Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Τα αντιβραβεία Νόμπελ

Η είδηση μας έρχεται από το ενημερωτικό site madata.gr.

Το βραβείο ειρήνης έχει το σλόγκαν των "παιδιών των λουλουδιών".
"Κάντε έρωτα όχι πόλεμο", για να δούμε λοιπόν μερικούς κλάδους που βραβεύτηκαν!

-Τα ετήσια "αντιβραβεία", που απονέμονται από το επιστημονικό, χιουμοριστικό περιοδικό "Χρονικά Απίθανης Έρευνας", παρουσιάστηκαν απόψε το βράδυ σε μια τελετή στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Οι νικητές, παραλαμβάνοντας το βραβείο τους, πρέπει να εξηγήσουν την εργασία τους μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Μολονότι ορισμένα βραβεία σατιρίζουν τη λαϊκή κουλτούρα, άλλα στοχεύουν να προκαλέσουν μια συζήτηση γύρω από την επιστήμη καθώς αφορούν επιτεύγματα που "αρχικά κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και κατόπιν να σκέφτονται", σύμφωνα με το περιοδικό.

Τα βραβεία Ig Nobel απονεμήθηκαν στους νικητές από πραγματικούς Νομπελίστες, όπως τους Κρεγκ Μέλο (Νόμπελ Ιατρικής 2006), Ντάντλεϊ Χέρσμπαχ (Νόμπελ Χημείας 1986) και Σέλντον Γκλάσοου (Νόμπελ Φυσικής, 1979).

Τα σημαντικότερα από τα φετινά βραβεία έχουν ως εξής:Χημεία: Μάγιου Γιαμαμότο του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη μιας μεθόδου παραγωγής βανιλίνης ή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων.

Γλωσσολογία: Χουάν Μανουέλ Τόρο, Χοσέπ Μπ. Τρομπάλον και Νουρία Σεμπαστιάν Γκάλες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης επειδή απέδειξαν ότι ορισμένες φορές τα ποντίκια αδυνατούν να ξεχωρίσουν ένα άτομο που μιλάει ανάποδα γιαπωνέζικα από κάποιον που μιλάει ανάποδα ολλανδικά.

Ειρήνης: στο Εργαστήριο Ράιτ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντέιτον του Οχάιο που ανέπτυξε ένα χημικό όπλο, τη λεγόμενη "γκέι βόμβα", η οποία "καθιστά τους στρατιώτες του εχθρού ακαταμάχητους τον έναν στον άλλο".

Βιολογίας: Δρ. Γιοχάνα Ε.Μ.Χ. βαν Μπρόνσγουικ, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, η οποία μέτρησε όλα τα ακάρεα, τα έντομα, τις αράχνες, τους ψευδοσκορπιούς, τα αρθρόποδα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μοιράζονται κάθε βράδυ το κρεβάτι μας.

Οικονομίας: Κούο Τσενγκ Χσιέχ, από την Ταϊβάν, για το μηχανισμό του με τον οποίο συλλαμβάνει ληστές τραπεζών πιάνοντάς τους σε ένα δίχτυ. Ωστόσο, ο εφευρέτης δεν βρέθηκε πουθενά στην Ταϊβάν όπου τον αναζήτησαν οι εκπρόσωπο των Ig Nobel. Σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού "ίσως να έχει πιαστεί στην ίδια τη μηχανή του".


Τι άλλο θα δούμε !!! Ah tempora oh mores που έλεγαν και οι Λατίνοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: