Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008

"Θαλάσσιοι γίγαντες" στο πλανητάριο.Μία ενδιαφέρουσα προϊστορική περιπέτεια έρχεται από το Ευγενίδειο πλανητάριο γι'αυτόν τον χειμώνα.
Η ταινία θόλου "θαλάσσιοι γίγαντες, ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ κατάλληλο σαν ιδέα για εκπαιδευτική εκδρομή σχολείου, αλλά και σαν οικογενειακή βόλτα μέσα σε Σαββατοκύριακο για όλες τις ηλικίες.


«ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ»
Μία προϊστορική περιπέτεια
στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Σε μια νέα προϊστορική περιπέτεια, σε μια μοναδική κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, σε ένα μυθικό ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο, μας προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για τη νέα ταινία Θόλου «ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ», η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο Πλανητάριο από τις 6 Νοεμβρίου 2008. Η ταινία φέρει την έγκυρη υπογραφή του Νational Geographic Cinema Ventures στην παραγωγή, αλλά και του αμερικανικού National Science Foundation, που την επιχορήγησε μερικώς και αποτελεί την πρώτη ταινία θόλου που ζωντανεύει τα μυθικά όσο και ξεχασμένα προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα.

Η ταινία περιγράφει τι ακριβώς συνέβαινε στους ωκεανούς την εποχή που στη ξηρά κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, που στον τεράστιο θόλου του Πλανηταρίου δημιουργούν την αίσθηση ότι τα υπέροχα αυτά πλάσματα θα κολυμπήσουν έξω από την ταινία για να βρεθούν ανάμεσα στο κοινό.

Mε συντροφιά την υποβλητική μουσική των Peter Gabriel and the Footnotes θα ξεκινήσουμε από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με μια ομάδα Παλαιοντολόγων θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα ίχνη που μας άφησαν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τις συνήθειές τους.

Με τη βοήθεια της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία θα μεταφερθούμε, στις προϊστορικές θάλασσες και παρέα με μία οικογένεια Δολυχορύγχοπες θα βουτήξουμε σε άγνωστα νερά, γεμάτα αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και πολλά άλλα παράξενα πλάσματα.

Ταυτόχρονα στο Περιστύλιο Ισογείου του Πλανηταρίου θα φιλοξενείται η Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», που αποτελεί μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», η οποία θα διαρκέσει από 6 Νοεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να παρατηρήσουν τα «ζωντανά» ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων και «να δουν με τα μάτια τους» Κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και Αμμωνίτες, κάθε μεγέθους, από το Μαρόκο, Κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός Ιχθυοσαύρου, και βέβαια απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων αλλά και οστά Απατοσαύρων.

Η Ταινία Θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες» σε συνδυασμό με την Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που θα «μεταφέρει» το κοινό στο άγνωστο μακρινό παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώσει με τρόπο επιστημονικά άρτιο για την ζωή στον θαλάσσιο κόσμο του πλανήτη μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.

Σημείωση:

• Η Ταινία Θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες», θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθ΄ όλη τη χειμερινή περίοδο 2008-2009.

• Η έκθεση «Ο Θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», θα φιλοξενηθεί στο Περιστύλιο, του Ιδρύματος Ευγενίδου από 6 Νοεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τρίτη 10.00 – 14.00, Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 - 21.00 με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 9469 600

πηγή:Ίδρυμα Ευγενίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: