Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Άλσος Παγκρατίου...η διαμάχη συνεχίζεται.



Έβλεπα το πρωί στο MEGA πριν φύγω για την δουλειά, το "Κοινωνία ώρα MEGA", έδειξε την Βάσια Τριφύλλη από την πλευρά του Δήμου της Αθηνας, και το αντίθετο στρατόπεδο κάποιων εξαγριωμένων κατοίκων του Παγκρατίου, και θυμήθηκα...

Πήγαινα δημοτικό ακόμα, με το που σουρούπωνε, οι καλοκαιρινές και οι ανοιξιάτικες βόλτες με τους γονείς ήταν στο Άλσος, εκεί είδα για πρώτη φορά θέατρο (την ελεύθερη σκηνή)και τις Δευτέρες που δεν δούλευε, Καραγκιόζη.
Εκεί πήγα για πρώτη φορά σε θερινό σινεμαδάκι, οι τρεις σωματοφύλακες του Δουμά, και ο Φαντομάς, που τον κυνηγούσε ο Λουί ντε Φινές έμοιαζαν να ξεπηδούν μέσα από τα πεύκα.
Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά, ούζο με μεζέ κάτω από το άγρυπνο μάτι των γονιών μου (σαν παιδί και γω ζήλεψα, είδαν κι απόειδαν μου έδωσαν και μένα λίγο, για να σταματήσω την γκρίνια).
Στο 'Αλσος γνώρισα κι άλλα Παγκρατιώπαιδα κάναμε παρέα και κυνηγιόμασταν πάνω κάτω συνέχεια με τα ποδήλατα.
Εκτός από το καφενεδάκι-ουζερί,το μικρό ξύλινο σουβλατζίδικο επί της Ευτυχίδου, το θέατρο και το θερινό σινεμά, στην κάτω πλευρά κοντά στις κούνιες επί της Σπύρου Μερκούρη είχε και μια καφετέρια. Τα καθίσματα και εκεί ανάμεσα στα δέντρα, εναρμονίζονταν με τον χώρο τόσο που καλά καλά δεν τα έβλεπες, τα γκαρσόνια διέσχιζαν συνέχεια κάθετα τον δρόμο για να εξυπηρετούν, αφού μόνο καθίσματα και τραπεζάκια ήταν στο Άλσος και όλα έρχονταν από απέναντι...

"...Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δεν θα ξαναρθούν
μ' αγιόκλημα και γιασεμιά..."

Κάπως έτσι πέρασαν και δεν ξανάρθαν οι νύχτες ανάμεσα στα πεύκα, κάποιοι κάτοικοι, Παγκρατιώτες και αυτοί, θεώρησαν ότι το θέατρο και οι υπόλοιπες κατασκευές τους χαλούσαν την αισθητική, οι γέροι γκρίνιαζαν ότι δεν είχαν που να κάτσουν και ότι έπρεπε να πάρουν κάτι υποχρεωτικά από το καφενεδάκι και να πληρώσουν, για ν' απολαύσουν το Άλσος, αυτή δε, ήταν ή πιο παράλογη και γελοία δικαιολογία που είχα ακούσει, έλεος, γεμάτο παγκάκια ήταν και είναι το Άλσος, ειδικά σε αυτούς έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό να κάτσουν στο καφενεδάκι;
Με την γκρίνια και τις πολλές δικαιολογίες, δήθεν χώροι άθλησης για τους νέους, δήθεν οικολογικά αισθήματα, (μη πάρω ανάποδες τώρα, χρησιμοποιήστε πρώτα σωστά τους μπλε κάδους ρε άχρηστοι που πετάτε μέσα ότι να ναι και μετά παίξτε το οικολόγοι) πάει το Άλσος ρήμαξε.
Στους χώρους που ήταν όλα αυτά μπήκαν μπασκέτες και μπόλικο τσιμέντο (οικολογικότατο τι να σας πω), λέγαν στην τηλεόραση το πρωί, ότι παίζαν μπάσκετ παιδιά από τις 6 το πρωί μέχρι τη 1 τη νύχτα. Δεν αντιλέγω ότι παίζαν μπάσκετ, και παρ' όλο που ο χώρος του μπάσκετ δεν είναι βαθειά χωμένος στο Άλσος, αλλά κοντά στην Ευτυχίδου όπου στην είσοδο πάνω στο δρόμο μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε περιπολικό, με το που έπεφτε το σκοτάδι, έφευγαν τα παιδιά από τους χώρους άθλησης, και οι ηλικιωμένοι από τα παγκάκια. Εμφανίζονταν τότε σιγά σιγά τ'άλλα παιδιά, με τη σύριγγα, την πρέζα τις σιδηρογροθιές και τις φαλτσέτες, και αλίμονο σε όποιον σκεπτόταν να περάσει από το Άλσος, ένα σκοτεινό Άλσος με σκοτεινούς τύπους και σχέδια, που πίσω από κάθε φυλλωσιά μπορούσαν να πεταχτούν ανά πάσα στιγμή, και το λιγότερο να ληστέψουν τον ανυποψίαστο διαβάτη.
Αυτό το Άλσος θέλουν και ονειρεύονταν όλοι αυτοί που φωνάζουν τώρα και τότε;





Ο Δήμος της Αθήνας θέλει να το αναπλάσει, στους χώρους που είναι οι μπασκέτες να μπουν ξανά αυτά που ήταν πρώτα, το θεατράκι, το καφενεδάκι και το σινεμά(το τελευταίο είπαν θα είναι δωρεάν), πετρόκτιστα, να λειτουργήσουν αρμονικά με τον χώρο, φώτα παντού, σε κάθε σκοτεινή γωνιά τα βράδυα, οι κάτοικοι μιλάνε πάλι για τσιμεντοποίηση, ποια τσιμεντοποίηση; Οι συγκεκριμένοι χώροι τώρα είναι τσιμεντοποιημένοι αν το δούμε καθαρά, και από πότε η πέτρα που θα μπει έχει σχέση με το τσιμέντο;Λένε ακόμα ότι θα κλείνει το βράδυ. Γιατί το θερινό σινεμά θα παίζει μέρα; Από πότε θερινό σινεμά μπορεί κανείς να δει τη μέρα;Και για πόσο βράδυ μιλάμε ότι θα κλείνει;Στις 2, στις 3, στις 4 τη νύχτα μήπως;Ποιος νορμάλ άνθρωπος γυρνοβολάει μέσα στα Άλση τέτοιες ώρες, τον θεό Πάνα θα ψάξουν να βρουν ή κανένα άλλο σάτυρο και θέλουν τέτοια ρομαντσάδα;
Όλες αυτές που έσκουζαν σήμερα στη τηλεόραση περνάνε τώρα βράδυ από κει μέσα, ή πάνε από το απέναντι πεζοδρόμιο;
Πήξαμε λένε στα θέατρα τους κινηματογράφους και τις καφετέριες και τα βαριόμαστε, θέλουμε πράσινο και χώρους άθλησης.
Το πράσινο όμως όπως είναι τώρα πάει σετάκι με το πρεζόνι και τον επιδειξία της γειτονιάς, αυτό το πράσινο θέλετε;
Όσο για τους χώρους άθλησης κοντά μας είναι και ο Εθνικός, και ο Φωκιανός, και το Παναθηναϊκό στάδιο, όποιος θέλει πραγματικά να αθληθεί όρεξη να χει βρίσκει.
Δεν θέλετε θέατρο και σινεμά; Μη σώσετε και πάτε, πάντα θα υπάρχουν τα παγκάκια να χωρέσουν την στενοκεφαλιά σας, υπάρχουν άλλοι όμως που θέλουν το Άλσος για όλους και όχι για ορισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: