινή του ανακοίνωση ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης, τονίζει ότι «τα σχολεία μας θα συνεχίσουν τις εκπαιδευτικές επισκέψεις τους, χωρίς κανένα πρόβλημα», ενώ δύο μέρες νωρίτερα και ύστερα από... αυτοψία που έκανε ο ίδιος είχε κρίνει τα έργα ακατάλληλα για μαθητές.

Η απαγόρευση προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών, καθώς η έκθεση «Suite 347» με 347 χαρακτικά που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης θεωρείται εικαστικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε χθες στον υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, κάνοντας λόγο για «λογοκρισία του κ. Ταπανίδη, που θυμίζει μεσαίωνα» και για «σκοταδιστικές αντιλήψεις στην ελληνική εκπαίδευση».

πηγή:www.ethnos.gr"