Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Κινητό-προτζέκτορας δύο σε ένα!!!



Πολλές κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων συνειδητοποίησαν ότι η παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας στην οθόνη του κινητού δεν μπορεί να συγκινήσει τους ολοένα και πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρίες σπεύδουν τώρα να αναπτύξουν συσκευές, ικανές να προβάλουν την εικόνα της οθόνης σε τοίχους και οθόνες προβολής.

Οι «πικο-προβολείς», όπως ονομάζονται οι καινοτόμες συσκευές, είναι τόσο μικροί, που μεταφέρονται στην τσέπη του χρήστη κι πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2008. Κάποια στιγμή, το σύστημα αυτό θα έχει σμικρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι δυνατή η ενσωμάτωσή του στις συσκευές κινητών τηλεφώνων και φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής mp3.

Η εταιρία Microvision από το Ρέντμοντ της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις Βορειοδυτικές ΗΠΑ, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της έκθεσης CTIA Wireless στο Λας Βέγκας την πρωτότυπη συσκευή προβολής της. Η συσκευή έχει μέγεθος ίσο με δύο iPod, αν και η τελική της εκδοχή -που θα κυκλοφορήσει σύντομα στο εμπόριο- θα είναι κατά 30% μικρότερη, όπως αποκαλύπτει ο Ράσελ Χάνιγκαν, επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων της εταιρίας.

Σε σκοτεινό δωμάτιο της έκθεσης, η συσκευή του Χάνιγκαν εντυπωσίασε τους επισκέπτες, προβάλλοντας στον τοίχο πεντακάθαρη εικόνα από μικροσκοπικό iPod Nano. Με τον προβολέα σε απόσταση 2 μέτρων από τον τοίχο, η προβαλλόμενη εικόνα είχε διαγώνιο 2 μέτρων, ενώ η ευκρίνειά της ήταν αντίστοιχη με εκείνη ενός DVD.



Η τεχνολογία της συσκευής διαφέρει πολύ από εκείνη των συμβατικών προβολέων: η συσκευή της Microvision εκπέμπει κόκκινες, πράσινες και μπλε ακτίνες λέιζερ πάνω σε ταχύτατα κινούμενο τετράγωνο κάτοπτρο, με πλευρά 1 χιλιοστού.

Η ταχύτητα κινήσεων του κατόπτρου προσφέρει την ψευδαίσθηση ενιαίας εικόνας στο μάτι. Ο κ. Χάνιγκαν αναφέρει ότι ο προβολέας του καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, καθιστώντας άχρηστη την ενσωμάτωση ανεμιστήρων ή άλλων συσκευών ψύξης που διαθέτουν οι συμβατικοί προβολείς.

Στόχος της εταιρίας είναι η συσκευή της να έχει ενεργειακή αυτονομία, χάρη στις μπαταρίες της, μέχρι 2,5 ώρες. Η τιμή του αναμένεται να φθάνει τα 400 δολάρια.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.microvision.com, www.dlp.com.

πηγή:www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

2 σχόλια:

everything53 είπε...

Άλλη μια προσθήκη στη λίστα των μελλοντικών μου gadget :Ρ

kakos lykos είπε...

Και αυτό κατά τα φαινόμενα θα το προσθέσεις από την λίστα...στην συλλογή πολύ σύντομα:))