Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Ο Κούγιας ζήτησε την αποφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών



Με την δικαιολογία ότι «Έχουν λευκό ποινικό μητρώο» και είναι γνωστής διαμονής.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Αίτηση για άρση της προφυλάκισης των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου κατέθεσε ο συνήγορός τους Αλέξης Κούγιας, με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχει λόγος να παραμένουν προφυλακισμένοι.

Στην προσφυγή ο δικηγόρος αναφέρει ότι οι δύο κατηγορούμενοι εντολείς του έχουν λευκό ποινικό μητρώο, είναι γνωστής διαμονής και δεν συντρέχουν λόγοι για την κράτησή τους.

Στο μεταξύ, ο 9ος τακτικός ανακριτής, που χειρίζεται τη δικογραφία, η οποία σχηματίσθηκε για την υπόθεση, λαμβάνει καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Νωρίτερα, έξω απο τα δικαστήρια της Ευελπίδων έγινε ειρηνική συγκέντρωση μαθητών, ενώ ως αυτή την ώρα παραμένουν εντός του χώρου των δικαστηρίων περίπου 30 νεαροί σε ένδειξη συμπαράστασης τεσσάρων φίλων τους, που απολογούνται ενώπιον του 31ου τακτικού ανακριτή.

Και όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει ο δικηγόρος των κατηγορουμένων τους ειδικούς φρουρούς, ως αθώες περιστερές που ήταν σε αυτοάμυνα , και την σφαίρα εξοστρακισμένη από το "θέλημα του Θεού"...

Δύο ακόμα μάρτυρες, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού, που σκότωσε τον Αλέξη και είναι έτοιμοι να καταθέσουν στον ανακριτή.

«Τον είδα να στοχεύει προς τα παιδιά»

Πηγή: Νέα

«Είδα τον αστυνομικό να στοχεύει προς την πλευρά των παιδιών» δηλώνουν δύο αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Oι μάρτυρες προτίθενται να καταθέσουν ενόρκως όσα έζησαν το μοιραίο βράδυ στον ανακριτή, θέλοντας να βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Και οι δύο αυτόπτες, ο 30χρονος εμποροϋπάλληλος Κώστας Λίλας και ο 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Βαγγέλης Ζέρβας, μιλώντας στα «ΝΕΑ» περιγράφουν με τον ίδιο τρόπο τα πραγματικά περιστατικά που «καίνε» - όπως όλα δείχνουν- τον κατηγορούμενο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος αρνείται ότι σημάδεψε προς το μέρος των παιδιών αποδίδοντας σε εξοστρακισμό της σφαίρας τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι νέες μαρτυρίες προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την παρέα του 15χρονου θύματος, που ούτως ή άλλως δεν το γνώριζαν από πριν. Ωστόσο όσα εκείνοι επωνύμως λένε, συμπίπτουν απόλυτα με τις περιγραφές των γεγονότων από τους φίλους του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της σκηνής της δολοφονίας.

Και οι δύο από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή Φώτη Βλάχου για να πουν όσα έγιναν εκείνο το βράδυ. Για τον λόγο αυτό από σήμερα περιμένουν και επισήμως κλήση από τον δικαστικό λειτουργό, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία θα αξιολογήσει και το περιεχόμενο των δικών τους καταθέσεων.


Παντού συγκεντρώσεις μαθητών και σπουδαστών και σήμερα.



Στους δρόμους οι μαθητές για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά ειδικού φρουρού αποφάσισε την Κυριακή το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών.

- Μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο. Σε κάποια στιγμή οι μαθητές πέταξαν αλεύρι στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

- Ένταση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ομάδα 300 μαθητών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι μαθητές πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά.

- Μαθητές συγκεντρώθηκαν και έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

- Συγκέντρωση από αντιεξουσιαστές και μαθητές στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

- Ειρηνική κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης από διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στις 7 το βράδυ οι σπουδαστές καλούν τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

- Υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών το πνευματικό κέντρο και το δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου Ιωαννίνων, το παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου και το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, με στόχο την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων. Από το δημοτικό ραδιόφωνο των Ιωαννίνων οι μαθητές πραγματοποίησαν εκπομπή εκθέτοντας τις θέσεις τους.

- Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέλαβαν το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικόντας τη μετάδοση προγράμματος δικής τους παραγωγής που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αποχώρησαν από το ραδιοφωνικό σταθμό.

- Νέο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το μεσημέρι στα Χανιά μαθητές και φοιτητές.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι μαθητές θα παραμείνουν στους δρόμους όλη την εβδομάδα με σειρά κινητοποιήσεων.

- Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και αποκλεισμοί κεντρικών και κατά τόπους δρόμων. Παράλληλα, οι μαθητές θα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους.

- Την Τετάρτη, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός των δικαστηρίων της Ευελπίδων και στις 18:00 οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.

- Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια: από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13:00 και από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια, στις 12:00.

- Την Παρασκευή, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, το συντονιστικό των μαθητών δεν έλαβε κεντρική απόφαση για τις καταλήψεις. Απόφαση για κατάληψη ή αποχή από τα μαθήματα θα λάβει το 15μελές του κάθε σχολείου.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα υπό κατάληψη σχολεία είναι 100, αλλά από τους μαθητές υπολογίζονται σε 400 έως 600, ενώ περίπου 100 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται επίσης υπό κατάληψη.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με πορείες, καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους.

- Την Τρίτη οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στις 12.00 από το άγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή φοιτητών.

- Την Τετάρτη θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ στις 18.30 θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

- Την Πέμπτη, στις 12.00, διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: