Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

15χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού το βράδυ στα Εξάρχεια.



Από τα "πράσινα all star" και την "ζαρντινιέρα" στον θάνατο ενός παιδιού 15 χρονών.
Ένα χρονικό αλόγιστης βίας από τα άτομα που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν τους πολίτες.
Με τι κριτήρια τέτοιου τύπου άτομα θεωρούνται ικανά να κρατούν όπλο;
Τι προσόντα πρέπει να έχουν για την σχολή της Αστυνομίας;

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

* Να είναι Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο , την Κύπρο και την Τουρκία.
* Να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.
* Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους.
* Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ.
* Να είναι υγιείς, να έχουν άρτια σωματική διάπλαση και να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα.
* Να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους
* Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο
* Να μην έχουν οποτεδήποτε στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Αυτό το ψυχικά και διανοητικά προσόντα δεν θα έπρεπε να έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα όλων;
Θα πρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια της ψυχοπνευματικής κατάστασης σε αυτά τα άτομα που θα κρατήσουν όπλο, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μία κρίση χωρίς να ξεφύγουν από τα όρια.

Ακούω πολλές φορές πιτσιρικάδες, οι οποίοι έχουν και έντονα σημάδια βίαιης συμπεριφοράς προς τους συμμαθητές τους, να λένε την ώρα της εφημερίας μου που πάω να τους χωρίσω σε καυγά:

-Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω μπάτσος.

Και όταν τους ρωτάω για ποιο λόγο;
Για να προστατεύεις τους πολίτες ή για να έχεις όπλο;
Η απάντηση είναι απογοητευτική.

-Για να έχω όπλο φυσικά, να μη μου κουνιέται κανένας μαλάκας, κι αν μου κουνηθεί να του δείξω εγώ.

Εκείνη την ώρα σκέφτομαι πόσα σκατά μπορεί να κουβαλάει στο κεφάλι του ένα μικρό παιδί, τι το έχει κάνει έτσι;
Η αδιαφορία της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, τα παιχνίδια βίας που παίζει στον υπολογιστή ή στο play station, η τηλεόραση;
Ή αυτό το μήνυμα περνάει η φιγούρα του αστυνομικού, ότι κρατάω όπλο για να έχω τη δύναμη στα χέρια μου;



Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Π. Χηνοφώτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας στον Πρωθυπουργό, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παυλόπουλος, ανάφερε μεταξύ άλλων:

"Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία όταν χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος και κυρίως ένα παιδί. Η αφαίρεση ζωής είναι κάτι το οποίο στη Δημοκρατία δεν συγχωρείται."

"Η νοοτροποία της αστυνομίας είναι σήμερα πολύ διαφορετική. Η αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη. Η αστυνομία προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του."

Υπογράμμισε ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός, και ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί και οι ένοχοι απ' όπου κι αν προέρχονται θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αλήθεια κύριε υπουργέ, πόσα "μεμονωμένα περιστατικά" ακόμα πρέπει να γίνουν;
Πόσοι "μεμονωμένοι" αστυνομικοί θα δείχνουν υπερβάλοντα ζήλο, χτυπώντας, φοιτητές, συνταξιούχους, καθηγητές, αλλοδαπούς, πόσοι "μεμονωμένοι" ακόμα θα διακινούν ναρκωτικά, και πόσοι θα προσφέρουν "προστασία" σαν μπράβοι, διαστρεβλώνοντας τον όρο προστασία του πολίτη.
Πότε θα μπει μια γερή σκούπα να ξεβρωμίσει αυτός ο κλάδος από τα παράσιτα που τον αμαυρώνουν;





Ένα αμούστακο παιδί 15χρόνων σκοτώθηκε από τις σφαίρες ενός ατόμου που το όνειρό του ήταν να κρατάει όπλο.
Άλλα λένε στην μαρτυρία τους οι δύο αστυνομικοί, άλλα ακούστηκαν όμως από δύο μάρτυρες στη τηλεόραση του MEGA σε έκτακτα δελτία που είχαν μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία.
Η γυναίκα είπε ότι η σφαίρα ήταν στην αριστερή θωρακική κοιλότητα και όχι στην κοιλιά όπως είχε αναφερθεί, γιατί την κάλεσαν και το είδε το παιδί.
Ο άλλος μάρτυρας παρουσιάστηκε ως αυτόπτης και είπε ότι οι δύο αστυνομικοί στην αρχή κοντοστάθηκαν στην Τζαβέλα-Ναυαρίνου και κοίταξαν προς τα κάτω(σημειωτέον ότι εκεί υπάρχουν καφετέριες), διαπληκτίστηκαν με μία ομάδα ατόμων μόνο λεκτικά, μετά έφυγαν και γύρισαν πεζοί και ο ένας πυροβόλησε προς την ομάδα των νεαρών που βρίσκονταν εκεί.
Συγκεκριμένα αναφέρει ο μάρτυρας:

"Στην οδό Τζαβέλα και Μεσολογγίου ήταν η ομάδα που είχαν διαπληκτιστεί. Δεν κινήθηκαν προς το μέρος τους. Υπήρχε απόσταση πάνω από 20 μέτρα. Δεν έφθασαν σώμα με σώμα. Μόνο λεκτικοί διαξιφισμοί σε απόσταση 40μ. Μετά από φωνές και βρισιές, τέντωσε το χέρι του σημάδεψε και πυροβόλησε στο μέρος των παιδιών. Είδα την προέκταση του χεριού του. Δεν ήταν στον αέρα."

Στα Νέα διαβάζουμε:

Τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών ξέσπασαν στην Αθήνα μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου από σφαίρες ειδικού φρουρού, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ του Σαββάτου, στα Εξάρχεια.

Ο θάνατος του παιδιού διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο.

Παρά τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών που ήταν πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Εξαρχείων ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από ομάδα 25- 30 αντιεξουσιαστών και αμυνόμενοι έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και πυροβόλησαν, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι του συμβάντος είχε προηγηθεί λεκτικός διαπληκτισμός με παρέα νεαρών που καθόταν σε καφετέρια.

Οι δύο ειδικοί φρουροί στάθμευσαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο κοντά στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη Χ. Τρικούπη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψαν πεζή στο σημείο όπου είχαν διαπληκτισθεί με τους νεαρούς.

Όταν κάποιοι εκσφενδόνισαν μπουκάλια μπύρας προς το μέρος τους έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και ο ένας πυροβόλησε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στο έδαφος, ωστόσο τον διαψεύδει το γεγονός ότι ο άτυχος 15χρονος έχει τραύματα στο στήθος και την κοιλιά.

Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Στην Αθήνα είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, την Ακαδημίας, τη Σόλωνος, την Ερμού- όπου μεγάλος αριθμός καταστημάτων έχουν πυρποληθεί και καταστραφεί. Επεισόδια έγιναν και στο Μοναστηράκι, ενώ έως αυτή την ώρα είναι κλειστές οι οδοί Ακαδημίας και Σόλωνος όπου εξελίσσεται κλεφτοπόλεμος μεταξύ νεαρών αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Υπό κατάληψη τελούν το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ και η Νομική Σχολή.

Το πρωί της Κυριακής οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στην Ευελπίδων οι δύο ειδικοί φρουροί που συνελήφθησαν αμέσως μετά το συμβάν.

Οι δύο πλευρές παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα, η μία πλευρά μιλάει για φραστικό επεισόδιο ή άλλη ότι δέχτηκε επίθεση με καδρόνια και πέτρες . Συμφωνούν μόνο για την κατάληξη, ότι σκοτώθηκε ένα παιδί.
Αν ήταν από εξωστρακισμό της σφαίρας ή αν ήταν εν ψυχρώ δολοφονία αυτό θα το δείξει η ιατροδικαστική έρευνα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της ύπαρξης της τυφλής βίας εκ μέρους των "οργάνων της τάξης" απέναντι σε μία παρέα τεσσάρων 15χρονων παιδιών επειδή κάτι τους είπαν.



Ταραχές ξέσπασαν απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας μόλις έγινε γνωστό το συμβάν.

Νωρίτερα ήταν σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαϊά στο χώρο του πολυτεχνείου αλλά η πυροσβεστική δεν μπορούσε να πλησιάσει.
Στην Θεσσαλονίκη κλήθηκε η πυροσβεστική να σβήσει φωτιές σε τρεις τράπεζες σε Ι.Χ και κάδους απορριμάτων, ακόμα υπήρξαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, σε τράπεζες καταστήματα, ένα ξενοδοχείο και στο αστυνομικό τμήμα της Πάνω πόλης.
Ανάλογη ατμόσφαιρα στα Γιάννενα με επίθεση στο Αστυνομικό μέγαρο με πέτρες τούβλα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης νεαροί πυρπόλησαν τρεις τράπεζες.
Στα Χανιά έγινε επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Νομαρχίας που και εκεί η πυρκαγιά σβήστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία, επιθέσεις έγιναν και εκεί σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Στην Πάτρα ζημιές σε περιπολικά και υποκαταστήματα τραπεζών.



Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τα ξημερώματα της Κυριακής, που ακολούθησαν τον θάνατο 16χρονου αγοριού από σφαίρες ειδικού φρουρού. Περί τα 300 άτομα είναι κλεισμένα στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπάρχει μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ.

Ομάδες νεαρών έχουν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,επί της Πατησίων.



Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν σε όλη τη χώρα.
Στη μία το μεσημέρι για συγκέντρωση στο Μουσείο και πορεία προς τη Γάδα κάλεσαν ο Σύριζα, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και πολλές αριστερές οργανώσεις.
Στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στη Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν και σε άλλες πόλεις.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ

Πάνω από 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για το θάνατο του 16χρονου μαθητή από πυρά ειδικού φρουρού, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Η πορεία βρίσκεται σε εξέλιξη και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ζημιές σε καταστήματα και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της πορείας.

Αντίστοιχη πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ατόμων, από την Καμάρα προς το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου σημειώθηκαν επεισόδια, με ρίψη αντικειμένων από πλευράς διαδηλωτών και απάντηση των αστυνομικών με χημικά.

Ανανεώση 17:45

Νέα επεισόδια

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν γίνει παραπάνω από 10 προσαγωγές, κατά τα επεισόδια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών και μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες και αντιπροσωπείες.

Στις φλόγες τυλίχθηκαν αντιπροσωπείες της Όπελ και της Χόντα, το θέατρο Λαμπέτη, τα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος και Μαρινόπουλος και το ισόγειο του κτιρίου του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το θέατρο Λαμπέτη, που βρίσκεται κοντά στο σούπερ μάρκετ που τυλίχτηκε στις φλόγες, δεν έχει υποστεί ζημιές.

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν κάτοικους απο πολυκατοικία επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 87, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στα κτήρια που έπιασαν φωτιά.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να σπάει τζαμαρίες και να βάζει φωτιές.


Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική και η ογκώδης διαδήλωση να διαλυθεί.

Στην Πατησίων, στο Πολυτεχνείο, διεξάγονται οδομαχίες μεταξύ νεαρών και αστυνομικών.Στην οδό Μπουμπουλίνας καίγεται κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ( το ΠΛΑΙΣΙΟ). Εκτεταμένα επεισόδια και στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια.

Το κέντρο της Αθηνας είναι κλειστό, ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό, Κλειστή η είσοδος στο Σύνταγμα έξω από την Μεγάλη Βρετανία .




Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν ένα 15χρονο παιδί από εύπορη οικογένεια, η μητέρα του διατηρεί κοσμηματοπωλείο στην οδό Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά τον χωρισμό των γονιών του ζούσε μαζί της.
Στα Εξάρχεια βρέθηκε όπως άκουσα στις ειδήσεις του Alter για να συναντήσει τρεις συνομήλικους με αυτόν φίλους του, που θα τον κερνούσαν για την γιορτή τους. Μόλις τους είχε συναντήσει, καθώς πήγε εκεί μετά τον αγώνα πόλο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού.
Με το που έφτασε πήρε τηλέφωνο την μητέρα του που βρισκόταν σε μία γιορτή, για να της πει ότι συναντήθηκε με τους φίλους του και πάνε να τον κεράσουν.
Το επόμενο τηλεφώνημα στην μητέρα έγινε λίγα λεπτά αργότερα, ότι το παιδί της βρίσκεται στον Ευαγγελισμό από σφαίρα αστυνομικού.
Ενός 37χρονου νταή, ενός τραμπούκου, που εξ αιτίας του πέθανε ένα παιδί, καίγεται η Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, και γίναμε ρεζίλι σαν χώρα για άλλη μία φορά, αφού η είδηση για την εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού έχει κάνει το γύρο του κόσμου από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Αυτός είναι ο νταής που έβγαλε την δολοφονική μανία του στο σώμα του 15χρονου Αλέξανδρου.
Τον λέγαν Ράμπο οι συνάδελφοί του και το 'χε για καμάρι, το απολάμβανε, ο σωματότυπός του, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του και διάφορα περιστατικά στην υπηρεσία του, ήταν οι αιτίες για το παρατσούκλι του.
Τώρα που το παρατσούκλι του είναι στυγνός δολοφόνος το χαίρεται ακόμα;






πηγές: ΤΑ ΝΕΑ , madata.gr , in.gr , Έθνος , astynomia.gr , MEGA TV , ΣΚΑΪ , ΑΝΤ1
Φώτο: ΑΠΕ - Ορέστης Παναγιώτου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βασικα μια ερωτηση θελω να κανω.... τι σχεση εχει το τραγικο γεγονος με το 16χρονο... με τους μαλάκες που πηγαν και εκαψαν την Αθηνα??? Με ποιο δικαιωμα κατεστρεψαν περιουσιες ξενων ανθρώπων οι οποιοι δεν ειχαν καμια σχεση με το περιστατικο?? Και δε δεχομαι ως απαντηση "με ποιο δικαιωμα σκότωσαν το παιδι οι αστυνομικοι"... αυτοι θα λογοδοτησουν με τη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθουν...οι άλλοι όμως??

kakos lykos είπε...

Ξέρεις πόσοι από αυτούς τους μαλάκες που καίνε και καταστρέφουν σε κάθε πορεία δεν έχουν καμία σχέση με τους αναρχικούς ή τους διαδηλωτές, αλλά είναι βαλτοί ή απλώς αληταράδες και κοινοί κλέφτες, που ανακατεύονται ανάμεσά τους σε κάθε πορεία για να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ταραχές και πλιάτσικο;
Και μη θεωρείς ότι ο μπάτσος, γιατί μόνο μπάτσος πρέπει να λέγεται ο συγκεκριμένος και όχι αστυνομικός, ότι δεν φέρει με την πράξη του αποκλειστικά την ευθύνη όχι μόνο για την δολοφονία του παιδιού, αλλά και για τα έκτροπα που ακολούθησαν.
Τώρα το πόσο θα λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι του παιδιού θα το δούμε, το παρελθόν πάντως μας λέει άλλα.
Και τώρα αν συγκρίνεις την ζωή ενός παιδιού με τις σπασμένες βιτρίνες, τι να πω.Πρέπει να ξέρεις ότι οι βιτρίνες και τα εμπορεύματα φτιάχνονται και αντικαθίστανται, μία ζωή όμως δεν γυρίζει πίσω.