Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Δύο σχολεία κλειστά στην Αθήνα λόγω φυματίωσης.




Φυματίωση, ένας εφιάλτης που πιστεύαμε ότι είχε εξαλειφθεί από τη χώρα μας.
Μία ασθένεια που θέριζε επέστρεψε, ήρθε μαζί με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών από χώρες που υπάρχει ακόμα σε έξαρση.
Η φτώχια, η κακή διατροφή(υποσιτισμός), το αλκοόλ είναι λίγα από τα στοιχεία που δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της νόσου.
Η φυματίωση μεταδίδεται με την εισπνοή σάλιου, με ένα φτάρνισμα, με ομιλία που πετάγονται σταγονίδια σάλιου κλπ.

Στα σχολεία θα έπρεπε να γίνονται συχνοί ιατρικοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αν σκεφτούμε ότι πολλοί μαθητές πλέον είναι παιδιά μεταναστών, είτε νόμιμων είτε παράνομων.Και στη δεύτερη περίπτωση των λαθρομεταναστών δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την καλή υγεία των ατόμων αυτών, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αφού δεν υπάρχει έλεγχος τι φορείς ασθενειών μπορεί να είναι.
Πολλές ασθένειες στο ξεκίνημά τους φαίνονται σαν ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί όμως στην πραγματικότητα να κρύβεται από πίσω μία βαριά μολυσματική νόσος. Πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, άσχετα αν νοσούν για να μην χάσουν μαθήματα και πάρουν απουσίες. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που κολλάνε μία ασθένεια (αφού έρχονται σε επαφή κάθε διδακτική ώρα και με άλλο τμήμα μαθητών,και με πολλά και διάφορα μικρόβια)αν αρρωστήσουν στην έσχατη ανάγκη μόνο μένουν στο σπίτι, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με κενά στο σχολείο, η συχνή απάντηση που παίρνει ο εκπαιδευτικός όταν πει ότι δεν αισθάνεται καλά: "έλα μωρέ θα πάρεις μία ασπιρινούλα και θα γίνεις περδίκι, σιγά μια χαρά είσαι, και γω δεν αισθάνομαι καλά αλλά βλέπεις είμαι εδώ, τι θα κάνουμε θα το κλείσουμε το σχολείο;"

Κρούσματα φυματίωσης σε μαθητές εντοπίστηκαν στο 39ο Λύκειο Κυψέλης

Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων φυματίωσης σε 21 μαθητές κλειστά θα παραμείνουν το 30ο γυμνάσιο και 39ο Λύκειο Κυψέλης. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε καθηγητή, δημιουργώντας αναστάτωση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μετά από εξετάσεις που πραγματοποίησε η διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών βρέθηκε θετικό το πρώτο δείγμα 21 μαθητών.Γονείς και μαθητές καταγγέλουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από κάποιον ειδικό, ενώ στο στόχαστρό τους έχει μπει και η διεύθυνση του σχολείου, για το εάν ο καθηγητής γνώριζε και είχε ενημερώσει ή όχι για το κρούσμα φυματίωσης που εντοπίστηκε στον ίδιο.

Συνεχίζονται οι εξετάσεις σε μαθητές της Κυψέλης για φυματίωση

Μετά τα κρούσματα

Συνεχίζονται τα τεστ μαντού στους μαθητές των τεσσάρων σχολείων της Κυψέλης μετά τα κρούσματα φυματίωσης σε καθηγητή και της παραπομπής για περαιτέρω έλεγχο 27 ατόμων (20 μαθητών και 7 καθηγητών) που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ. Το σχολικό συγκρότημα παραμένει κλειστό από την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές αποφάσισαν το κλείσιμο των μονάδων, όπου φοιτούν περί τους 1.000 μαθητές, ζητώντας έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς τόσο για την καταλληλότητα των χώρων όσο και για τη δική τους προσωπική ασφάλεια, ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο από τη νόσο.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ειδοποίησε τη Νομαρχία Αθηνών για κρούσμα φυματίωσης που ανιχνεύθηκε σε καθηγητή. Την περασμένη Δευτέρα, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών υπέβαλαν σε εξέταση μαντού τους μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου του 39ου Λυκείου όπου δίδασκε ο καθηγητής.

Σε έλεγχο υποβλήθηκαν και οι καθηγητές του 39ου Λυκείου και το 30ού Γυμνασίου, διότι χρησιμοποιούσαν το ίδιο γραφείο.

Μετά τους ελέγχους παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις 27 άτομα που βρέθηκαν θετικά στο τεστ μαντού.

Σημειώνεται ότι το σχολείο βρισκόταν υπό κατάληψη από την περασμένη Τετάρτη, με κύριο αίτημα την επίλυση του σοβαρού κτιριακού προβλήματος και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το σχολείο να λειτουργεί υπό καθεστώς διπλοβάρδιας.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

everything53 είπε...

Έτσι που είναι τα πράγματα, θα έπρεπε το επάγγελμα του καθηγητή να ανήκει πλέον στα βαρέα και ανθυγιεινά. Με τόσους μαθητές κάθε μέρα και τόσες ώρες, και ποιος ξέρει πόσες αρρώστιες...

kakos lykos είπε...

Όχι μόνο δεν το εντάσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά το κρίνουν σύμφωνα με το χρόνο των διακοπών...Μη ξεχνάς την γνωστή ατάκα: " Οι καθηγητές συνέχεια κάθονται 3 μήνες διακοπές έχουν."

Αλλά όποιος είναι έξω από τον χορό και από τον χώρο θα συμπληρώσω εγώ πολλά τραγούδια ξέρει να λέει.