Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ιησούς ...από σοκολάτα







Ο ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ Ιησούς «αναστήθηκε». Το, σε πραγματική κλίμακα, σοκολατένιο γλυπτό του Ιησού που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των καθολικών πριν την επίσημη παρουσίαση του τον περασμένο Απρίλιο, αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί σε έκθεση τέχνης της Νέας Υόρκης. Αυτή τη φορά, ο δημιουργός Κόσιμο Καβαλέρο θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει τίποτα το προσβλητικό στο έργο μου», αναφέρει ο καλλιτέχνης. «Αν η πρόθεση μου ήταν να προκαλέσω δεν θα έβρισκα αυτό τον τρόπο. Δεν έκανα όμως κάτι λάθος». Ο Καβαλάρο έλαβε μέχρι και απειλητικά γράμματα πριν την πρώτη έκθεση του Απριλίου η οποία τελικά αναβλήθηκε. Ο λόγος, εκτός από το θέμα του έργου, ήταν ο χώρος και ο χρόνος της έκθεσης, σε κεντρικό δρόμο του Μανχάταν τέσσερις ημέρες πριν τον εορτασμό της Ανάστασης.

Η καθολική κοινότητα ανακοίνωσε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας και χώρου της έκθεσης αυτή τη φορά δεν θα προκαλέσει προβλήματα. «Δε συμφωνούμε καθόλου με το έργο, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία», είπε ο Κίρα ΜακΚάφρι, εκπρόσωπος επικοινωνίας της καθολικής εκκλησίας.

Το έργο του Καβαλάρο αναπαριστά τον Ιησού με τα χέρια σε έκταση, όπως ήταν στη Σταύρωση, ενώ λείπει το ύφασμα από τη μέση του Ιησού. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 91 κιλά σοκολάτας και είναι η δεύτερη έκδοση του έργου, αφού το πρώτο αποθηκεύτηκε που αποθηκεύτηκε στο Μπρούκλιν βρέθηκε μισοφαγωμένο από ποντικούς.

Το έργο θα συνοδεύεται από μερικές ακόμη καθολικές εικόνες από σοκολάτα, του ίδιου καλλιτέχνη, που απεικονίζουν την Παναγία και τους Αγίους Φραγκίσκο, Αυγουστίνο, Μιχαήλ και Αντώνιο. «Η πρώτη ακύρωση της έκθεσης με έκανε να εξετάσω λίγο βαθύτερα την καθολική πίστη» είπε ο Καβαλέρο. «Άρχισα να σκέφτομαι τους αγίους, τον τρόπο που μπήκαν στο περιθώριο για τα πιστεύω τους και στη συνέχεια διώχθηκαν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Αν το γλυπτό αυτό παρουσιαζόταν στην Ελλάδα θα είχαμε τα ίδια και χειρότερα φαινόμενα, όπως είχαμε στην προβολή της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε " ο τελευταίος πειρασμός", ως την έκθεση Outlook και την υποταγή του υπουργείου Πολιτισμού στη θέληση της Αρχιεπισκοπής με την απόσυρση του γνωστού έργου του Τιερί ντε Κορντιέ.

Θα γίνονταν πορείες στο Σύνταγμα από ιερείς και ωρυόμενους θανατολάγνους ότι "ο καιρός γαρ εγγύς" και θα καούμε στο "πυρ το εξώτερον".
Και όλα αυτά με συνοδεία από ύμνους, απολυτίκια,προσευχές από "παρακληρικούς" και κοτσιδοφόρες μουστακοφόρες "νεάνιδες"(που πολύ θα 'θελαν ένα κομματάκι από "άγια σοκολάτα").

Μορφές βγαλμένες από τον Μεσαίωνα, που δεν γνώρισαν ούτε θα γνωρίσουν ποτέ τι είναι τέχνη. Μορφές που στα πρώτα χρόνια της Βυζαντικής αυτοκρατορίας κατάστρεψαν κάθε τι Αρχαιοελληνικό θεωρώντας το ειδωλολατρικό, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να ρθει το σκοτάδι.Ας είναι καλά η Αναγέννηση, γιατί αλλιώς δεν θα ξέραμε ούτε τον Πλάτωνα, ούτε τον Σωκράτη ούτε τίποτα από το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: