Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Η "ασθένεια" της Φλωρεντίας...



Τι άλλο θ' ακούσουμε!!!!Κατά έναν Φλωρεντινό Ψυχίατρο οι μεγάλες δόσεις από έργα τέχνης μπορούν να οδηγήσουν σε μια περίεργη μορφή ασθένειας που παρατηρείται ειδικά στην Φλωρεντία λόγω της πληθώρας έργων τέχνης που έχει.Ζάλη, λιποθυμία, ανεβασμένη πίεση, αίσθημα σύγχυσης και πανικού, είναι κάποια από τα συμπτώματα που οδηγούν τους τουρίστες στο νοσοκομείο.

Μα καλά θα μας τρελάνουν; Τα έργα τέχνης φταίνε ή τα διάφορα προγράμματα των τουριστικών γραφείων που δεν σ'αφήνουν λεπτό να πάρεις ανάσα και σε ξεπατώνουν στην τρεχάλα;

Εγώ την ίδια μέρα όταν ήμουν Παρίσι είδα το Λούβρο(και θέλει κανονικά περίπου ένα μήνα για να το δεις πραγματικά), το μουσείο Ορσέ(με τους εμπρεσιονιστές) και την Παναγία των Παρισίων, εκεί να δεις τρεχάλα, τύφλα να'χουν οι μαραθωνοδρόμοι, και θα μας πει αυτός τώρα Φλωρεντία και αρρώστια;

Μήπως ήταν τίποτα γεροντάκια οι τουρίστες που ξεπάτωσαν και τους βγήκε η γλώσσα γραβάτα ώστε να καταλήξουν στο νοσοκομείο;

Τώρα αν τελικά υπάρχει τέτοιου είδους ασθένεια που δεν το πιστεύω....
Να σας δώσω το αντίδοτο...
Γίνετε καλλιτέχνες και εσείς έχουμε φυσική ανοσία σε τέτοιες ασθένειες!!!

......

"Τι μπορεί να συμβεί σε έναν τουρίστα που θαυμάζει ένα έργο Τέχνης στην πόλη που επισκέφθηκε; Προφανώς τίποτα κακό. Οταν όμως αυτή η πόλη είναι η Φλωρεντία, η οποία είναι γεμάτη από μοναδικά έργα Τέχνης, η απάντηση αλλάζει. Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους της πόλης, πολλοί από τους επισκέπτες της υποφέρουν από μια σπάνια αρρώστια που παρατηρείται μόνο εκεί και που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στο νοσοκομείο. Ποια είναι αυτή; Το πάθος για την Τέχνη.

«Ονομάζεται η αρρώστια της Φλωρεντίας» λέει στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ο Andrea Caneschi, διευθυντής του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Santa Maria Nuova. «Εχουμε τακτικά τέτοια περιστατικά, κυρίως το καλοκαίρι».

Στη Φλωρεντία υπάρχουν 61 μουσεία, 214 παλάτια και πύργοι, 167 εκκλησίες και μοναστήρια, όλα γεμάτα με έργα των Giotto, Botticelli κ.λπ. Και μέσα σε όλα, ο γυμνός Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου. Ελεος! Σύμφωνα με τον κ. Caneschi, με τόση ομορφιά συγκεντρωμένη σε μια πόλη, οι επισκέπτες της Φλωρεντίας αρχίζουν κάποια στιγμή να μην αισθάνονται πολύ καλά. Οπως είπε στο «Spiegel», συχνά υπάρχουν περιστατικά ζάλης, υψηλής πίεσης, επιθέσεων πανικού και σύγχυσης, αλλά και λιποθυμίες. «Είναι μια κατάσταση στρες, η οποία μπορεί να έχει ψυχοσωματικά επακόλουθα, ακόμη και αίσθηση της απώλειας του τόπου και του χρόνου» λέει ο κ. Caneschi.

Ετσι, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ο κ. Caneschi, αν και προφανώς ούτε εκεί βρίσκουν σωτηρία. Οπως γράφει χαρακτηριστικά το «Spiegel», «το νοσοκομείο Santa Maria Nuova βρίσκεται ανάμεσα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας και την Galleria dei Innocenti. Είναι στολισμένο με τόσες τοιχογραφίες, Παναγίες και προτομές από την εποχή της Αναγέννησης, που θα έπρεπε να χρεώνει την είσοδο».

πηγή:www.madata.gr "

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kakos lykos είπε...

Αν έχεις να πεις κάτι πάνω στο θέμα της ανάρτησης πες το. Αν μπαίνεις μόνο για να κάνεις spam με άσχετες αηδίες περίεργου περιεχομένου...Συγγνώμη αλλά δεν θα πάρω.

everything53 είπε...

Αν ήταν έτσι οι ασθένειες, όπως περιγράφουν αυτή, τι τους θέλεις τους γιατρούς! Ας "αρρωστήσουμε" από την ομορφιά της τέχνης.
Τουλάχιστον θ' αξίζει!