Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Αμφίβια αυτοκίνητα!



Την εποχή που η μία αυτοκινητοβιομηχανία κλείνει μετά την άλλη, που αύριο δεν ξέρω αν θα βρίσκω ανταλλακτικά για το τζιπάκι μου, αφού υπάρχει ο φόβος η Chrysler να βαρέσει κανόνι, εγώ χαζεύω και ονειρεύομαι αυτοκίνητα για ξηρά και θάλασσα, για βόλτες στα νησιά του Αργοσαρωνικού όχι με τα πλοία της γραμμής ή τα δελφίνια αλλά με το Ι.Χ.
Μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας, κάτι τέτοιο είχα δει πάντως σε ταινία του Τζέιμς Μποντ, και να που υπάρχουν πραγματικά,και μάλιστα από την δεκαετία του '60, φυσικά οι τιμές απλησίαστες!

Αιτία για να σκαλίσω λίγο το θέμα αμφίβια αυτοκίνητα ήταν ένα άρθρο στο pathfinder,

όπου ένας άνδρας από την Κίνα αφιέρωσε 13 χρόνια από την ζωή του και 120000 ευρώ, για να κατασκευάσει ένα αμφίβιο όχημα.
Έτσι θυμήθηκα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά, που έβλεπα αμφίβιο αυτοκίνητο.
Πολλές εταιρείες έχουν κατασκευάσει τέτοια οχήματα, άλλες επιτυχημένα με ικανοποιητικές επιδόσεις σε ξηρά και νερό και άλλες όχι(όπως το Γερμανικό Amphicar).
Κάποια μοντέλα γίνονται και υποβρύχια όπως το sQuba του παραπάνω βίντεο της Ελβετικής εταιρείας Rinspeed, η εταιρεία αυτή έχει να προτείνει και το Splash, ένα άλλο όχημα που συμπεριφέρεται στο νερό σαν Καταμαράν.



Όπως διάβασα στα Νέα, σε ένα παλιό σχετικά άρθρο, το 2009 θα βγει στην παραγωγή ακόμα ένα αμφίβιο αυτοκίνητο το Αquada που υπόσχεται μεγάλες επιδόσεις, με ταχύτητα περίπου 200 χιλιόμετρα την ώρα στον δρόμο (χάρη στον κινητήρα V6 με τις 24 βαλβίδες των 175 ίππων που θα φοράει) και 33 κόμβους στη θάλασσα (με προώθηση τουρμπίνας).

Αλλά η τιμή τσούζει αρκετά, πάνω από 80000 ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα παρελκόμενα (τέλη κυκλοφορίας σε ξηρά και θάλασσα, και διάφορα άλλα "ψιλά" που το κάνουν απαγορευτικό στην αγορά του, αν τα μηνιαία μας έσοδα δεν έχουν τουλάχιστον τέσσερα μηδενικά να ακολουθούν στο ποσό).
Ας τα χαζέψουμε τουλάχιστον, αφού ακόμα αυτό ούτε το κοστολογούνε ούτε το φορολογούνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: