Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Επεισόδια σήμερα στην πορεία των μαθητών, και στην κηδεία του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


Επεισόδια και συλλήψεις σημειώνονται μέχρι και αυτήν την ώρα, στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους , ή αστυνομία έδειξε σήμερα ένα πιο επιθετικό πρόσωπο απ' ότι τις προηγούμενες μέρες, έδειξαν το άγριο πρόσωπό τους απέναντι σε μαθητές, καθηγητές και δασκάλους.

Παρουσία αστυνομικών ακόμα και στην κηδεία του αδικοχαμένου Αλέξανδρου.Δακρυγόνα χημικά και ταραχές αυτήν την ώρα έξω από το νεκροταφείο, έκκληση να ανοίξουν οι πόρτες του νεκροταφείου να αποχωρήσει ο κόσμος.
Ταυτόχρονα ξεκίνησαν ταραχές και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, έντονη η κατάσταση στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.




Επεισόδια το μεσημέρι της Τρίτης στο Σύνταγμα.

Συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή. Κλειστές παρέμειναν για ώρα η Πανεπιστημίου από Βασ. Σοφίας και η Σταδίου από Αιόλου. Πετροπόλεμος σημειώθηκε στη λεωφόρο Αμαλίας μπροστά στη Βουλή και ρήψη δακρυγόνων.
Κλειστές παρέμειναν για αρκετή ώρα η Πειραιώς από Σωκράτους και η Πατησίων από Ιουλιανού έως την Ομόνοια.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και κόκκινη μπογιά κατά των ΜΑΤ, ενώ ομάδα μαθητών κατέφυγε στο Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στα παιδιά να εξέλθουν από το σταθμό, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των παριστάμενων που καλούν τα ΜΑΤ να απομακρυνθούν και να μην οξύνουν το κλίμα.



Δακρυγόνα και πετροπόλεμος και στην κηδεία του Αλέξη.

Χιλιάδες μαθητές έδωσαν το «παρών» στο Κοιμητήριο του Π.Φαλήρου, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία για τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Ωστόσο, το «ύστατο χαίρε» στο νεαρό μαθητή αμαυρώθηκε από τήν εκτεταμένη χρήση χημικών που έκαναν οι δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το νεκροταφείο στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν νεαρούς που βρίσκονταν στο χώρο.

Οι πόρτες του νεκροταφείου κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας έκλεισαν με αποτέλεσμα πολλοί συγγεμείς, φίλοι και πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία να εγκλωβιστούν μέσα στο νεκροταφείο, την ώρα που διαδραματίζονταν έξω τα επεισόδια.

Πετροπόλεμος λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στις οδούς Πόντου και Αχιλλέως και στη συνέχεια επεκτάθηκαν προς την Ελ.Βενιζέλου στην κατεύθυνση του Βερόπουλου, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων.

Δυνατό το χειροκρότημα των παιδιών, όταν από το ναό βγήκε το λευκό φέρετρο.

Συμπλοκές σημειώθηκαν στους γύρω δρόμους από το νεκροταφείο του Π.Φαλήρου, ανάμεσα σε ομάδα που έφυγε από τη συγκέντρωση έξω από το νεκροταφείο και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι νεαροί φώναζε συνθήματα κατά των δημοσιογράφων, όταν εντόπισαν κάμερες στην οδό Λέσβου, η οποία καταλήγει στο νεκροταφείο.

Οι νεαροί άρχισαν να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών προς τούς οποίους έριξαν πέτρες, ξύλα και πορτοκάλια οι δε δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στους δρόμους να γίνει αποπνικτική.



Επεισόδια σε Ν. Σμύρνη, Σύνταγμα, Π. Φάληρο, Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Κλιμακώνεται η ένταση σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά την κηδεία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που έγινε στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου. Σύμφωνα με καταγγελίες, στο Παλαιό Φάληρο, αστυνομικός της ομάδας Ζήτα «άδειασε» το όπλο του πυροβολώντας στον αέρα.

Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, σε κοντινή απόσταση από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, ενώ κάδοι απορρυμάτων φλέγονται.

Στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Πολυτεχνείου και την Κάνιγγος διεξάγονται οδομαχίες, ενώ οι που νεαροί έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο, έχουν στήσει οδοφράγματα. Οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα. Αυτοκίνητα και στάσεις λεωφορείων καίγονται.

Καταστροφές υπήρξαν νωρίτερα στις αρχές της λεωφόρου Αλεξάνδρας στη συμβολή με την Πατησίων, στο ύψος του Πεδίου του Άρεως.

Επεισόδια ξεκίνησαν και στην περιοχή της Ν. Σμύρνης μετά την κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο Παλαιό Φάληρο. Οι κουκουλοφόροι συγκρούσθηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στην Ελευθερίου Βενιζέλου και την οδό Λέσβου, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές της Νέας Σμύρνης.



Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη επεισόδια σημειώνονται στο κτίριο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής και στο διπλανό της Θεολογικής, όπου νεαροί έχουν ταμπουροθεί και διεξάγουν κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς. Οι κουκουλοφόροι έχουν κλείσει την Εγνατία Οδό στο ύψος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο χώρο του οποίου έχουν αναζητήσει καταφύγιο και τον οποίο χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο, ενώ έχουν στήσει οδοφράγματα στην Εθνικής Αμύνης και τη Μελενίκου.

Πάτρα

Σοβαρά επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά 5 το απόγευμα στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όταν ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου, λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την οδό Κορίνθου, όπου και παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές.

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και ακολούθως μπήκαν μέσα στο κτήριο, που ήταν άδειο, και κατέλαβαν το γραφείο του Περιφερειάρχη.







Το χρονικό μιας σύλληψης




Ποιό να είναι άραγε το αδίκημα του νεαρού που συλλαμβάνουν, μάλλον ότι είχε το θάρρος να διαδηλώσει ενάντια σε έναν άδικο θάνατο, να διαδηλώσει για μια κοινωνία με καλύτερο αύριο. Δεν φέρνει αντίσταση, πέντε "γενναίοι" τον φυλάγουν δεμένο με χειροπέδες, αυτόν τον "μεγάλο τρομοκράτη".

Και ενώ συμβαίνουν όλες αυτές οι καταστροφές σε μία Ελλάδα που καίγεται, και το σώμα του νεκρού παιδιού είναι ακόμα ζεστό και ζητά δικαίωση για τον άδικο χαμό του, όλα τα πολιτικά κόμματα άδραξαν την ευκαιρία για να κάνουν το παιχνίδι τους ...



Τεράστιες καταστροφές

Στο μεταξύ, πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές από τα επεισόδια που συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το κόστος να ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ. Δεκάδες κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες, τουλάχιστον 320 καταστήματα και τράπεζες αλλά και περίπου 30 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικώς ή ολικώς, ενώ σημειώθηκαν κρούσματα λεηλασιών. Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ζήτησε ομόφωνη καταδίκη των επεισοδίων από τα κόμματα.

Συγκεκριμένα, προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να προσφέρει πια η κυβέρνηση είναι η αποχώρησή της. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τα επεισόδια που ακολούθησαν τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες ειδικού φρουρού, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ζήτησε την ομόφωνη καταδίκη των επεισοδίων από τον πολιτικό κόσμο.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο ότι καμία επιείκεια δεν θα ανεχτούμε στην απόδοση των ευθυνών. »Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας. Για πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας. »Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος».

Τέλος, να σταματήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, ζήτησε οργάνωση και αγώνα από τους εργαζόμενους. Με αφορμή τα πρωτοφανή ολονύχτια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, η γγ του ΚΚΕ διαχώρησε «τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για τα θύματα της κρατικής καταστολής» από το σκληρό πυρήνα των κουκουλοφόρων και τα όσα λέγονται για νέες μορφές κινήματος. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι ο σκληρός πυρήνας των κουκουλοφόρων έχει προκύψει από τους κόλπους της κρατικής εξουσίας και χρησιμοποιείται για να συκοφαντήσει το λαϊκό κίνημα. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι πιθανώς έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Το ΚΚΕ έδωσε το παράδειγμα με την χθεσινή κινητοποίησή του στην Ομόνοια πώς μπορεί να γίνει ειρηνικό, συντεταγμένο και περιφρουρημένο συλλαλητήριο, σημείωσε η κ. Παπαρήγα και τόνισε πως η αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Στο σημείο αυτό η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δε λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς, αλλά χαϊδεύει, γιατί βλέπει μπροστά την κάλπη». Επιπλέον, σημείωσε ότι για το ΚΚΕ η κατάσταση έχει διέξοδο και αυτή είναι η οργάνωση των εργαζομένων σε σωματεία και τόπους εργασίας. «Να γεμίσει η Ελλάδα αγωνιζόμενους εργαζόμενους, γιατί η οικονομική κρίση είναι μπροστά».

Απαντώντας στην Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος, ανέφερε ότι ο Συνασπισμός είναι με τους νέους που διαδηλώνουν χωρίς κουκούλα και προσέθεσε ότι στόχος είναι το σύστημα και η αδικία που δημιουργεί και όχι τα σπίτια και τα καταστήματα, αλλά κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι η πολιτική της φωτιάς είναι δημιούργημα της δικής της πολιτικής. . Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Δεν αποτελεί πλέον είδηση η συστηματική επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ εναντίον της πολιτικής και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανθενωτική του στάση στο μαζικό κίνημα, η εχθρική του στάση στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, η συκοφαντική του στάση στο Κίνημα ενάντια στη παγκοσμιοποίηση και στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ, είναι πλέον γνωστές πρακτικές που αποδοκιμάζονται από τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, την ίδια στιγμή που επιδοκιμάζονται από συντηρητικούς κύκλους και το κατεστημένο. » Ελπίζουμε ότι κάποτε θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος που έχει πάρει το ΚΚΕ από την εποχή του κινήματος για το άρθρο 16 που και τότε κράτησε μια στάση εχθρική απέναντι στα νέα παιδιά, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα εναντίον όλων και νίκησαν. Μια στάση για την οποία θα απολογείται για πολλά χρόνια στο εκπαιδευτικό κίνημα.»



πηγή: Τα Νέα , Newsroom ΔΟΛ

πηγή φωτογραφιών: Τα Νέα
, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: