Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Εικαστικός δημιουργός δεν είναι μόνο ο άνθρωπος!!!



Φαίνεται απίστευτο, αλλά το παραπάνω βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ότι εικαστικός δημιουργός και μάλιστα καλός μπορεί να είναι και ένα ζώο.
Αν στην περίπτωση του ελέφαντα Hong είχαμε ένα πίνακα αφηρημένου εξπρεσιονισμού θα έλεγα ότι το τυχαίο μπορεί να είχε λειτουργήσει, και ότι μόνο τα χρώματα ήταν αυτά που έδιναν την αίσθηση του πίνακα.
Εδώ όμως έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, που όσο και να έχει μάθει να το κάνει δεν παύει να έχει χρησιμοποιήσει ορθή σκέψη για την δημιουργία του, σε ένα παιδί(που είναι άνθρωπος) άπειρες φορές έχω δείξει πως να φτιάξει κάτι και παρόλα αυτά υπάρχει η πνευματική αδυναμία κατανόησης(και δεν μιλάω για άτομα με νοητική στέρηση), αλλά για παιδιά που απλώς κατεβάζουν ρολλά και όσες φορές και να τους εξηγήσεις κάτι είναι σαν να μην το έχουν ακούσει καν.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ελεύθερο σχέδιο που απαιτεί και κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο αλλά και σε απλά γεωμετρικά σχέδια που το μόνο που απαιτούν είναι σωστές μετρήσεις με το τρίγωνο ή τον χάρακα, αντί για τετράγωνο (το βασικό σχήμα που ζητάω), σε αρκετά παιδιά βγαίνει τραπέζιο στην καλύτερη περίπτωση, και συνήθως απλώς ένα τετράπλευρο.

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο στο pathfinder είδα πολλά ζώα σε ζωολογικούς κήπους να εκφράζονται μέσα από την τέχνη.
Ενθαρρύνονται από τους υπεύθυνους να ζωγραφίζουν και μ'αυτό τον τρόπο να διατηρούν την ψυχική τους ισορροπία.



Η Brittany κρατά το πινέλο της με επιδεξιότητα και σιγουριά, το εναποθέτει προσεκτικά στον καμβά για να δημιουργήσει με πράσινες γραμμές και πορτοκαλί κηλίδες αυτά που δεν μπορεί να αποκαλύψει. Με περίσσεια περηφάνια, κάνει πίσω, επιθεωρεί το έργο της και στη συνέχεια τεντώνεται για να πιάσει ένα νέο πινέλο.

Η Brittany, ένας Αφρικανικός ελέφαντας, κάνει ότι μπορεί για να συμβάλει στα έξοδα διαμονής της στον ζωολογικό κήπο της περιοχής Milwaukee. Οι δημιουργίες της πωλούνται σε μαγαζάκια του ζωολογικού κήπου.

Το χορτοφάγο θηλαστικό δεν είναι το μόνο ζώο σε αιχμαλωσία που παρουσιάζει καλλιτεχνικές τάσεις. Εδώ και πολλά χρόνια, τόσο ζωολογικοί κήποι όσο και ενυδρεία σε όλη την Αμερική, ενθαρρύνουν τα ζώα να ζωγραφίζουν έτσι ώστε να καταφέρνουν να διατηρούν την ψυχική τους ισορροπία. Συνήθως όμως τα έργα αυτά φυλάσσονταν ή κατέληγαν στο κάδο των απορριμμάτων.

Παρόλα αυτά, οι αρχές της χώρας ανακάλυψαν πρόσφατα ότι οι λάτρεις των ζώων δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες δολάρια για τις δημιουργίες αυτών των πλασμάτων. Έτσι οι ζωοφιλικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα τώρα καλούνται να ανακαλύψουν εάν οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των ζώων αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή εσόδων.

«Πραγματικά δείχνει να απολαμβάνει τη ζωγραφική, της αρέσει να δημιουργεί,» αναφέρει η εκπαιδεύτρια Danielle Faucett. «Φροντίζουμε όμως να επιδίδεται στο καλλιτεχνικό της ταλέντο μόνο μια φορά το μήνα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η δραστηριότητα αυτή παραμένει σημαντική για το ζώο.»

Η Brittany είναι μια ανυπόμονη καλλιτέχνιδα. Καθώς πιάνει το πινέλο επιτίθεται στον καμβά με τέτοια ένταση όπως ο Ζορό με το ξίφος του και τελειώνει το έργο της μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ η εκπαιδεύτρια της ψιθυρίζει ενθαρρυντικά λόγια.

Άλλο ένα αξιόλογο παράδειγμα της καλλιτεχνικής φύσης των ζώων αποτελεί η ελεφαντίνα Hong, 8 χρονών, η οποία έχει μάθει από τον εκπαιδευτή της να σχεδιάζει έναν ελέφαντα, τον οποίο όμως βελτιώνει καθημερινά.



Καλλιτεχνικές τάσεις

Ο κατάλογος των ζώων που μπορούν να πιάσουν το πινέλο και να δημιουργήσουν μοιάζει μάλλον ατέλειωτος. «Στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου, οι ζωγράφοι είναι χιμπατζήδες, καγκουρό, αιλουροειδή, πάντα ακόμα και ρινόκεροι,» σχολιάζει η Jackie Marks, εκπρόσωπος του Association of Zoos & Aquariums στο Silver Spring, Md.

Ένας από τους πιο επιφανείς «ζωγράφους» είναι ο Towan, ένας 40χρονος ουρακοτάγκος από τον ζωολογικό κήπο του Woodland στο Seattle. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο ζωολογικός κήπος δημοσίευσε στο eBay δυο δημιουργήματα του.

Όμως, όσο περιζήτητη και εάν έχει γίνει η δουλειά του Towan, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δεν μπορούν να του επιβληθούν για να παράγει μεγαλύτερο αριθμό πινάκων.

«Εάν προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να ζωγραφίσει για δυο μέρες συνεχόμενα, τη δεύτερη μέρα δε θα το ανεχτεί. Η ζωγραφική δεν θα πρέπει να γίνει ρουτίνα για τα ζώα διαφορετικά χάνουν το ενδιαφέρον τους.»

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους υπεύθυνους των ζωολογικών πάρκων, οι οποίοι λένε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την πληρότητα που νιώθει κάποιο ζώο στο όνομα του κέρδους, εκτός των άλλων, κάποια ζώα μπορεί να είναι τόσο ευέξαπτα όσο και οι άνθρωποι.



«Τα θαλάσσια λιοντάρια απλά κρατούν το πινέλο με το στόμα τους και σχεδιάζουν στον καμβά, όταν όμως δε θέλουν να ζωγραφίσουν δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους μεταπείσει,» λέει ο Henry Kacprzyk, διευθυντής του Pittsburgh Zoo & PPG Aquarium.

«Εάν δε θέλουν να συμμετέχουν, απλά θα σε αγνοήσουν και θα φύγουν. Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε. Στο κατω κάτω κολυμπούν πολύ πιο γρήγορα από εμάς.»

Η καλλιτεχνική φύση στα ζώα παρουσιάζει μια κατανομή παρόμοια με αυτή στους ανθρώπους. Όπως ακριβώς μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη κλίση στις τέχνες σε σχέση με κάποιους άλλους το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ελέφαντες, τους χιμπατζήδες κ.α.

Φυσικά η ομορφιά και το ταλέντο είναι υποκειμενικά. Οι άνθρωποι που αγοράζουν πίνακες από ζώα συνήθως δεν είναι οπαδοί της τέχνης αλλά άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα και πιστεύουν ότι τα λεφτά που θα δώσουν για ένα έργο θα χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό.

Παρόλα αυτά, τα έργα κάποιων ζώων έχουν ήδη κριθεί πολύτιμα, όπως αυτά ενός χιμπατζή ονόματι Congo, που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1950. Οι πίνακες του Congo πουλήθηκαν το 2005 σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο για $26,352 ενώ τα έργα των Pierre Auguste Renoir και Andy Warhol παρέμειναν στα αζήτητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: