Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η Ελλάδα στις φλόγες, καταστροφές παντού.



Στις φλόγες το κέντρο της Αθήνας - Χάος και σε άλλες μεγάλες πόλεις

Επεισόδια μεγάλης έκτασης εξελίσσονται στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχαν προγραμματιστεί νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το θάνατο του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ένταση και επεισόδια αντίστοιχης έκτασης στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

- Οδομαχίες αυτή τη στιγμή στην οδό Ακαδημίας.

- Στις φλόγες δεκάδες κτίρια στο κέντρο των Αθηνών.

- Λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

- Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ξενοδοχείο στις οδούς Σόλωνος και Μπενάκη, καθώς και σε αποθήκη βιβλίων στη συμβολή των οδών Κωλέτη και Μπενάκη.

- Στη λεωφόρο Συγρού τράπεζες και καταστήματα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός μέχρι το Φιξ έχουν καταστραφεί.

- Νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες μια πολυκατοικία στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού.

- Αμάξια καμένα και αναποδογυρισμένα στη μέση της λεωφόρου Συγγρού.

- Στις φλόγες από το βράδυ και το Κολωνάκι.

- Καίγονται ολοσχερώς γραφεία στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Σίνα.

- Η πολυκατοικία στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού παραδόθηκε στις φλόγες και οι πυροσβέστες καταβάλλουν προσπάθειες να προσεγγίσουν το κτίριο.



- Μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσαν στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ακαδημίας στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου καίγονται τουλάχιστον τρεις όροφοι.

- Η φωτιά επεκτάθηκε από το διπλανό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας. Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο.

- Σοβαρά επεισόδια στη Νομική Σχολή.

- Δεν έχουν υποστεί ζημιές τα τρία ιστορικά κτίρια στην οδό Πανεπιστημίου. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για φωτιά στην Εθνική Βιβλιοθήκη, ωστόσο η πυρκαγιά αυτή είναι εκτός κτιρίου.



- Κατάστημα στην οδό Ακαδημίας, προς την Ομόνοια, καίγεται αυτή τη στιγμή ολοσχερώς.

- Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα κτίρια που καίγονται.

- Η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εστίες των πυρκαγιών δυσχεραίνεται επειδή ομάδες νεαρών δεν τους επιτρέπουν.

- Στη Θεσσαλονίκη νεαροί βγήκαν με βαριοπούλες από το Πανεπιστήμιο και καταστρέφουν καταστήματα. Επιχειρήθηκε επίθεση στα γραφεία της ΕΥΑΘ. Συγκρούσεις με ΜΑΤ. Ομάδες νεαρών βρίσκονται από την Καμάρα έως την οδό Εθνικής Αμύνης.

- Συναγερμός σήμανε στη ΓΑΔΑ έπειτα από πληροφορίες ότι κινείται ομάδα ατόμων. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει συμβεί τίποτα.



Επεισόδια σημειώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος και κατόπιν επεκτάθηκαν προς τους κεντρικούς δρόμους προς την Ομόνοια, κυρίως στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου και στις κάθετες οδούς.

Ζημιές σε τραπεζικά καταστήματα (μεταξύ άλλων στην Αγροτική και τη Millennium) στην πλατεία Κοραή και φωτιές έξω από το κτίριο του ΣτΕ. Δεκάδες κάδοι απορριμμάτων στις φλόγες, ζημιές σε αυτοκίνητα.

Μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού Πανεπιστημίου και την οδό Σταδίου.

Καταστροφές στο θέατρο ΡΕΧ, το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα «Γρηγόρης» στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου.

Οδομαχίες σημειώθηκαν στο ύψος της πλατείας Κοραή, με ρίψεις μολότοφ από πλευράς ομάδων νεαρών και εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, αρχικά στην οδό Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια.

Οι οδομαχίες συνεχίζονται επί ώρες. Οι νεαροί έκαψαν μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Πλατεία Συντάγματος.

Οι σταθμοί του Μετρό στο Πανεπιστήμιο και στην Ομόνοια είναι κλειστοί.

Ομάδα ατόμων έσπασε τις τζαμαρίες και λεηλάτησε οπλοπωλείο στην Ομόνοια. Τα τηλεοπτικά μέσα μεταδίδουν ότι βρέθηκε στην οδό Σταδίου αριθμός σπαθιών και μαχαιριών που υπήρχαν στο κατάστημα.




Αλλη ομάδα ατόμων κατέλαβε μικρό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο και κατέστρεψε.

Στην Ομόνοια πυρπολήθηκε μια πολυκατοικία επί της πλατείας και το κατάστημα «Ζάρα» στην Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και δύο καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς και Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

Αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν σε κτίρια από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, χωρίς ευτυχώς κάποια από αυτές τις περιπτώσεις να έχει δυσάρεστη κατάληξη.

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ατόμων (τουλάχιστον έντεκα).

Στη οδό Σταδίου 60, από πυρκαγιά σε κατάστημα εγκλωβίστηκαν δύο άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν επίσης σε φροντιστήριο στην Πλατεία Κάνιγγος -το οποίο πυρπόλησαν στο ισόγειο- και τα οποία κατέφυγαν στην ταράτσα από όπου τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες με κλιμακοφόρα οχήματα.

Επιπλέον ζημιές έχουν γίνει σε καταστήματα και αυτοκίνητα στην οδό Βερανζέρου και σε όλες τις προαναφερθείσες οδούς.

Φωτιές ξέσπασαν σε κατάστημα ρούχων στη Σταδίου 49, ενώ λίγο αργότερα σε παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών επί των οδών Αμαλίας και Ολγας στο Σύνταγμα, στο λόμπι του ξενοδοχείου Αθενς Πλάζα και στο ισόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου.

Φωτιά και σε κατάστημα του ΟΤΕ στα Εξάρχεια.

Επεισόδια αναφέρθηκαν και στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Φιξ.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 30 προσαγωγές.




Ένταση και στον Πειραιά. Τρία καμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο Τζάνειο Νοσοκομείο κάηκαν από ομάδα ατόμων που νωρίτερα είχαν φτάσει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Καλλίπολης για να διαμαρτυρηθούν.

Ζημιές υπήρξαν επίσης στο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, ενώ στο κέντρο, όπου νωρίς διεξαγόταν «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ νεαρών και αστυνομικών των ΜΑΤ, έχει αποκατασταθεί η ηρεμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γονείς πολιορκούν την αστυνομική διεύθυνση Πειραιά, όπου φαίνεται πως έχουν προσαχθεί νεαρά άτομα.



Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΚΕ έχει εξαγγείλει κινητοποίηση στις 6 το απόγευμα, στο Aγαλμα Βενιζέλου, την ίδια ώρα ο ΣΥΝ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών στην Καμάρα.

Λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα, επίθεση με μολότοφ σημειώθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συκεών με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου.

Από νωρίς το απόγευμα, τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου ομάδες νεαρών με ορμητήριο τους χώρους του Ιδρύματος επιδίδονται κατά διαστήματα σε ρίψεις διαφόρων αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανήλικων κοριτσιών, εξετάζοντας τη συμμετοχή τους σε επεισόδια. Η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης διεξάγεται μετ’ εμποδίων.

Καταστροφές και λεηλασίες σημειώθηκαν σε εμπορικά καταστήματα της συμπρωτεύουσας, φωτιές μπήκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαστ φουντ και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, στάσεις του ΟΑΣΘ αλλά και στο εργοτάξιο του μετρό.

Σε χρήση δακρυγόνων, χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης προχώρησαν στην περιοχή των οδών Βενιζέλου, Εγνατίας και του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, αστυνομικές δυνάμεις επιχειρώντας να διαλύσουν ομάδα αντιεξουσιαστών που πλησίαζε το υπουργείο. Στο διάβα τους οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε καταστήματα.

Ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που βρίσκονται στην οδό Εγνατία 89.



Στην Πάτρα έγινε κατάληψη επί μισή ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Super B από ομάδα νεαρών, οι οποίοι νωρίτερα είχαν απαιτήσει να μεταδοθεί βίντεο κατά την ώρα του δελτίου ειδήσεων του σταθμού. Οι άγνωστοι νεαροί πρόβαλαν τηλεοπτικά και ηχητικά μηνύματα.

Στο έλεος ομάδας νεαρών έχει παραδοθεί και το κέντρο της Λάρισας τις τελευταίες ώρες. Όλες σχεδόν οι τράπεζες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και πέριξ της κεντρικής πλατείας έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες.

Ενώ την ώρα που με λοστούς, ξύλα, πέτρες, οι κουκουλοφόροι επιδίδονται σε βανδαλισμούς, πετώντας και δυναμιτάκια ή χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «παρακολουθούν» την κατάσταση, χωρίς να παρεμβαίνουν έχοντας κάνει μόνο χρήση δακρυγόνων.

Επιθέσεις κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τις 9.30 το βράδυ στο κέντρο της Πάτρας.

Αγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Αράτου και Μαιζώνος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και φωτιές.



Το κέντρο της Λάρισας βυθίστηκε στο σκοτάδι από νωρίς καθώς οι καταστηματάρχες φοβισμένοι από τα γεγονότα και τις συνέπειες τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, έκλεισαν από νωρίς τα καταστήματα τους σε μία προσπάθεια να προστατέψουν τους εαυτούς και τις περιουσίες τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν με αφορμή πορεία που διοργάνωσαν οργανώσεις για τον θάνατο του 16χρονου μαθητή, όπου και παρεισέφρησαν οι κουκουλοφόροι που εν συνεχεία επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς.

Νωρίτερα, στα Τρίκαλα ένας μαθητής και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές, που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Η ένταση μεταφέρθηκε στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας Τρικάλων και ακολούθως στην κεντρική πλατεία, ενώ σημειώθηκαν φθορές και σε αυτοκίνητα.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου μαθητών. Οκτώ αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου, τραυματίστηκαν στα επεισόδια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.



Ένταση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Ομάδα ατόμων επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες στο κτήριο της Νομαρχίας, σπάζοντας τζάμια και την πόρτα.

Επίσης, επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία αναποδογυρίζοντας και καταστρέφοντας δυο αυτοκίνητα ΜΜΕ, ενώ με πέτρες στράφηκαν σε βάρος αστυνομικών και εμπορικών καταστημάτων.

Πάνω από δέκα υποκαταστήματα τραπεζών έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν φορείς, φοιτητές και μαθητές της πόλης με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα.

Στις φλόγες το ισόγειο της Νομαρχίας Χανίων.




πηγή: Newsroom ΔΟΛ in.gr ΣΚΑΪ
Φωτογραφίες: ΑΠΕ και ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: