Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Γέφυρα τέχνης ανάμεσα σε Φλώρινα και Φλωρεντία



Γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Φλωρεντία και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας (Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας)έστησαν δύο Έλληνες και μια Αμερικανίδα οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να εμπλουτιστεί η συλλογή του Μουσείου της ακριτικής πόλης.

Πρόκειται για την Αμερικανίδα ζωγράφο από την Καλιφόρνια, Μάρσα Στάινμπεργκ, που ζει στη Φλωρεντία και εργάζεται ως συντονίστρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών του California State University και τους Παναγιώτη Καντζά, ο οποίος διδάσκει θεωρία ψυχανάλυσης στο Istituto Freudiano και υπήρξε σύμβουλος του Υπουργείου Αμύνης της Ιταλίας και τον παλιό του συμμαθητή, Θέμη Μηλώση ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και έχει φύγει πια από την ζωή.

Όταν ο Μηλώσης συνάντησε τον Καντζά στην Φλώρινα, τον τόπο καταγωγής τους, του εκμυστηρεύτηκε την επιθυμία του να δημιουργήσει στο Μουσείο ένα τμήμα χαρακτικής. Επιστρέφοντας στη Φλωρεντία, ο Καντζάς, μέσω της φίλης του Μάρσα Στάινμπεργκ, ευαισθητοποίησε τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες που δουλεύουν στη Φλωρεντία και ο καθένας τους δώρισε ένα έργο χαρακτικής στο Μουσείο της Φλώρινας, εμπλουτίζοντας το Μουσείο με 44 συνολικά έργα.

Η συνέχεια της συνεργασίας θα δοθεί με έκθεση που διοργανώνεται στην Φλωρεντία και εγκαινιάζεται στις 19 Απριλίου όπου θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από διάφορες σχολές τέχνης της Φλωρεντίας και όλα τα έργα που θα εκτεθούν, θα δωρηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, για να παρουσιαστούν στη συνέχεια σε μια ειδική έκθεση. Σημειώνεται ότι η έκθεση με τίτλο Art Clash διοργανώνεται στο California State University που διευθύνει ο Αλύπιος Χατζηιωάννου

Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης προετοιμάζει, τέλος, μια υποτροφία για έναν νέο Φλωρινιώτη καλλιτέχνη, ώστε να μπορέσει να ζήσει και να σπουδάσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη Φλωρεντία και να έρθει σε επαφή με γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης.

πληροφορίες: madata.gr

Eίναι κρίμα όταν οι άνθρωποι φεύγουν νωρίς και δεν προλαβαίνουν να δουν κάποια όνειρα τους να πραγματοποιούνται, αν υπάρχει άλλη ζωή από κάπου εκεί ψηλά ίσως ο Θέμης να ρίχνει που και που κλεφτές ματιές στη "Στέγη" που τόσο αγάπησε.
Αν και ένας καλλιτέχνης κατά μία εννοια δεν πεθαίνει ποτέ, γιατί το έργο του είναι πάντα ζωντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: