Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Η αφή της Ολυμπιακής φλόγας



Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1370 π.Χ. στην Αρχαία Ολυμπία.
Οι νικητές για έπαθλο έπαιρναν κλαδιά αγριελιάς τον "κότινο",αγωνίζονταν μόνο για την πρώτη θέση, καθώς δεν υπήρχε δεύτερη και τρίτη, όπως γίνεται σήμερα.Η δόξα του νικητή, τους συνόδευε για όλη τους τη ζωή.
Όταν γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι, γινόταν εκεχειρία. Γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια και μ' αυτούς μετρούσαν τη χρονολογία.
Το 393 μ.Χ. ο Θεοδόσιος ο Μέγας απαγόρευσε κάθε τι που είχε σχέση με την ειδωλολατρεία και μαζί τη συνέχιση των Ολυμπιακών αγώνων.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896 και απο τότε μέχρι σήμερα έχουν αναβληθεί στις περιόδους του Α' και του Β' παγκοσμίου πολέμου. Έχουν συμβεί και τραγικά γεγονότα κατά την διάρκειά τους όπως το 1972 στο Μόναχο, όπου Παλαστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν 11 Ισραηλινούς αθλητές.

Η Ολυμπιακή φλόγα καίει σε βωμό καθ' όλη την διάρκεια των αγώνων και σβήνει με την λήξη τους, ανάβει στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας από την πρωθιέρεια από τις ακτίνες του ήλιου και μεταφέρεται από λαμπαδηδρόμους.

Κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων ακούγεται ο Ολυμπιακός ύμνος, γράφτηκε από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον Σπύρο Σαμαρά. Είχε γραφτεί για την τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων του 1896. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετηθεί ο Ύμνος ως επίσημος στην 55η συνεδρίαση του Τόκιο, το 1958.

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του μεγάλου, του ωραίου και τ'αληθινού
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε 'δω πέρα
τη δόξα της δικής σου γης και τ'ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ'αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.

Σήμερα για άλλη μία φορά άναψε η φλόγα στο Αρχαίο στάδιο, αυτή τη φορά θα ταξιδέψει για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου.
Πολιτικά γεγονότα που αφορούν τις σχέσεις της Κίνας με το Θιβέτ,και τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κίνα, έριξαν σκιά στην σημερινή μέρα.



Οι σχέσεις Κίνας και Θιβέτ το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες, και υπάρχουν αιματηρές συγκρούσεις.Η Κίνα διατηρεί υπό στενή επιτήρηση τις δυτικές της επαρχίες, που κατοικούνται από Θιβετιανούς, έπειτα από τις πρόσφατες ταραχές, και συνεχίζει να απαγορεύει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους.


Φήμες που έλεγαν ότι θα συμβούν επεισόδια κατά την τελετή , από ακτιβιστές και Θιβετιανούς, είχαν αναγκάσει την ΕΛ.ΑΣ να αποκλείσει δρόμους και να ασκεί ελέγχους σε πεζούς και οχήματα, παρά τα δρακόντεια μέτρα όμως προσωρινά η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας διαταράχθηκε. Κατά την ομιλία του κινέζου επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής «Πεκίνο 2008», κ.Λιου Κι, ένας θεατής διέσπασε την αλυσίδα της αστυνομίας και βρέθηκε εντός του σταδίου, όπου και προσπάθησε να ανοίξει πανό, όπου απεικονιζόταν το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων με τους κύκλους να έχουν αντικατασταθεί από χειροπέδες.
Η προσπάθειά του ανακόπηκε άμεσα από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερα εδώ
και εδώ

6 σχόλια:

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

εχω μία απορία. είδα χτες λίγο από την πρόβα, τους στίχους που απαγγέλει η πρωθιέρεια στον Απόλλωνα! και ερωτώ! γιατί ενώ υπάρχει τέτοια απαγγελία, στους δωδεκαθειστές απαγορευουν να κάνουν τις τελετές τους? Ε?

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

να και οι στίχοι:
«Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός, στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη της Αθήνας.

Κι εσύ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης και στεφάνωσε τους νικητές του ιερού αγώνα».

kakos lykos είπε...

Είναι τα "ωραία" της Ελλάδας αυτά, ναι μεν απαγορεύουν τις τελετές των δωδεκαθεϊστών, αλλά εδώ παίζεται το image μέχρι και την εκκλησία θα δεις σε αυτή την τελετή με αντιπρόσωπο.Τα καλά και συμφέροντα.Πάλι καλά δε λες που τουλάχιστον σε αυτή την τελετή γίνεται εξαίρεση, και φαίνεται λίγο το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, και όχι ο μεσαίωνας;

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

καλα εμείς δεν καταλαβαμε και πολλα από μεσαίωνα, αφού είχαμε 400 χρονια τους τούρκους στην κεφάλα μας.

kakos lykos είπε...

Τώρα θα αναφωνήσω εγώ "ωχ το μάτι μου"!
Βρεεεεεε θυμήσου πότε έγινε η άλωση, και θυμήσου πότε ξεκινάει η Αναγέννηση, έλεος εμείς κι αν είχαμε Μεσαίωνα, διπλό και καμιά φορά απορώ κι αν έχουμε ξεφύγει και απο το σκοταδισμό.Είδαμε εμείς Αναγέννηση; Πως ξεκίνησε η Αναγέννηση;Από τους λίγους που ξέφυγαν στη δύση για να μεταφέρουν τα νοήματα των αρχαίων φιλοσόφων.

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

ακόμα δεν το έχω ψάξει, αλλά είμαι σίγουρη ότι λόγω της τουρκοκρατίας, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην αναγέννηση. μεσαίωνα εγώ θεωρώ την ιερά εξέταση, τις νέες μεθόδους "αυτοκτονίας".