Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Το μακρύτερο έντομο στον κόσμο!




Πόσα μυστικά ακόμα κρύβει αυτός ο πανέμορφος πλανήτης, και περιμένουν να τ'ανακαλύψουμε;
Πόσα μυστηριώδη πλάσματα γεννιούνται και πεθαίνουν στην αγκαλιά του;

Ανακαλύφθηκε το μακρύτερο έντομο του κόσμου

Ζει ψηλά στα δάση βροχής της νήσου Βόρνεο στην Ινδονησία, τα πόδια του έχουν μικροσκοπικές φτερούγες για να μπορεί να κινείται από το ένα δέντρο στο άλλο και έχει πλέον αποκτήσει το ρεκόρ του μακρύτερου ζωντανού εντόμου στον κόσμο, με μήκος 56,5 εκατοστά, δηλαδή λίγο πάνω από μισό μέτρο, με τα πόδια απλωμένα. Το επιστημονικό όνομά του είναι Phobaeticus chani και ξεχωρίζει για το έξυπνο χρωματικό καμουφλάζ του.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν το έντομο P.serratipes, που είχε βρεθεί στη Μαλαισία και είχε μήκος ένα εκατοστό λιγότερο.

Ακόμα και χωρίς τεντωμένα πόδια, το πράσινου χρώματος Phobaeticus chain, που έχει πάχος μολυβιού και μοιάζει με καλάμι μπαμπού, έχει το μακρύτερο σώμα στον κόσμο των εντόμων, με μήκος 35,7 εκατοστά, που είναι κατά 2,9 εκατοστά μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ (σε επίπεδο σώματος), το Phobaeticus kirbyi από τη Βόρνεο επίσης.

Το έντομο θα επιδειχθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Independent και το Associated Press. Και οι δύο προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ μήκους στα έντομα είχαν βρεθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια και οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν ένα ακόμη μεγαλύτερο έντομο.

Ο Τζορτζ Μπεκαλόνι, υπεύθυνος του Μουσείου για τα έντομα, είπε πως «είναι λυπηρό ότι πολλά θεαματικά έντομα εξαφανίζονται, καθώς το φυσικό περιβάλλον τους καταστρέφεται, πριν μπορέσουμε να τα βρούμε και να τα ονομάσουμε. Είναι εκπληκτικό πόσα μεγάλα πράγματα βρίσκονται εκεί έξω ακόμα και αναρωτιέται κανείς τι άλλο μπορεί να υπάρχει».

Το έντομο βρέθηκε από ένα ντόπιο χωρικό και παραδόθηκε σε ένα ερασιτέχνη φυσιοδίφη από τη Μαλαισία, ώσπου κατέληξε στα χέρια του εντομολόγου Φίλιπ Μπραγκ, ο οποίος επίσημα ονόμασε και παρουσίασε το έντομο στο επιστημονικό περιοδικό Zootaxa.

πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ