Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Βανδαλισμός σε μουσείο στο Παρίσι



Η ζημιά που προκάλεσαν οι μεθυσμένοι βάνδαλοι στον πίνακα




"Η γέφυρα της Αρζεντέιγ" του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ υπέστη σοβαρές ζημιές από ομάδα μεθυσμένων ατόμων που μπήκαν το βράδυ του Σαββάτου στο μουσείο Ορσαί. Ο συναγερμός λειτούργησε αλλά πρόλαβαν να προξενήσουν ζημιά στον πίνακα την ώρα που διέφευγαν.Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, ο πίνακας έχει «σχίσιμο μήκους πάνω από 10 εκατοστά».Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μουσείου δήλωσε ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν συλληφ8εί ακόμα. τον συγκεκριμένο πίνακα ο Μονέ τον έφτιαξε το 1874.

Το γεγονός αυτό μου θυμίζει ένα ανάλογο περιστατικό εδώ στην Ε8νική Πινακοθήκη, όταν είχε γίνει η έκθεση με τα έργα του Πικάσσο, τότε είχαν ρίξει μελάνι αν θυμάμαι καλά στην "μεγάλη λουόμενη". Το έργο το ανέλαβαν αμέσως οι συντηρητές για να διορθώσουν την ζημιά που είχε υποστεί, και τότε είχαμε γίνει ρεζίλι για την ελλειπή προστασία έργου τέχνης που είχε φιλοξενηθεί στη χώρα μας.
Αλήθεια ο σύγχρονος άνθρωπος με τα τόσα τεχνολογικά επιτεύματα πόσο πολιτισμένος μπορεί να ονομάζεται; Είναι πολιτισμένος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: