Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Tα πολλά πρόσωπα της Mona lisa


(Self Portrait as Mona Lisa Salvador Dali 1954)

Κατά καιρούς πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με το αναπαραγάγουν τον γνωστό πίνακα του Leonardo da Vinci και να τον προσαρμόσουν σύμφωνα με την δικιά τους οπτική γωνία για την τέχνη, ο Salvador Dali, ο Fernand Leger, ο Andy Warhol, και πολλοί άλλοι διάσημοι.Η Mona lisa έγινε μέχρι και περιτύλιγμα για σοκολατάκια, ναι τα γνωστά του Παυλίδη, μπήκε σε πόστερ και καπνίζει "μπάφο", έγινε κολάζ με εξαρτήματα από κομπιούτερ, και συνεχίζονται οι μεταμορφώσεις της όσο θα υπάρχουν καλλιτέχνες που θα ασχολούνται μαζί της.


(Mona Lisa with the Keys Fernand Leger 1930)


(Mona Lisa - το χαμόγελο της τεχνολογίας)

Σήμερα διάβαζα στο pathfinder ότι ένας άλλος καλλιτέχνης ο Andrew Nicholls έδωσε και αυτός το προσωπικό του στίγμα στον διάσημο πίνακα, "αγάπη μου συρίκνωσα την Μona Lisa" θα μπορούσε να είχε φωνάξει όταν τελείωσε το έργο του...





Μικροσκοπική Μόνα Λίζα

Ένας καλλιτέχνης από το Hampshire σχεδίασε το μικρότερο πορτραίτο της Mona Lisa, το οποίο έχει μέγεθος λιγότερο από το ένα τέταρτο των διαστάσεων ενός γραμματοσήμου.

Η μικροσκοπική αντιγραφή του διάσημου πίνακα του Da Vinci έχει μήκος 11 χιλιοστά και πλάτος 7 χιλιοστά.

Ο Andrew Nicholls, 44 ετών από το Farnborough, ο οποίος επιμελήθηκε του μικρού κομψοτεχνήματος, ζωγράφισε το πίνακα της Mona Lisa σε κλίμακα 70:1 αφού διάβασε για τον προκάτοχο του στο διαδίκτυο.

Για την κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ, ο κύριος Nicholls θα έπρεπε να ζωγραφίσει όλο τον πίνακα με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού.

«Ζωγραφίζω μικροσκοπικές εικόνες για κουκλόσπιτα εδώ και 5 χρόνια, σήμερα μπορώ να τελειώσω ένα τέτοιο έργο μέσα σε μια ώρα. Όμως η λεπτομέρεια του πίνακας της Mona Lisa ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ήθελα να γίνουν όλα σωστά. Χρησιμοποίησα μια πολύ λεπτή βούρτσα ωστόσο δεν πιστεύω ότι είναι πιθανό το έργο αυτό να αναπαραχθεί σε μικρότερη κλίμακα χωρίς να χαθεί η λεπτομέρεια,» σχολιάζει ο κύριος Nicholls.

Τα προηγούμενο ρεκόρ των 9 x 13 χιλιοστών κατέχει ο Yves Gerard από το Λουξεμβούργο, του οποίου τα έργα στεγάζονται στο Musee de la Miniature στη Ντρομ της Γαλλίας.

Ο κύριος Nicholls προσθέτει τελειώνοντας: «Δεν έχω δει ποτέ από κοντά τον αυθεντικό πίνακα αλλά θα ήθελα να επισκεφτώ το Παρίσι για να τον δω. Θα ήταν εκπληκτικό εάν μπορούσαν να τοποθετήσω δίπλα στον αυθεντικό πίνακα το δικό μου έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κλίμακας.»

πηγή:pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: