Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Μετά τα Oscar...




Λίγο πολύ τα βραβεία που δόθηκαν ήταν αναμενόμενα, δεν δημιούργησαν καμιά τρομερή έκπληξη.Η μόνη έκπληξη ίσως στο ότι μετά από τόσα χρόνια τα μεγαλύτερα βραβεία δόθηκαν σε Ευρωπαίους ηθοποιούς και δημιουργούς!
Η Γηραιά Ήπειρος ήταν εκεί και έδωσε το παρόν.
Όλες οι ταινίες ήταν άρτιες και οι ερμηνείες των ηθοποιών κορυφαίες, δυστυχώς δεν μπορούσαν όλοι να πάρουν το πολυπόθητο αγαλματάκι.



Προσωπικά κάποιες από τις υποψήφιες ταινίες τις ξεχώρισα περισσότερο από άλλες, κάθε μία από αυτές για ορισμένα στοιχεία που είχαν. Πιστεύω ότι ο "Φονικός κουρέας" του Τιμ Μπάρτον με τον Τζώνυ Ντεπ άξιζε κάτι περισσότερο από ένα μόνο βραβείο σκηνογραφίας(πάλι καλά που υπήρχαν και οι χρυσές σφαίρες), η μουσική επένδυση του έργου ήταν καταπληκτική, μη ξεχνάμε ότι το είχαν χαρακτηρίσει και μιούζικαλ αλλά ούτε λόγος για τον συνθέτη S. Sondheim (ούτε καν υποψήφιο).



Άλλο έργο που πιστεύω ότι αδικήθηκε η "Εξιλέωση", πολύ μελό πολύ χαρτομάντηλο θα μου πείτε, γιατί ο "Τιτανικός" είχε μοιράσει λιγότερα χαρτομάντηλα; Αν είχαν κάνει πιάτσα έξω από τα σινεμά αυτοί που πουλάνε χαρτομάντηλα στα φανάρια θα είχαν κάνει χρυσές δουλειές τότε.Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές δυστυχώς η Κίρα Νάιτλι ούτε υποψήφια δεν ήταν, η μικρή Σαόρσι Ρόναν τουλάχιστον έφτασε στην υποψηφιότητα, μία ταινία που προτάθηκε για 7 Όσκαρ και πήρε ένα ... της παρηγοριάς(Καλλιτεχνικής παραγωγής).

Εκτός όμως από τα βραβεία η βραδυά των Όσκαρ κρύβει και πολλά παράξενα...

Στα madata διαβάζουμε μια συλλογή από παράξενα που έχουν σχέση με τα βραβεία Όσκαρ...


Τα στραβά και τα παράξενα των βραβείων Όσκαρ

Σχεδόν 80 χρόνια ζωής μετρούν τα βραβεία της Ακαδημίας (η πρώτη τελετή έγινε τον Μάιο του 1929, αλλά φέτος είναι η 80ή απονομή). Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο θείος Όσκαρ έχει γίνει μάρτυρας αρκετών παράξενων περιστατικών. Πρωτότυπες διαμαρτυρίες, λάθη, γκάφες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από έναν θεσμό που τα έχει όλα.

«Έλα να το πάρεις, Φρανκ» αναφώνησε το 1933 ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς ανοίγοντας τον φάκελο και διαβάζοντας το όνομα του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Φρανκ Κάπρα (είχε σκηνοθετήσει το Lady for a Day) ξεκίνησε να προχωράει προς τη σκηνή, όταν ανακάλυψε ότι ο νικητής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το Cavalcade. Ο Κάπρα θα κέρδιζε την επόμενη χρονιά για το Συνέβη μια Νύχτα.

Κανείς δεν γνώριζε τον άνδρα που σηκώθηκε το 1937 να παραλάβει το βραβείο β' γυναικείου ρόλου εκ μέρους της ηθοποιού Αλις Μπρέιντι, η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι με σπασμένο αστράγαλο. Ούτε καν η ίδια η Μπρέιντι, η οποία δεν είχε στείλει κανέναν να παραλάβει το βραβείο στη θέση της. Ο απατεώνας και το αγαλματίδιο δεν βρέθηκαν ποτέ.
Όταν, το 1963, η Μπέτι Ντέιβις προτάθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία Τι Απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;, η μεγάλη της αντίπαλος Τζόαν Κρόφορντ έγραψε ένα γράμμα στις υπόλοιπες υποψήφιες της κατηγορίας ζητώντας τους να παραλάβει εκείνη το βραβείο στη θέση τους. Η Ανν Μπάνκροφτ κέρδισε για την ταινία Μάνα Κουράγιο, η Κρόφορντ παρέλαβε το Όσκαρ και η Μπέτι Ντέιβις έμεινε να παρακολουθεί εξοργισμένη.

Το 1972, ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τον Νονό. Αντί όμως να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, στη σκηνή ανέβηκε μια νεαρή γυναίκα με στολή Ινδιάνας, η οποία δήλωσε ότι το όνομά της είναι Σαχίν Λίτλφέδερ και ότι ο Μπράντο την είχε στείλει για να διαμαρτυρηθεί για τις διακρίσεις απέναντι στους Ινδιάνους. Στη συνέχεια απεκαλύφθη ότι το όνομα της κοπέλας ήταν στην πραγματικότητα Μαρία Κρουζ και ήταν ηθοποιός.

Το 1974 ένας άνδρας, ονόματι Ρόμπερτ Όπαλ, φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης, γδύθηκε και έτρεξε κατά μήκος της σκηνής, κάνοντας παράλληλα και το σήμα της ειρήνης, πίσω από έναν έκπληκτο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος ανακοίνωνε εκείνη τη στιγμή κάποιες υποψηφιότητες. Πέντε χρόνια αργότερα ο Όπαλ θα σκοτωνόταν κατά τη διάρκεια ληστείας στο κατάστημα σεξουαλικών ειδών που διατηρούσε στο Λος Αντζελες.

Πιστεύοντας ότι θα κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Jaws, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έβαλε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να κινηματογραφήσει την αντίδρασή του. Όταν δεν κέρδισε μια θέση στην πεντάδα, ο Σπίλμπεργκ «συνελήφθη» να λέει μπροστά στην κάμερα: «Δεν το πιστεύω! Επέλεξαν τον Φελίνι αντί για μένα!»

Αφού κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων (το 1983) ο Πολωνός Ζμπίγκνιου Ριμπουτσίνσκι αποφάσισε να καπνίσει ένα τσιγάρο. Όταν προσπάθησε να επιστρέψει στην αίθουσα, οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον εμπόδισαν, επειδή φορούσε ελβιέλες και επειδή δεν μιλούσε καλά Αγγλικά. «Έχω Όσκαρ! Έχω Όσκαρ!» φώναζε ο Ριμπουτσίνσκι, αλλά μάταια. Ο σκηνοθέτης κλώτσησε έναν φύλακα με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να περάσει τη βραδιά του σε ένα κελί.

Το 2000 τα 55 αγαλματίδια που προορίζονταν για την απονομή των βραβείων Όσκαρ εκλάπησαν μία εβδομάδα πριν την απονομή των βραβείων. Ψάχνοντας για άδεια χαρτόκουτα στους σκουπιδοτενεκέδες της γειτονιάς του, ο Ουίλι Φούλγκιαρ, κάτοικος του Λος Αντζελες ανακάλυψε τα 52 από αυτά. Ο Φούλκιαρ έγινε ο ήρωας της βραδιάς της απονομής. Στη συνέχεια βέβαια απεκαλύφθη ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της κλοπής ήταν ο αδελφός του Φούλγκιαρ, Τζον Χάρις.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Έμμα Τόμσον και η Σούζαν Σάραντον έχουν βάλει το Όσκαρ τους στο μπάνιο, ο σεναριογράφος του American Beauty Αλαν Μπολ το έχει ντύσει με ένα ροζ σακάκι Μπάρμπι. Ο Ράσελ Κρόου, πάλι, το έχει τοποθετήσει στο κοτέτσι του, λέγοντας ότι βοήθησε στο να μεγαλώσει το μέγεθος των αυγών που γεννούν οι χήνες του.

πηγή:www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: