Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Καταλήψεις 2008



Ξαφνικό κύμα καταλήψεων.

Οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για τα κτιριακά προβλήματα και τα κενά


Κύμα καταλήψεων στα σχολεία ξέσπασε ξαφνικά από χθες, με περίπου 100 γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα να βρίσκονται ήδη υπό κατάληψη σύμφωνα με υπολογισμούς της ΟΛΜΕ, αν και κατά το υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνούν τα 60 έως 70 πανελλαδικά.

Oι μαθητικές καταλήψεις άρχισαν νωρίς εφέτος. Οι πρώτες έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε σχολεία της Τρίπολης, από προχθές όμως επεκτάθηκαν σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Κορινθίας και άλλων περιοχών. Οι λόγοι για τους οποίους οι μαθητές κατέλαβαν τα σχολεία τους είναι διαφορετικοί, ανάλογα με την περιοχή και το σχολείο, ωστόσο κοινή συνισταμένη των περισσότερων είναι οι διαμαρτυρίες για κτιριακά προβλήματα, συμπτύξεις τμημάτων και κενά καθηγητών.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρη Καλομοίρη, πάνω από 100 γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ βρίσκονταν χθες υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν ακόμη εκτιμήσεις για το αν θα αυξηθεί ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των μαθητών είναι αυθόρμητες. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, παράγοντες τόνιζαν χθες ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις των μαθητών δεν διαρκούν πάνω από 2 με 3 ημέρες και υπολόγιζαν σε λιγότερα από 70 τα υπό κατάληψη σχολεία.

Λάδι στη φωτιά

Η αναταραχή στην Εκπαίδευση φαίνεται πως θα περιλάβει σύντομα όλες τις βαθμίδες της, καθώς το επόμενο διάστημα αρχίζουν φοιτητικά συλλαλητήρια και συνελεύσεις στα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές, που ολοκληρώνουν τις ημέρες αυτές την εξεταστική τους περίοδο, σχεδιάζουν αντιδράσεις για το θέμα του νέου τρόπου διανομής συγγραμμάτων, αλλά και εναντίον της αναγνώρισης των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ρίξει λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει με το θέμα των κολεγίων, καθώς πρόκειται να εκδοθεί η- κατά πάσα πιθανότητα- καταδικαστική για τη χώρα μας απόφασή του. Η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί σε δίκη επειδή δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 89/48 για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων και από τον περασμένο Απρίλιο ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου κ. Ιβ Μποτ έχει εισηγηθεί την καταδίκη της χώρας μας για το ζήτημα αυτό.

Νομοθετική ρύθμιση

Δεδομένου ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης έχει δηλώσει ότι αναμένει αυτήν ακριβώς την απόφαση προκειμένου να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κολέγια, η αναταραχή που θα προκληθεί με τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές που αντιδρούν αναμένεται έντονη.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι η ΟΛΜΕ διοργανώσε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας(κάνοντας ταυτόχρονα στάσεις εργασίας τίς 2 τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις 2 πρώτες της απογευματινής) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενώ αύριο φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 12 μ. στα Προπύλαια ζητώντας μεταξύ άλλων να μην αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη 46 σχολεία

Υπό κατάληψη τελούν 46 γυμνάσια και λύκεια στη Θεσσαλονίκη, με βασικά αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Οι καταληψίες μαθητές διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία στα σχολεία τους εργαστηρίων, κλειστών γυμναστηρίων, και περισσότερων αιθουσών διδασκαλίας.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν σήμερα μέλη της ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα -όπως καταγγέλλουν- κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση στις αναθέσεις μαθημάτων ειδικότητας, καθώς επίσης και στην έλλειψη επαρκούς σχολικής στέγης και την ύπαρξη υπεράριθμων τμημάτων.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Βράζουν Γυμνάσια - Λύκεια

Οι λιγοστές καταλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα σε ορισμένα σχολεία της περιφέρειας ξαφνικά πολλαπλασιάστηκαν, φτάνοντας κιόλας τις 70 ανά την επικράτεια, ενώ οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για έντονες κινητοποιήσεις, αρχίζοντας σήμερα κιόλας με μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας.

Διπλοβάρδια, κενά που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί (η πραγματικότητα δεν απέχει από τις 3.000 κενές θέσεις του προηγούμενου μήνα, επισημαίνουν οι καθηγητές), μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις, προβλήματα στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και φαινόμενα νέα, όπως οι πιέσεις -σύμφωνα με τις καταγγελίες μαθητών και εκπαιδευτικών- των διευθύνσεων προς τα σχολεία για συμπτύξεις τμημάτων χωρίς να είναι αναγκαίο. Ολα αυτά και πολλά άλλα μεμονωμένα προβλήματα αποτελούν τις αιτίες των έντονων διαμαρτυριών των μαθητών που αποφάσισαν πρώτοι να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη οι καταλήψεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (έφτασαν περίπου τις 40),στη δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κατάληψη το 3ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο Μενεμένης, τα 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, το λύκειο Μυγδονίας, το 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, τα 4ο και 6ο γυμνάσια Ευόσμου, τα 1ο, 2ο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, το 2ο γυμνάσιο - λύκειο και το 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, το 1ο ΓΕΛ Συκεών, τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Κουφαλίων, τα ΕΠΑΛ Χαλάστρας και Λαγκαδά, το 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος τελούν υπό καταλήψη, το 11ο λύκειο Θεσσαλονίκης, το 1ο γυμνάσιο Πυλαίας, τα 1ο και 4ο γυμνάσια Χαριλάου, το 2ο γυμνάσιο Μαλακοπής, τα 5ο, 9ο, 12ο, 14ο, 19ο, 30ο, 31ο και 32ο λύκεια Θεσσαλονίκης, το 14ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 7ο λύκειο Καλαμαριάς. Ενώ από μέρα σε μέρα τα σχολεία στην Αττική κλειδώνουν τις πόρτες τους.
Αυτή τη στιγμή, είναι υπό κατάληψη: οχτώ σχολεία στην Καλλιθέα, τέσσερα στο Μοσχάτο, έξι στην περιοχή Ζωγράφου, δύο στο Νέο Ηράκλειο (από την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ στην περιφέρεια συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία Αρκαδίας (τρία στην Τρίπολη), Λακωνίας (Σπάρτη) και Κορινθίας (ένα στο Κιάτο, ένα στο Ξυλόκαστρο).

Στην αιχμή του δόρατος, πάντως, η ξαφνική και κατευθυνόμενη από το ΥΠΕΠΘ, όπως καταγγέλλεται, πολιτική συρρίκνωσης του αριθμού των τμημάτων στα σχολεία προκειμένου να εξασφαλιστούν φτηνές λύσεις για την κάλυψη των κενών(αυτό έγινε ήδη στο δικό μου σχολείο, αν και αυξήθηκαν οι μαθητές τα τμήματα λιγόστεψαν ). Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές στα υπό κατάληψη σχολεία της Πελοποννήσου επέμεναν ότι ενώ υπάρχουν και αίθουσες και εκπαιδευτικοί, έχει δοθεί εντολή να μη χωρίζονται τα υπάρχοντα τμήματα σε μικρότερα. Η ΟΛΜΕ επισήμως πλέον κατηγορεί το ΥΠΕΠΘ για «τακτική συμπτύξεων» με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, γ.γ. της ΟΛΜΕ, δήλωσε στην «Ε»: «Οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των γονέων τους αποδεικνύουν ότι οι εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, για το ότι όλα τα προβλήματα είχαν και έχουν αντιμετωπιστεί, διαψεύδονται. Οφείλει, κατά την άποψή μας, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να ανακαλέσει την εντολή που έχει δώσει ώστε να γίνονται συμπτύξεις των τμημάτων με στόχο να αξιοποιήσει το εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτοντας κενά σε άλλες περιοχές. Οφείλει να προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα. (Με εντονότερο το πρόβλημα στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, στα ειδικής αγωγής και ΠΔΣ)».

Ο δρόμος των κινητοποιήσεων, που έχουν ήδη αρχίσει να στρώνουν οι δάσκαλοι με τις πρώτες απεργιακές δράσεις τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται να γίνεται μονόδρομος. Αλλωστε, είναι ανακοινωμένη η κοινή και συντονισμένη δράση δασκάλων και καθηγητών. Οπως τόνισε και ο κ. Καλομοίρης: «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί προς τον κλάδο των καθηγητών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τη ΔΟΕ για να δοθούν επιτέλους λύσεις σε υπερώριμα και δίκαια αιτήματα. Η κραυγή των εκπαιδευτικών "δεν πάει άλλο" ακούγεται όλο και πιο έντονα».

πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανανέωση Παρασκευή 10-10-2008


Τώρα καταλήψεις - αύριο απεργίες

Φοιτητές και μαθητές συντονίζονται και αποφασίζουν μέσα στο Σαββατοκύριακο

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της, αποφάσισε χθες το απόγευμα να εισηγηθεί στον κλάδο των καθηγητών την έναρξη απεργίας διαρκείας από την 1η Δεκεμβρίου, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών, με οικονομικά κυρίως αιτήματα. Οι καθηγητές θα λάβουν την τελική απόφαση στη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου. Στα τέλη Οκτωβρίου θα αποφασίσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία επί της πρότασης για απεργία διαρκείας επίσης από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι καταλήψεις στα σχολεία που, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ ξεπέρασαν τις 100 τις προηγούμενες ημέρες, ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα, εάν το συντονιστικό όργανο των σχολείων της Αθήνας (ελέγχεται κυρίως από την ΚΝΕ) που θα συνεδριάσει την Κυριακή, αποφασίσει να στηρίξει τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Το Σάββατο όμως, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας θα γίνει ανοιχτή συνέλευση φοιτητών και μαθητών και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι επίσης σχεδιάζουν κινητοποιήσεις με καταλήψεις και συλλαλητήρια. Σήμερα εξάλλου, οι φοιτητές διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εναντίον του νέου νόμου- πλαισίου και εναντίον της αναγνώρισης των κολεγίων, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Απαξίωση των ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, εκατοντάδες καθηγητές συγκεντρώθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας έπειτα από κάλεσμα της ΟΛΜΕ και διαμαρτυρήθηκαν για την απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία κάνει λόγο μεταξύ άλλων για προχειρότητα στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και αναφέρει ότι εφέτος υπήρξε μείωση των εγγραφών μαθητών στα νέα Επαγγελματικά Λύκεια κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ειδικά στο Λεκανοπέδιο η μείωση έφθασε στο 43%. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το 120ό Γυμνάσιο- Λύκειο Πετραλώνων, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη του τομέα Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει, να κάνει βαθιές τομές στον χώρο της Παιδείας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία και το 2% για την έρευνα.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Βαρεθήκαμε να ακούμε ΘΑ, κάθε φορά όποιο κόμμα είναι στην αντιπολίτευση τα ίδια λέει, και μετά τις "αλλαγές" τους τις πληρώνουν τα πειραματόζωα μαθητές και καθηγητές, τίποτα ουσιαστικό μόνο μεγάλα κούφια λόγια, ως πότε αυτοί οι "κύριοι" θα κάνουν ψηφοθηρία εις βάρος μας;

Ανανέωση Παρασκευή 17-10-2008

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις

Έγγραφο, με το οποίο ενημερώνει μαθητές και γονείς ότι η συμπεριφορά τους συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να παρέμβουν στις καταλήψεις, απέστειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, στις δύο διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι η συμπεριφορά των καταληψιών μαθητών στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον προϊστάμενο εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, υπό κατάληψη τελούν 50 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

πηγή:zougla.gr

2 σχόλια:

froZen apathy είπε...

Και στην Ευβοια σχολεια , τελούν υπο καταληψη...

Ολοι γνωριζουμε τα προβληματα της Παιδειας, που δυστυχως διαιωνιζονται...

Δεν κανουμε καταληψη ,απλα για να ειμαστε κ εμεις καποιοι απο ... αυτουσ... ναι οκ, ασ μν κρυβομαστε , υπαρχει καπου στ μυαλο μας...κ η αφορμη της καταληψης ... για το χαβαλε...

Τεσπα,,, το 8εμα ειναι πως με τη καταληψη ακουγομαστε περισσοτερο...
Kανουμε καταληψη και μας γραφουν, φανταστειτε εαν ΔΕΝ καναμε...-μιλαμε για ΤΗΝ αδιαφορια και ΤΟ γραψιμο-

Δεν φταιω εγω, για τη σαπια κοινωνια, στν οποια με αναγκαζεις να ζησω... και την οποια με προκαλεις να αποτελειωσω....
Οχι ,,, δεν καταλαβες...

8α φταιω ομως αν συνεχισω αυτη την κατασταση...αν δεν αντιδρασω τωρα που μπορω..κ τωρα που μπορω να αποτελεσω το οργανο της αλλαγης...

Δεν 8α επεκτα8ω σε πολιτικα ζητηματα...ΔΕν 8α βγαλω ακρη... ουτε οι ιδιοι δεν βγαζουν,,εγω θα τουσ αλλαξω... εγω απλα ξελαρυγγιαζομαι...μηπως κ με ακουσουν,,,μηπως κ τουσ ξυπνησω... ΜΗΠΩΣ λεμε...

Δηλωνω πολιτικα ανεξαρτητη...ετσι σκατα π τ εχετε κανει... κ αυτο δεν σημαινει πως δεν εχω αποψη, δεν ειμαι πολιτικοποιημενη κλπ...
Αντι8ετως. . . . . . . .

Ξερετε ποια 8α ηταν η καλυτερη κυβερνηση;; => μια ομαδα -προσεξτε ομαδα,οχι ''κομμα''- φοιτητων, μα8ητων, κ ατομων μεχρι 30 ετων...
Δεν 8α λειτουργουν ανωριμα οπως πολλοι 8α πιστευετε...
Ειμαστε το νεο αιμα...που πραγματικα ενδιαφερομαστε για ολουσ κ για ολα -οσο κ αν εσεις προσπαθειτε να μασ αδρανοποιησετε-..
Για την παιδεια, για την ανεργια, για τουσ ηλικιωμενουσ, για την οικονομια, ακομη κ για το ασφαλιστικο...
8ελουμε ολα να λειτουργουν σωστα,κ ειμαστε εδς γ να το δοκιμασουμε, ν το προσπα8ησουμε...(Οχι φιλε μ, δεν πεταμε στα συννεφα, δεν ζουμε στο ροζ,καραμελενιο,ροδινο κοσμο μας,,, Το αντι8ετο...) Μην βιαστεις να με αμφοισβητησεις, κ να πεισ ''Παιδι ειναι μωρε''...
Ελπιζω να σε ταρακουνησει λιγο ολο αυτο... Η γενια μου , προκειται να αντιμετωπησει μια απ τισ χειροτερες εποχες, την μεγαλυτερη παρακμη, τις πιο πικρες καταστασεις...
Δεν μ τρομαζει τοσο το οτι μπορει κ να μην μπορω να την αλλα3ω, (αλλωστε μ αρκει που ΘΕΛΩ να προσπα8ησω...κ ελπιζω...), αλλα το οτι εσεις προσπαθειτε να μας υπνοτισετε, να μας παγωσετε...και να μας κανετε να πιστεψουμε πως ολα ειναι ΟΚ... ασ μην μ ακους... εγω τα λεω κ νιω8ω ζωντανη, αντιδρω, κ οργανωνομαι , κ προετοιμαζομαι γ αλλαγες...-οχι αυτες που ισχυριζονται οι πολιτικοι της καταψυξης-



[[δεν απευθυνομαι στον συγκεκριμενο blogger,αλλα σε ολουσ εσας ... γενικα... Ξερετε...]]
*απλα 8ελω να ακουστουμε... κ ασ μν μασ εχετε υποψιν σασ...*
καλη συνεχεια στ εργο σας μαγκες,,,,χα0χα0χ0α... -Η τραγικη ειρωνια-

erinys...,
ma8itria b'lykeioy...
10/10/08

kakos lykos είπε...

"Kανουμε καταληψη και μας γραφουν, φανταστειτε εαν ΔΕΝ καναμε...-μιλαμε για ΤΗΝ αδιαφορια και ΤΟ γραψιμο"

Ξέρεις ότι μαζί με τα ξερά καίγονται πάντα και τα χλωρά, πάντα μέσα στους αγώνες είναι και αυτοί που παίρνουν μέρος, για τον χαβαλέ, αυτό πρέπει εσείς οι μαθητές να διαφυλάξετε, και να απομακρύνετε αυτά τα καρκινώματα από τους κόλπους σας, για να καταλάβουν και να μάθουν πραγματικά όλοι, ότι αυτά που ζητάτε για την παιδεία και εσείς (αλλά και εμείς οι καθηγητές σας) είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας για υπάρξει ένα καλύτερο αύριο, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μαθητών που θα ρθουν.