Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Η Βία στα γήπεδα και η διάλυση των συνδέσμων



Το οριστικό «λουκέτο» στους συνδέσμους και την αντικατάστασή τους με λέσχες, αυστηρότερες ποινές, απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και την αστυνομία εκτός γηπέδων, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο κατά της βίας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (6/2) από τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Μιχάλη Λιάπη.



Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι αναλυτικά τα εξής:

- Καταργούνται οι διατάξεις περί λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων και προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα κάθε αθλητικού σωματείου, ΤΑΑ ή ΑΑΕ να συστήσει με απόφαση της διοίκησής του Λέσχη Φίλων, της οποίας θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την ευθύνη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Η Λέσχη αυτή μπορεί να λειτουργεί γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις μόνο με άδεια της Αστυνομίας, ενώ επιτείνεται η αντικειμενική ευθύνη των σωματείων, ΤΑΑ ή ΑΑΕ για τις πράξεις βίας των μελών τους και γενικότερα των οπαδών τους. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνησή τους για να παρακολουθήσουν ένα αγώνα, ενώ ορίζονται και οι ποινές για τυχόν παραβίαση της απαγόρευσης αυτής. Επίσης, απαγορεύεται κατά τη διάθεση των εισιτηρίων ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αποκλειστικά για τα μέλη των Λεσχών, τα οποία υποχρεούνται να κατέχουν κάρτα φιλάθλου, προκειμένου να προμηθεύονται εισιτήρια αγώνων.

- Τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων μπορούν πλέον να κάνουν σωματική έρευνα σε φιλάθλους που προσέρχονται σε ένα αγώνα. Στην περίπτωση που κάποιος φίλαθλος αρνηθεί, ιδιωτική ασφάλεια τον παραπέμπει σε όργανο της Αστυνομίας. Οσοι αρνηθούν τον έλεγχο αυτό, τους απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο. Ακόμη, τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν στην Αστυνομία, προκειμένου να προσαχθούν στον εισαγγελέα.

- Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές που προβλέπονται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα προβλέπονται αυξημένες ποινές σε περίπτωση υποτροπής του υπαίτιου αξιόποινης πράξης ή λόγω επικινδυνότητας αυτού.

- Αναβαθμίζεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας με τη θέσπιση κανόνων που διευκολύνουν την πληροφόρηση αυτής και την πρόσβαση των παρατηρητών της σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θεσπίζονται ποινικές και πειθαρχικές ποινές σε όσους δυσχεραίνουν το έργο της Επιτροπής.

- Δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά.

- Η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων επεκτείνεται και σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

- Συνιστάται διαρκής Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό και απλοποιείται η διαδικασία και στελέχωση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

- Οσον αφορά τώρα στον Ιππόδρομο, θεσπίζεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μόνιμη τριμελής Επιτροπή Επίλυσης Ιπποδρομιακών Αμφισβητήσεων, η οποία συγκροτείται ανά έτος και μετέχουν σε αυτή ένας εκπρόσωπος της Φιλίππου Ενώσεως, ένας εκπρόσωπος του ΟΔΙΕ και ένας ανώτερος υπάλληλος της ΓΓΑ.

πηγη:sports.e-go.gr



Μάλιστα καλά όλα αυτά...Η βία είναι μόνο μέσα στα γήπεδα;
Οι νεκροί είναι μόνο μέσα στα γήπεδα;
Οι αντίπαλες ομάδες "οπαδών" εκτός γηπέδου που θα εκτονώνονται πλέον μόνο από έξω, θα εκτονώνονται με μεγαλύτερη ένταση αφού μέσα θα είναι "παναγίτσες", αυτές πως θα αντιμετωπίζονται;
Μας ενδιαφέρει να ηρεμήσουν τα πνεύματα μέσα στο γήπεδο, από έξω όμως;
Θα πηγαίνουν οι υπεύθυνοι των σωματείων και θα τους λένε :"Μη καλά μου παιδάκια μην ανοίγετε ο ένας το κεφάλι του άλλου, μη σφάζετε τον τάδε οπαδό σε ενέδρα γιατί έμεις θα πληρώσουμε την νύφη", και οι άλλοι θα υπακούουν;
Επειδή στα χαρτιά δεν θα υπάρχουν Θύρα 7, θύρα 13, θύρα 21 και δεν ξέρω και γω ποια άλλη θύρα, παραπόρτι ή παράθυρο, δεν θα υπάρχουν στην πράξη;
Εκεί θα είναι όλες οι θύρες και όλοι οι "οπαδοί", όταν από φίλαθλος καταλήγεις "φίλαθλος" τότε και μύτες και κεφάλια θ' ανοίξουν.
Όταν υπάρχει το ορμητικό ποτάμι του φανατισμού τότε κανένας νόμος δεν μπορεί να το σταματήσει, όσο και να υπάρχει καλή διάθεση.
Πάντα θα υπάρχουν τα αρνητικά στοιχεία που θα δημιουργούν επεισόδια και θα αμαυρώνουν τις αθλητικές εκδηλώσεις.

4 σχόλια:

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

ακομα και αν ψηφιστεί δεν νομίζω να αλλάξουν πολλά πράγματα. όσο για την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών αυτό από μόνο του είναι για πολλά γέλια!

kakos lykos είπε...

Αυτό πιστεύω και εγώ ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, τα ίδια αίσχη θα γίνονται.

everything53 είπε...

Τα έχουν ξαναπεί αυτά, ότι θα αλλάξουν όλο το σύστημα γενικότερα... Όλο για αλλαγές ακούω αλλά αλλαγές δεν βλέπω...

kakos lykos είπε...

To θα δεν τους κοστίζει τίποτα, οπότε μας χορταίνουν μέχρι βαρυστομαχιάς στα θα σε όλους τους τομείς.