Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμια ημέρα των ζώων

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα.
Καθώς ξεφύλλιζα το πρωί την εφημερίδα metropolis διάβασα το εξής άρθρο, το μεταφέρω αυτούσιο

Υπό αφανισμό τα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας

Η τεράστια καταστροφή από τις πρόσφατες φωτιές στην Πάρνηθα είχε επιπτώσεις και στο σπάνιο και προστατευόμενο είδος των ερυθρών ελαφιών που ζούσε στον Εθνικό Δρυμό. Τα ελάφια έχασαν τις πηγές και τους χώρους εξεύρεσης τροφής, ενώ ταυτόχρονα βρέθηκαν και στο στόχαστρο ασυνείδητων κυνηγών.

Πάνω από 50 ελάφια υπολογίζεται ότι έχουν σκοτώσει κυνηγοί στη δασική περιοχή που εκτίνεται από το Μόζι μέχρι τα Δερβενοχώρια. Η σοβαρότητα του θέματος απαιτεί την προσοχή από την πλευρά της πολιτείας και την λήψη άμεσων μέτρων καθώς οι ελάχιστοι θηροφύλακες, που καλύπτουν την περιοχή, δεν επαρκούν. Παράλληλα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στον Εθνικό Δρυμό δεν τηρείται, όπως καταγγέλουν τοπικοί φορείς, ενισχύοντας το πρόβλημα.

Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι, 1978)

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων διότι συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευθεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Αρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Αρθρο 2: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.

Αρθρο 3: Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Αρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων αυτού.

Αρθρο 5: Κάθε ζώο που, από παράδοση, θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Αρθρο 6: Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου, έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Αρθρο 7: Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Αρθρο 8: Οποιοσδήποτε πειραματισμός επάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λ.π. αντίθετα προς τα δικαιώματα των ζώων, εφ' όσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Αρθρο 9: Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Αρθρο 10: Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Αρθρο 11: Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Αρθρο 12: Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Αρθρο 13: Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και στο σινεμά με θύματα ζώα, πρέπει να απαγορευθεί, και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Αρθρο 14: Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Περισσότερα στοιχεία για την σημερινή μέρα εδώ.
8 σχόλια:

everything53 είπε...

Είναι πολύ σημαντικά αυτά που έγραψες και πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Δυστυχώς όμως, οι άνθρωποι ξεχνάνε...

kakos lykos είπε...

Ακριβώς επειδή ξεχνάνε πρέπει να τους τα θυμίζουμε συνέχεια. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης έλεγαν οι πρόγονοί μας, κάποια στιγμή θα το εμπεδώσουν.

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

Bρε αει στο δάσος σου να κυνηγήσεις κανά γουρουνάκι! :-P
Αντε μεγιά

kakos lykos είπε...

Πάλι εμένα βάζεις να μεριμνήσω για τον επιούσιο ε; Τα κάρβουνα εσύ θα τ'ανάψεις πάντως, όχι όλα εγώ :)

Lampirella είπε...

Όλα ωραία, όλα καλά με τις παγκόσμιες ημέρες αλλά γιατί μόνο εκείνη την ημέρα να θυμόμαστε τα ζώα, να σκιζόμαστε να βοηθήσουμε τις φιλοζωικές ή τα παιδάκια στην Αφρική που πεινάνε?

Οι υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν αξίζουν ιδιαίτερης μεταχείρησης?

Δεν είμαι ενάντια σε τέτοια κινήματα, είμαι ενάντια στους βολεμένους.

Καλή αρχή με το blog σου, κακέ λύκε. :-)

kakos lykos είπε...

Δυστυχώς οι βολεμένοι πάντα υπάρχουν, είναι οι περιστασιακοί φιλόζωοι, οι περιστασιακοί φιλάνθρωποι και οι περιστασιακοί οικολόγοι που θα βάλουν τις φωνές εξαγριωμένοι για το δάσος που καίγεται, αλλά μετά από λίγη ώρα θα πετάξουν έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου το κουτάκι της coca cola , για να μη λερώσουν τα δερμάτινα κα8ίσματα της BMW τους. Αυτούς τους βολεμένους θα δεις να τρέχουν σε τηλεμαραθώνιους για να φανούν ότι κάτι κάνουν( βλέπεις οι φιλανθρωπίες εκπίπτουν από την εφορία).Θα δούν το πληγωμένο ζώο και θα πουν α το άμοιρο, ποιος ασυνήδητος το έκανε αυτό;... Ο ίδιος ασυνήδητος που φοράει το προσωπείο της θλίψης και δεν προσπαθεί να κάνει κάτι, να το πάει σε ένα γιατρό μήπως και υπάρχει κάποια ελπίδα να σωθεί.

kakos lykos είπε...

Πάει την λέξη συνείδηση πιο πάνω την εκτέλεσα ορθογραφικά, στεγνά στα 5 βήματα. :/

Lampirella είπε...

Έπιασες το νόημα ακριβώς όσων ήθελα να πώ!

Το να "εκτελέσεις" την λέξη συνείδηση, είναι μηδαμινό γιατί υπάρχουν χιλιάδες που εκτελούν την έννοια.