Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Tα χιόνια φεύγουν η κερδοσκοπία έρχεται



Μετά από κάθε θεομηνία ή καταστροφή τα σπασμένα έρχεται να τα πληρώσει ο λαός, ο κάθε "έξυπνος" όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν βρίσκεται κοιτάει αμέσως να εκμεταλευτεί καταστάσεις.
Έτσι μετά τα χιόνια και τον παγετό ήρ8ε η ώρα των κερδοσκόπων, και προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών νωπών κηπευτικών και καυσίμων, προφασιζόμενοι τις ελλείψεις που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Ειδικότερα, στη λαχαναγορά του Ρέντη οι τιμές χονδρικής πώλησης διπλασιάστηκαν, με το κουνουπίδι να κρατά τα... πρωτεία, τα λάχανα ανατιμήθηκαν κατά 61%, τα καρότα και τα μαρούλια 56%, τα μπρόκολα αυξήθηκαν 38%, ενώ από 2% έως και 17% «τσίμπησαν» οι τιμές σε μανταρίνια, μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες και σε κρεμμύδια.

Η σύγκριση των τιμών χονδρικής αφορά μόλις δύο εργάσιμες μέρες και συγκεκριμένα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχός του, αποδέχεται το επιχείρημα των ελλείψεων στην αγορά, λόγω της κακοκαιρίας, αλλά θα ελέγξει κατά πόσο αυτές δικαιολογούνται από τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους που έχουν διαμορφώσει οι πωλητές.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής, ενώ ταυτόχρονα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από πωλητές λαϊκών αγορών θα αποσταλούν και στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά, προκειμένου να διασταυρωθεί κατά πόσο έχουν άδειες για να διαθέτουν αγροτικά προϊόντα στους υπαίθριους πάγκους, διαβάζουμε στο "Έθνος".

Και μετα τους ελέγχους τι; Θα πέσουν βαριές καμπάνες; Θα τους σφραγίσουν την επιχείρηση; ή θα τους τραβήξουν το αυτί και θα τους πουν " Μη κακά παιδιά ντροπή, θα σας κάνω ντα" Θα τους κλ@σεις τ' @ρχίδι@ κύριε Κράτος για να στο πω χοντρά.

Αυτό είναι μόνο η αρχή, σε λίγες μέρες που θα αυξη8ούν οι ελλείψεις,γιατί τα προϊόντα που θα φτάνουν στις αγορές θα είναι λίγα, αφού πολλές καλλιέργειες απ όπου προμηθεύεται το λεκανοπέδιο έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω της χιονόπτωσης και του πάγου, οι τιμές των προϊόντων αυτών θα είναι απαγορευτικές στους κατοίκους με μικρά εισοδήματα.

Και πες άντε εντάξει(που δεν είναι καθόλου εντάξει γιατί οι μισθοί μας δεν ανεβαίνουν ανάλογα) τα κηπευτικά πάθαν καταστροφές γι αυτό ανεβάζουν τις τιμές, τα καυσόξυλα μήπως χάλασαν και αυτά από το χιόνι; ή τα φάγανε τερμίτες;

ΜΕ ΚΑΠΕΛΟ έως και 50% πωλούνταν χθες τα ξύλα για το τζάκι(γράφει η εφημερίδα τα "Νέα"). Το τσουβάλι των 45 κιλών κόστιζε 11 ευρώ, δηλαδή 24 λεπτά το κιλό. Μία μόλις εβδομάδα πριν η αντίστοιχη τιμή δεν ξεπερνούσε τα 15-17 λεπτά.Οι τιμές στα βενζινάδικα είναι ακόμα πιο ακριβές. Είναι ενδεικτικό ότι το τσουβάλι των 10 κιλών πωλείται ακόμα και 5 ή 6 ευρώ.

Μέσα σε όλα και η μάχη των πρατηριούχων καυσίμων με το κράτος, ποιος πληρώνει και εδώ την νύφη;... Ο πολίτης φυσικά!

ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, καπέλα μέχρι 3- 4 λεπτά το λίτρο και τους πρατηριούχους πολλών νομών της χώρας να κάνουν «λευκή απεργία», συνεχίστηκε και χθες ο «πόλεμος» του πετρελαίου θέρμανσης. Αν και η γενική συνέλευση του κλάδου των βενζινοπωλών αποφάσισε την Κυριακή να στηρίξει το μέτρο, εντούτοις οι πρατηριούχοι έντεκα νομών της χώρας συνεχίζουν να σαμποτάρουν το σύστημα και να μην παραδίδουν πετρέλαιο αφήνοντας στο κρύο χιλιάδες καταναλωτές. Πρόκειται για τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Μυτιλήνης, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων.

Μπράβο λεβέντες μου μπράβο έτσι θα κερδίσετε την "συμπάθεια" όλων συνεχίστε έτσι, στην παγωνιά να αφήνετε τον κόσμο δίχως θέρμανση μπας και χάσετε καμιά δεκάρα, σε τι διαφέρουν όλοι αυτοί οι κύριοι κερδοσκόποι από τους απλούς εκβιαστές; Γιατί ο νόμος δεν τους τσιμπάει άγρια;
Για να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων όλων αυτών για λόγους αισχοκέρδειας, είτε αυτός είναι ιδιοκτήτης super market, είτε μανάβης, είτε ξυλέμπορος, είτε πρατηριούχος βενζίνης, να δούμε θα μας ξαναεκβιάσουν;
Επειδή εγώ είμαι ένας απλός υπάλληλος ή συνταξιούχος ή εργάτης και είναι μετρημένα κουκιά τα χρηματά μου μου απαγορεύεις την τροφή και την θέρμανση για να μη χάσει ούτε σεντ η τσέπη σου;
Ουστ ρεεεεε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι δε μπορώ να καταλάβω πως έγινε αυτή η άνοδος των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα; Τη μια ημέρα είχαμε χιόνι, την άλλη ανέβηκαν οι τιμές... Αφού ακόμα δεν βγήκαν τα προϊόντα από τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν. Αυτά τα προϊόντα, φαντάζομαι (δε ξέρω βέβαια..), δεν ήταν στις αποθήκες ήδη, εννοώ καθ' οδόν προς τις αγορές; Πώς μέσα σε μια ημέρα σημειώθηκε τέτοια ακρίβεια;;

kakos lykos είπε...

Φυσικά και ήταν στις αποθήκες, απλώς πάντα έτσι κάνουν, και πόσα πια είναι τα δικά μας προϊόντα;Τα πορτοκάλια Ισπανίας, τα αγγουράκια Αιγύπτου, οι πατάτες Κύπρου και όλα τ'αλλα δεν ξέρω και γω από που!Αυτά γιατί να ανέβουν; Πλήρωσαν διαφορετικές τιμές οι ιδιοκτήτες super market επειδή χιόνισε στην Ελλάδα και γι αυτά;
Και δεν είναι οι παραγωγοί που παίρνουν τα λεφτά, αυτοί το πολύ πολύ να πάρουν καμιά αποζημιώση του Αγίου Π.....υ ανήμερα ως συνήθως, οι μεσάζοντες και οι έμποροι είναι που κάνουν την γερή μπάζα.