Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Τρίκυκλο από το μέλλον


Ονομάζεται Αptera Τyp-1 και αποτελεί την οικολογική πρόταση της ομώνυμης εταιρείας από την Καλιφόρνια. Η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζει γάντι το όνομά του αφού μόνο τα φτερά τού λείπουν για να πιστέψει κανείς ότι ετοιμάζεται να απογειωθεί. Το πρωτότυπο διθέσιο όχημα, που μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο, έχει δύο τροχούς μπροστά και έναν πίσω. Παρά την υπερβολικά λιτή του εμφάνιση, το λευκό τρίκυκλο είναι εξοπλισμένο με ηλιακές κυψέλες στο επάνω μέρος της καμπίνας επιβατών ενώ φέρει και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος του χαρίζει τη δυνατότητα να ταξιδεύει για μια απόσταση 190 χλμ. με μία μόνο φόρτιση συνολικής διάρκειας επτά ωρών.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό του Αptera είναι κυρίως ανακυκλώσιμα. Μπροστά στο ταμπλό του υπάρχουν τρεις μικρές οθόνες όπου εμφανίζεται η εικόνα που τραβούν τρεις διαφορετικές κάμερες- δεξιά, αριστερά και πίσω-, όπως επίσης και οι πληροφορίες που σχετίζονται με την πορεία του, π.χ. ταχύτητα, επίπεδο μπαταρίας κ.λπ. Ακόμη, διαθέτει προηγμένο ηχοσύστημα με οθόνη αφής το οποίο με ένα πάτημα μετατρέπεται σε σύστημα πλοήγησης.

Η φουτουριστική δημιουργία της Αptera Μotors αναμένεται να κατακτήσει τους δρόμους της ηλιόλουστης πολιτείας τον Δεκέμβριο. Παρά τον «πράσινο» χαρακτήρα του όμως η τιμή του μάλλον στο κόκκινο χρώμα παραπέμπει καθώς ανέρχεται- ούτε λίγο ούτε πολύ- στις 20.000 ευρώ. Ανάμεσα στους στόχους της εταιρείας για το 2009 είναι και η δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου, το οποίο θα συνδυάζει τον βενζινοκινητήρα με τον ηλεκτροκινητήρα και θα «γκαζώνει» στις 23.500 ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: