Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Έκτακτο δελτίο με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ανακοίνωσε η Ε.Μ.Υ



Ανακοινώνεται ότι η κακοκαιρία που ήδη άρχισε στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα επεκτείνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα και θα έχει διάρκεια τριών ημερών. Τα χαρακτηριστικά της θα είναι οι χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικότερα:

1. Σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις:

Σήμερα Σάββατο (16-02-08) προβλέπεται να σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο. Από το απόγευμα και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο.

Αύριο Κυριακή (17-02-08) ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τη Δευτέρα (18-02-08) αρχικά χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στην ανατολική στέρεα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα, αλλά στη συνεχεία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.

Ειδικότερα στην αττική χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές θα σημειώνονται από απόψε το βράδυ μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

2. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Βαθμιαία εξασθένηση τη Δευτέρα.

3. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την Κυριακή στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός (η θερμοκρασία όλο το 24ωρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν). Τη Δευτέρα θα σημειωθεί ισχυρός παγετός. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν στη βόρεια Ελλάδα περί τους -15 βαθμούς, στην κεντρική χώρα περί τους -10 βαθμούς και στις λοιπές περιοχές περί τους -5 .

Από την ιστοσελίδα του Σκάι έχουμε την ακόλουθη ενημέρωση για τον νομό Αττικής, αλλά και για ορισμένα σημεία του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Το χιόνι έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει την εμφάνιση του σε πολλές περιοχές της Αττικής. Πιο έντονο παρουσιάζεται το φαινόμενο στα βόρεια του νομού και συγκεκριμένα στην Παλαιά Πεντέλη, τους Θρακομακεδόνες, την Κηφισιά και την Εκάλη.

Κλειστός είναι ο δρόμος στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, και από Μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα οχήματα που κινούνται από τον Άγιο Μερκούριο μέχρι την Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό από Ελευσίνα έως Θήβα.

Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τα Ι.Χ. στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Πέλλας, Γρεβενών, Καστοριάς, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Φωκίδας. Φθιώτιδας, Εύβοιας και Κορινθίας. Στους -15 βαθμούς αναμένεται να δείξει το θερμόμετρο στο Νευροκόπι.

Στη Φλώρινα το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς. Στην Κοζάνη και την Καστοριά η θερμοκρασία είναι στους -3, στη Θεσσαλονίκη στους -1 ενώ στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα στους 0 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο φθάνουν το Σάββατο τα 8 μποφόρ, ενώ την Κυριακή θα ενισχυθούν στα 10.

Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο και σε αρκετά σημεία του επαρχιακού.

Εκχιονιστικά μηχανήματα, "αλατιέρες", ακόμη και μπουλντόζες βρίσκονται διασκορπισμένες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά, που επιθεώρησε τα 6 σημεία από την Αθήνα μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου έχουν εγκατασταθεί εκχιονιστικά μηχανήματα, η δυσκολότερη περιοχή είναι αυτή του Μαρτίνου. Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, είναι από τον Αλμυρό έως τους Αγίους Θεοδώρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα βαρέα οχήματα δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον εθνικό οδικό άξονα από την Πάτρα μέχρι τους Ευζώνους, από το Σάββατο στις 5 το απόγευμα μέχρι τη Δευτέρα την ίδια ώρα.

Όπου κρίνεται αναγκαίο, το μέτρο θα επεκταθεί και στο επαρχιακό δίκτυο των νομών.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 112 από τον οποίο μπορεί να εντοπιστεί και η θέση τους, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Φαγητό και ρουχισμό θα προσφέρει όλο το 24ωρο το Κέντρο Σίτισης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Πειραιώς 3. Όσοι εντοπίζουν αστέγους που χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να ειδοποιούν στο τηλέφωνο 210-52 46 515.

Στο Δήμο Πειραιά θα λειτουργούν για τους δημότες οι τηλεφωνικές γραμμές 15-61 και 210 41.74.996. Ανοιχτός θα είναι συνεχώς και ο ξενώνας αστέγων του Ερυθρού Σταυρού στην Πλατεία Κουμουνδούρου.
πηγή:www.skai.gr

Κυριακή 17-2-2008
Επιτέλους το 'στρωσε και στην Αθήνα για τα καλά, άντε να ρίξουμε καμιά χιονόμπαλα και μεις και να φτιάξουμε και κανένα χιονάνθρωπο.Παρακαλούνται τα οχήματα να μείνουν στα γκαράζ ή τουλάχιστον παρκαρισμένα, δώστε τους δρόμους στους πεζούς πως θα παίξουμε χιονοπόλεμο;

2 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μα καλα....Χιονιζει χειμωνιατικα;;;Δεν το πιστευω....

kakos lykos είπε...

Για την Αθήνα είναι κάτι σπάνιο, μια φορά στα 4 χρόνια, και μη ξεχνάς ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας έχουν σχέση με το χιόνι ότι ο φτωχός με το χαβιάρι, οι πιο πολλοί ούτε αλυσίδες δεν ξέρουν να βάλουν, μη σου φανεί περιέργο αν αποκλειστούν και στο Σύνταγμα:)))