Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα της βλητικής εξέτασης για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου;




ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΛΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Στο συμπέρασμα ότι η σφαίρα που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο δεν εξοστρακίσθηκε σε επιφάνεια που βρίσκεται ψηλά και κατά συνέπεια ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν πυροβόλησε στον αέρα συμφώνησαν οι εμπειρογνώμονες που έκαναν χθες το πρωί αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος.

Παρόντες ήταν ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Φώτης Βλάχος, ο δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου Δημήτρης Τσοβόλας και οι τεχνικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών. «Πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση», δήλωσε ύστερα από την ολοκλήρωση της αυτοψίας ο συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου. «Ο δράστης δεν πυροβόλησε στον αέρα, αλλά στόχευσε ευθέως στο σημείο όπου ήταν ο Αλέξης και η παρέα του. Δεν υπάρχει κανένα σημείο όπου θα μπορούσε να εξοστρακιστεί η σφαίρα. Είναι ανοιχτό το συγκεκριμένο σημείο», προσέθεσε.

Όσο για την πλαϊνή επιφάνεια στην οποία προσέκρουσε η σφαίρα, σύμφωνα με τη βαλλιστική έκθεση, η πολιτική αγωγή διευκρινίζει: «Αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο και δεν αλλάζει την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη».

Αρχές Ιανουαρίου

Ωστόσο, το τελευταίο κομμάτι του παζλ των εγκληματολογικών ερευνών για τη διερεύνηση των συνθηκών του φόνου, δηλαδή τα αποτελέσματα της βλητικής διερεύνησης, αναμένονται αρχές του Ιανουαρίου.

Από τα 22 μέτρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με τα στοιχεία που έδωσαν οι αυτόπτες μάρτυρεςπροέκυψε πως η απόσταση από την οποία ο Κορκονέας πυροβόλησε τον Γρηγορόπουλο είναι 22 μέτρα. Μια μαρτυρία ωστόσο τοποθέτησε την απόσταση στα 30 μέτρα. Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» πως εντοπίστηκαν δύο πιθανά σημεία εξοστρακισμού της σφαίρας. Και τα δύο βρίσκονται σε πλαϊνή επιφάνεια, κάτι που ταυτίζεται με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έκθεσης.

50 πόντους από το έδαφος

«Σε καμία από τις δύο επιφάνειες δεν βρέθηκαν ίχνη χαλκού ή μολύβδου που να μας βεβαιώνει πως πρόκειται για την επιφάνεια όπου χτύπησε η σφαίρα. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό καθώς μεσολάβησαν αρκετές ημέρες, είχαμε βροχές και είναι πιθανό να εξαφάνισε αυτά τα στοιχεία», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει, για τις δύο επιφάνειες όπου βρέθηκαν ίχνη από πρόσκρουση σφαίρας, πως κατ΄ αρχάς δεν είναι απαραίτητο να συσχετίζονται με τη δολοφονία του Αλέξη. «Ίσως να υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος να προσπάθησε να πειράξει στοιχεία του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό έχει μικρή σημασία καθώς η σφαίρα πάνω της έφερε τη χημική σύσταση του υλικού στο οποίο χτύπησε προτού καρφωθεί στο σώμα του Αλέξη. Η χημική σύσταση δεν αλλάζει και η ανάλυση των στοιχείων που πήραμε θα μας δείξει αν κάποιο από τα σημάδια ταυτίζεται με τον πυροβολισμό και ποιο όχι». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και οι δύο επιφάνειες βρίσκονται σε σημεία που δεν ξεπερνούν σε απόσταση από το έδαφος τα 50 εκατοστά.


Χωρίς τους δύο φρουρούς η αναπαράσταση του εγκλήματος

Η διαδικασία της αυτοψίας άρχισε στις 7 το πρωί και έγινε αιφνιδιαστικά προκειμένου να μην υπάρξει συγκέντρωση κόσμου. Παρ΄ όλα αυτά υπήρξε μικρή κινητοποίηση, που εντάθηκε όταν κυκλοφόρησε η φήμη πως στο σημείο θα μεταφέρονταν και οι δύο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί προκειμένου να γίνει αναπαράσταση. Τελικά, ύστερα από συνεννόηση με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που δήλωσε στις ανακριτικές αρχές ότι δεν ήταν σε θέση να διαφυλάξει τη σωματική ακεραιότητα των δύο αστυνομικών, δεν έγινε η μεταφορά τους από τις φυλακές Δομοκού. Πολυμελές συνεργείο από τη σήμανση των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

συγκέντρωσε από την οδό Τζαβέλλα όλα όσα θεωρήθηκαν κρίσιμα στοιχεία για την τεκμηρίωση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα οι πραγματογνώμονες πήραν δείγματα δομικού υλικού από διάφορα σημεία από επιφάνειες τοίχων, το οδόστρωμα και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στην οδό Τζαβέλλα προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με το οικοδομικό υλικό που ανιχνεύθηκε στη σφαίρα. Όλα τα υλικά μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο «Δημόκριτος», όπου θα υποβληθούν σε πολλαπλές εργαστηριακές εξετάσεις.

Η έκθεση της βλητικής διερεύνησης θα υποβληθεί μετά την εξέταση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και των μετρήσεων που έγιναν χθες. Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» πραγματογνώμονες, «με βάση όλα αυτά τα στοιχεία θα συνταχθεί η βλητική έκθεση, η οποία και με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τη βαλλιστική και την ιατροδικαστική έρευνα θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δολοφονίας».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Σεναριο δολοφονιας! από Disaster Press
Ο Αλέξης στο χώμα, ο αστυνομικός στη φυλακή, αλλά ο δολοφόνος ελεύθερος!

http://nrdisaster.blogspot.com