Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ιστορίες καθημερινής τρέλας με άρωμα διαδικτύου



Ο κόσμος του διαδικτύου δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, και πολλές φορές επεμβαίνει μέσα σ'αυτήν, όσο κι αν νομίζουμε ότι υπάρχει ανωνυμία πίσω από ένα πληκτρολόγιο αυτό κοντεύει να γίνει αστικός μύθος.
Ομάδα εκβιαστών μέσω e-mail απειλούν την ζωή χρηστών του internet, πολυεθνικές εταιρείες κυνηγούν νοικοκυρές για δικαιώματα μουσικής σε οικιακά βίντεο, και τόσες άλλες τρελές ιστορίες που έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά.

1. Τα εκβιαστικά e-mail!

Πρόκειται για ένα καινούριο «φρούτο» του διαδικτύου που έχει κάνει εσχάτως την εμφάνισή του. Η αυστραλιανή κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υποθέσεων Καταναλωτών, θεωρεί υποχρέωσή του να επιστήσει την προσοχή του κοινού και να του συστήσει να μην απαντά, σε περίπτωση που θα πάρει ένα τέτοιο e-mail.

Πρόκειται για σπείρα που δρα στη Βικτώρια αλλά και το εξωτερικό, εκβιάζοντας άτομα να πληρώσουν λύτρα, διαφορετικά θα πεθάνουν. Στα άτομα όπου στέλνονται ηλεκτρονικά γράμματα τα αιτήματα ξεκινούν από $1.000 μέχρι και $100.000.

«Οι απατεώνες αυτοί χρησιμοποιούν το όπλο του φόβου προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους παραλήπτες, λέγοντάς τους ότι πρέπει να πληρώσουν για να ακυρωθεί το (φανταστικό) συμβόλαιο θανάτου που υπάρχει για τη ζωή τους», θα πει ο υπουργός Υποθέσεων Καταναλωτών Τόνι Ρόμπινσον.

Οι αποστολείς ισχυρίζονται ότι έχουν πληρώσει δολοφόνους από το Μεξικό ή μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης El-Qaeda.

«Ομολογουμένως, το e-mail αυτού του είδους είναι εκφοβιστικό, κάνω έκκληση όμως στους παραλήπτες να μην απαντήσουν. Αν το λάβετε, ειδοποιείστε αμέσως το υπουργείο Υποθέσεων Καταναλωτών. Επίσης, θα πρέπει να ειδοποιηθεί και η αστυνομία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που η απειλή περιέχει προσωπικά σας στοιχεία», πρόσθεσε ο υπουργός.

2. Πολυεθνική κυνηγάει μία νοικοκυρά για οικιακό video!

Ενα οικιακό βίντεο 29 δευτερολέπτων ήταν η αφορμή για μια τεράστια νομική διαμάχη στις ΗΠΑ. Η Στέφανι Λεντζ βιντεοσκόπησε το 18 μηνών αγοράκι της να χορεύει με τις πιτζάμες υπό τους ήχους του δημοφιλούς τραγουδιστή Prince. Ανέβασε το βίντεο στο Youtube για να το δουν οι φίλοι της και να το μοιραστεί με τον κόσμο.

Είκοσι οκτώ (28) είδαν το συγκεκριμένο βίντεο μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι της πολυεθνικής εταιρείας Universal Music που έχει τα δικαιώματα του Prince. Προσέφυγαν στο Youtube και το 29 δευτερολέπτων βίντεο κατέβηκε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη. Ποιος είπε ότι μόνο η εγχώρια ΑΕΠΙ παραλογίζεται και κυνηγά τους περιπτεράδες που ακούν τρανζίστορ; Αυτή τη στιγμή μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος κατά των χρηστών πνευματικών έργων από αδηφάγες εταιρείες που προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Ποινικοποιούν κάθε χρήση πνευματικών έργων, σ’ αυτή τη φάση για να δώσουν το παράδειγμα κι αργότερα για να πληρώνονται.

Κυρίως: πνίγουν κάθε απόπειρα δημιουργίας. Το 2004 ένας 31χρονος Τεξανός κινηματογραφιστής, ονόματι Jonathan Caouette, έκανε την έκπληξη στις Κάννες. Εχοντας μια κάμερα μόνο, έκανε την προσωπική του ιστορία ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ. Το «Tarnation» περιέγραφε το δράμα της ψυχικά ασθενούς μητέρας του, τις ταλαιπωρίες της από το ιατρικό σύστημα, την αποξένωσή της από την κοινωνία. Οταν το έργο παρουσιάστηκε στις Κάννες, οι θεατές όρθιοι το χειροκροτούσαν.

Αυτή δεν ήταν η μόνη έκπληξη. Το ντοκιμαντέρ των 88 λεπτών ήταν μια προσωπική παραγωγή του Caouette. Ο ίδιος κινηματογραφούσε επί πολλά έτη, έκανε το μοντάζ και την παραγωγή. Ολόκληρη η παραγωγή του κόστισε μόλις 218 δολάρια!

Οταν, όμως, το παρουσίασε αναγκάστηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα για τα μουσικά κομμάτια που ακουγόταν στο φιλμ. Το «κουστούμι» που του επιδαψίλευσαν οι εταιρείες έφτασε τις 400.000 δολάρια! Ενα φιλμ που παρήχθη με πολύ κόπο και 218 δολάρια, έφτασε τελικά να κοστίζει 400.218 δολάρια. Ποιος πιτσιρικάς ή εκτός εταιρειών δημιουργός θα επιχειρήσει να κάνει κάτι ανάλογο;

πηγή των άρθρων "Καθημερινή"

Προσοχή λοιπόν όταν βάζουμε δυνατά το στερεοφωνικό στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι, μπορεί κάποιος της ΑΕΠΙ να έρθει να μας ζητήσει να πληρώσουμε κανένα εξωφρενικό ποσό γιατί "διασκεδάζουμε" και τους διπλανούς μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: