Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη ΦθιώτιδαΣεισμός 5,2 στην Αμφίκλεια.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αθήνα λίγο μετά τις δέκα και μισή το πρωί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 138 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή της Αμφίκλειας στο νομό Φθιώτιδας (50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας).

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας.

Ένα πέτρινο σπίτι κατέρρευσε, ενώ η εκκλησία του χωριού και άλλα περίπου 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ελέγχων που πραγματοποιούν από το πρωί μηχανικοί της νομαρχίας.

Εξ αιτίας του σεισμού αποκολλήθηκαν βράχοι σε δρόμο που συνδέει την εθνική οδό και το χωριό Μενδενίτσα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Συνεργεία της νομαρχίας κινούνται για να κατασκευάσουν παρακαμπτήριο δρόμο και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Μιλώντας στη zougla.gr o υπεύθυνος βάρδιας του αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νίκος Μελής, δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση δεν προήλθε από ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αταλάντης, αλλά από ρηξιγενή ζώνη βόρεια της Αμφίκλειας, ενώ είπε ότι υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με κυριότερη τη δόνηση που σημειώθηκε στις 13:52 και ήταν της τάξεως 4 Ρίχτερ.

πηγή: zougla.gr

Πριν από λίγες μέρες, η ομάδα ΒΑΝ είχε μιλήσει για επικείμενο σεισμό στον Ελλαδικό χώρο, μεγαλύτερης έντασης όμως, ας ελπίσουμε ότι αυτός ήταν ο σεισμός που περίμεναν και όχι κάποιος άλλος καταστροφικότερος, που θα θρηνούσαμε πιθανότατα και θύματα.

Νέο σήμα για μεγάλο σεισμό έπιασε η ομάδα ΒΑΝ.

Νέα ανάρτηση της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, στον ελλαδικό χώρο! Το ιδιαίτερα μεγάλο σήμα καταγράφηκε τον Οκτώβριο από το σταθμό του Πύργου και «ανέβηκε» στις 7 Δεκεμβρίου στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η ομάδα του, από τις αναλύσεις των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων (τα SES, όπως τα ονομάζουν) που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες προκύπτει (αν κι εφόσον φυσικά αυτά επαληθευτούν) ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός, με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη νέα ανάρτηση, το τελευταίο ισχυρό σήμα καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου στο σταθμό της ομάδας ΒΑΝ, στον Πύργο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σήμα, όπως είχε επισημάνει στην «Espresso» στις αρχές Νοεμβρίου ο συνεργάτης του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, παρουσίαζε μεγάλη ταλάντωση και ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Ενα σήμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε αν δείχνει ή όχι ότι επίκειται νέος σεισμός» είχε τονίσει τότε ο κ. Χουλιάρας.

Το εύλογο χρονικό διάστημα φαίνεται λοιπόν πως πέρασε καθώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ομάδα μελετώντας το σήμα, αλλά και στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι «προετοιμάζεται» σε μια περιοχή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας ΒΑΝ, η «επίμαχη» περιοχή βρίσκεται μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο πάνω στο χάρτη που καλύπτει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τον Κορινθιακό κόλπο, το τρίγωνο Ζάκυνθος - Κεφαλονιά - Λευκάδα καθώς κι ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τις τελευταίες μέρες οι συνεργάτες της ομάδας ΒΑΝ δεν έχουν «κλείσει μάτι» συλλέγοντας και αναλύοντας συνεχώς τα δεδομένα των σταθμών ΒΑΝ από τα σήματα που λαμβάνουν και παρακολουθώντας τα σεισμικά δεδομένα των περιοχών που έχουν βάλει «στο κόκκινο».

πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: