Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Kύπριος Ευρωβουλευτής τα βαλε με το Ελληνικό αλφάβητο




Κατά καιρούς ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά.
Ο γιατρός που σπούδασε και έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία και στράφηκε στην πολιτική, κάνει λόγο τώρα για κατάργηση της ορθογραφίας και πολλών γραμμάτων και διφθόγγων του Ελληνικού αλφαβήτου.

"Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.


Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως "τροφή για σκέψη" τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα "η" και "υ" και να αντικατασταθούν από το γράμμα "ι".

2. Να καταργηθεί το γράμμα "ω" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "ο".

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: "αι"---> "ε", "ει"--->"ι", "οι--->ι", "υι"--->ι", "αυ"--->"αβ", "ευ"--->"εβ"

4. Να καταργηθεί η χρήση του "γγ" και να αντικατασταθεί από το "γκ".

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα "ς" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "σ".

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το "ου").

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής "καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας".

πηγή:madata.gr"

Διλαδί να γράφουμε κάποσ έτσι;;;;

Μήπως να καταργήσουμε και εντελώς τα Ελληνικά για να ικανοποιηθεί περισσότερο ο κύριος Ματσάκης και να γράφουμε greeklish, να εναρμονιστούμε πλήρως με τους Άγγλους;Αλλά τι άλλο θα περίμενε κανείς, στην Αγγλία σπούδασε, ίσως να έχει και διπλή ιθαγένεια, τα Αγγλικά είναι σαν μητρική του γλώσσα, τώρα θα κάθεται να μπερδεύεται, αν το ρήμα θέλει ω, ή αν ο πληθυντικός αριθμός θέλει οι, καταργήστε τα όλα ρε παιδιά, τίποτα να μην μείνει όρθιο, να μην έχουμε ούτε ιστορία, ούτε πατρίδα, ούτε γλώσσα επειδή έτσι θέλουν οι γείτονες Σκοπιανοί, οι φίλοι Ευρω-πέη, και τώρα και οι αδελφοί Κύπριοι.
Κύριε Ευρωβο(υ)λευτή, δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις πολλά γράμματα από το Ελληνικό αλφάβητο για να μιλήσεις Ελληνικά, μερικά ν κόψε και θα τα μιλήσεις τέλεια, τώρα αν θες να τα γράψεις, γράφε τα πρώτα στο word, βάλε και την αυτόματη διόρθωση στην ορθογραφία και είσαι έτοιμος...δεν φτέμε σε τίποτα να βλέπουμε τι γλόσα μασ σκοτομένι κε κατεστραμένι επιδί έτσι σου ίρθε εσένα μια μέρα να το πέξισ γλοσολόγοσ.
Αλίθια, τουσ τόνουσ τι λεσ; να τουσ καταργίσουμε κε αφτούσ* εντελόσ;
Θα μου κόψισ πολλέσ μονάδεσ στιν ορθογραφία επιδί έβαλα τόνουσ;

*Στο αφτούσ μπορό να πο ότι με μπέρδεψεσ, λεσ: αυ-->αβ. Κε όταν δεν ακούγετε β αλλά φ τι κάνουμε; φ=β; καταργούμε κε το φ μεγάλε γλοσολόγε;

Στραβωθήκατε; Εγώ να δείτε! Χώρια που είδα κι'έπαθα να καταφέρω να γράψω την Ελληνική του Ματσάκη.

5 σχόλια:

everything53 είπε...

Τι λέι ο τίποσ! Φένετε δεν ξέρι ορθογραφία κε για να μι γίνι ρόμπα ίπε να καταργίσει αφτά που δεν ξέρι. Πάντοσ προσπαθόντασ να γράψο με το σίστιμα που θέλι να επιβάλι, νιόθο το λιγότερο αναλφάβιτοσ, μι πο κάτι πιο βαρί.

everything53 είπε...

Τα ανωτέρω (που βασίζονται στο σύστημα του εν λόγω κυρίου) χρειάζονται σίγουρα μετάφραση, χώρια που όποιος προσπαθήσει να τα διαβάσει θα στραβωθεί!
Ε ρε κάτι τύποι που υπάρχουν...

kakos lykos είπε...

Αντί να μάθουν γράμματα οι αγράμματοι, με αυτό το σύστημα θα ξεχάσουν τα γράμματα και οι γραμματιζούμενοι:))))))))))))

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Δηλαδη αν γινει αυτο που ζηταει ο τυπος,θα γινει ΕΥΡΟΠΕΟΣ βουλευτης?