Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Σχολεία με ονοματεπώνυμο



Πριν από λίγες μέρες κάναμε σύλλογο για την ονομασία που θα δίναμε στο σχολείο, ήρθε και σε μας το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για ν'αποκτήσει ονοματεπώνυμο και το δικό μας σχολείο.

Το σκεπτικό του Υπουργείου κατά το έγγραφο ήταν ότι τα σχολεία δεν είναι κελιά φυλακών για να έχουν για όνομα αριθμούς, και έτσι καλούμαστε να διαλέξουμε ένα όνομα κάποιας προσωπικότητας των γραμμάτων και των τεχνών, ή ιστορικής μορφής του τόπου (της τοπικής κοινωνίας ή της ευρύτερης) ή της επιστήμης, ή κάποιον ευεργέτη.
Αποκτώντας το σχολείο όνομα αναλαμβάνει και κάποιες υποχρεώσεις που έχουν σχέση με το όνομα που πήρε.
Αναλυτικά, η προσωνυμία θα συνδυαστεί με πλήθος παιδαγωγικών και διδακτικών δραστηριοτήτων, που θα προσδώσουν ένα περισσότερο λειτουργικό ρόλο σε κάθε σχολική μονάδα, αφού θα δώσει την δυνατότητα στους μαθητές:

1. Να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής τους.
2. Να γνωρίσουν τις προσωπικότητες που έζησαν και έδρασαν στον συγκεκριμένο χώρο,
καθώς και την προσφορά τους.
3. Να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες για εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με το προσωνύμιο.
4. Να ανταλλάσουν επισκέψεις μεταξύ σχολείων για γνωριμία των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και συλλόγων των άλλων σχολείων.
5.Να διοργανώσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς εορταστική-πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπου θα ανακοινωθεί επίσημα η προσωνυμία του σχολείου και θα παρουσιαστούν και οι εργασίες των μαθητών.

Ας ελπίσουμε οι προτάσεις των συλλόγων της κάθε σχολικής μονάδας, να μην βαρύνουν τόσο ώστε να δωθεί το όνομα στο σχολείο. Γιατί σε κάποιες σχολικές μονάδες τα ονόματα δεν αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα της μονάδας.

Γιατί αλήθεια ένα σχολείο που θα έχει το όνομα "Τρεις Ιεράρχες", δεν παραπέμπει πρώτον σε σχολική μονάδα αλλά σε εκκλησιαστικό ίδρυμα, και δεύτερον ένα σχολείο δεν έχει μόνο Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές, αλλά και Μουσουλμάνους, και Καθολικούς, και Ιεχωβάδες, και Άθρησκους, και μία τέτοιου τύπου ονομασία είναι αντίθετη και θίγει τα πιστεύω μιας σεβαστής μερίδας ατόμων.
Μπορεί οι Τρεις Ιεράρχες να είναι οι προστάτες άγιοι της Παιδείας, γι αυτό και τους τιμούμε άλλωστε κάθε Γενάρη, αλλά σαν ονομασία σχολείου θα βρει πολλές φωνές αντίθετες, αν σκεφτούμε και τις παραπάνω παραγράφους για τα όσα δρώμενα πρέπει να γίνουν παράλληλα με την ονομασία...ας μην το σχολιάσω καλύτερα ...
Γιατί μου κόλλησε ντε και καλά αυτή η ονομασία; Μα είναι φως φανάρι γιατί αυτή ψηφίστηκε στη σχολική μονάδα που είμαι :(

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δεν νομιζω οτι ολα τα προβληματα των σχολειων θα λυθουν με αυτη την αποφαση....

kakos lykos είπε...

Όχι φυσικά, αυτή η απόφαση δεν παίζει κανένα ρόλο με τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, ούτε με το κτιριακό, ούτε με τα βιβλία, ούτε με τους αδιόριστους καθηγητές και τα κενά που έχουμε από διδακτικό προσωπικό, που πρέπει να συμπληρωθεί κάθε Σεπτέμβρη και πιάνει Δεκέμβρης μέχρι να γίνει.Δεν κουτσαίνει η γίδα απ' το κέρατο.