Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

El Greco "μπορεί το σκοτάδι να νικήσει το φως;"



Πήγα χθες το βράδυ και είδα την ταινία. Όχι μόνο με το βλέμμα του ζωγράφου αλλά και του απλού θεατή.
Η ταινία αυτή είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνικού κινηματογράφου, με απόλυτο σεβασμό προς τον καλλιτέχνη ο σκηνοθέτης της Γιάννης Σμαραγδής μας δίνει ένα άρτιο αποτέλεσμα, μία ταινία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Η εικόνα και η μουσική σε εντάσσουν απόλυτα στο κλίμα της εποχής.Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αλλά και των καλλιτεχνών που έκαναν μικρά περάσματα από την ταινία πάρα πολύ καλές.

Από τα πρώτα λεπτά της ταινίας η αιώνια μάχη του καλού με το κακό αρχίζει, το φως παλεύει ενάντια στο σκοτάδι. Βασική μορφή ο Δομίνικος ενάντια στο κακό, πότε στο πρόσωπο του Ενετού κατακτητή, και πότε στο πρόσωπο του μεγάλου ιεροεξεταστή Γκεβάρα.Στο τέλος το φώς του Δομίνικου κυριαρχεί.

4 σχόλια:

everything53 είπε...

Πολύ καλή ταινία. Απ' τις λίγες που παρακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον. Ευχαρίστως θα την ξανάβλεπα!

kakos lykos είπε...

Είναι από τις ταινίες που αξίζει κανείς να τις έχει στη συλλογή του. Οταν βγει σε DVD θα την αγοράσω.

Antoine είπε...

Νομίζω πως η ταινία ήταν καλοδουλεμένη. Απλώς υπήρχαν κάποια "λαθάκια", μάλλον για να εξυπηρετηθεί η εξέλιξη του έργου, σχετικά με το πότε ζωγραφίστηκαν κάποιοι πίνακες του Γκρέκο.

kakos lykos είπε...

Ναι γενικά δεν έδειξε την αγωνία του ζωγράφου, την ώρα της γέννησης ενός πίνακα, τα έργα του λειτουργούσαν σαν σκηνικό μέσα στην ταινία, οπότε γι αυτό και η σωστές χρονικές στιγμές δημιουργίας τους δεν θεωρή8ηκαν απαραίτητες.