Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

H ευτυχία βλάπτει σοβαρά την υγεία!!!



Τόσα χρόνια μου λένε μην αγχώνεσαι, ηρέμησε, χαλάρωσε λίγο, θ'αρωστήσεις, θα γεράσεις γρήγορα, γέλα, το γέλιο είναι υγεία, το στρες σκοτώνει, και τόσα άλλα που μας προτρέπουν να βρίσκουμε την ευτυχία σε κάθε στη στιγμή της ζωής μας και να μην αφήνουμε τα άγχη και τα προβλήματα να μας στεναχωρούν και να μας καταβάλλουν.

Να όμως νέες έρευνες επιστημόνων πάνε και την ευτυχία να την παρουσιάσουν σαν κάτι το αρνητικό και βλαβερό στον οργανισμό μας.
Τι θα γίνει ρε παιδιά τελικά να είμαστε αγχώδεις; Να είμαστε ζαμανφουτίστες; Να είμαστε ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι;
Τι επιτέλους; Παν μέτρον άριστον όπως έλεγαν οι Αρχαίοι!
Για μένα παν μέτρον άχρηστον γιατί έτσι και αλλιώς την ίδια κατάληξη έχουμε;

Από τη φύση μου είμαι αγχώδης, στεναχωριέμαι εύκολα, και αυτό είναι κάτι που πάντα βάζει μια μικρή σκιά στο να είμαι απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος, μακάρι να μην υπήρχε αυτή η μικρή σκιά, μου χαλάει το όμορφο ηλιοβασίλεμα όταν το αντικρίζω , μου χαλάει το όνειρο του ταξιδιού, μου χαλάει τις ώρες της γαλήνης, και συ ρε "επιστήμονα" θα μου πεις ότι κάνει καλό;
Έλεος ρε με τις έρευνές σας αφήστε μας να ζήσουμε... και όσο ζήσουμε στο κάτω κάτω.



Να και το άρθρο... Η αιτία του κακού!

"Ευτυχία με το μέτρο


Κι όμως, είναι δυνατόν η πολλή ευτυχία, αντί να ωφελεί, να βλάπτει σοβαρά την υγεία. Το απρόσμενο συμπέρασμα που αναιρεί με μια μονοκονδυλιά όλα όσα πρέσβευε η επιστήμη μέχρι σήμερα προέρχεται από έναν Αμερικανό ερευνητή-αυθεντία επί του θέματος. Πρόκειται για το δρα Εντ Ντίνερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που διερευνά τους μηχανισμούς και τις επιδράσεις της ευτυχίας στους ανθρώπους πάνω από είκοσι χρόνια.

Μετά την αξιολόγηση έξι ερευνών -εκ των οποίων μόνο μία συμπεριλαμβάνει στοιχεία για 120.000 άτομα από 96 χώρες- ο ειδικός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ευτυχία είναι προτιμότερη σε μικρές δόσεις. Κι αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι όσοι δηλώνουν απεριόριστα ευτυχισμένοι -δηλαδή βαθμολογούν τον εαυτό τους με άριστα σε μια κλίμακα του δέκα- υστερούν σε μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση και εισόδημα, σε σχέση με όσους αυτοβαθμολογούνται με οκτώ. «Παράλληλα, οι “πρωταθλητές” στην ευτυχία ζουν λιγότερο, πιθανώς γιατί αμελούν την υγεία τους», εξηγεί ο δρ Ντίνερ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός μπορεί να ευθύνεται και η επιβάρυνση, την οποία δέχεται η καρδιά λόγω της παρατεταμένης εκστατικής κατάστασης.

Πάντως, από ιατρικής πλευράς ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας βρίσκει λογικό να βγαίνουν κερδισμένοι όσοι ανησυχούν λίγο και δεν πετούν διαρκώς στα σύννεφα. «Και τα δύο άκρα είναι βλαβερά για την υγεία. Από τη μία πλευρά, όταν προβληματίζεσαι και αγχώνεσαι συνέχεια φορτίζεσαι και μακροπρόθεσμα επιβαρύνεσαι οργανικά. Από την άλλη, όταν εφησυχάζεις υπερβολικά, αναστέλλονται εκείνες οι δραστηριότητες που σε κινητοποιούν σε όλους τους τομείς της ζωής. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υγεία, ένας μικρός βαθμός ανησυχίας σε κρατά υποψιασμένο, ώστε να μην παραβλέπεις ή να αγνοείς κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελληνας ειδικός αναφέρει τα υπερδραστήρια άτομα, τα οποία ξαφνικά σταματούν να κινητοποιούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν σε χρόνο-ρεκόρ. Η ευτυχία όμως εκτός από ιδανική δόση έχει και ηλικιακή ταυτότητα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο του Warwick σε συνεργασία με το Κολέγιο του Dartmouth, πιο ευτυχισμένοι είναι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, ενώ πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη είναι οι μεσήλικες από σαράντα έως πενήντα ετών, με τα 44 χρόνια να καταγράφονται ως η πιο δυστυχισμένη ηλικία.

πηγή:www.e-tipos.com "


Ευτυχία με το μέτρο ε; Πόσα μέτρα ευτυχία γιατρέ μου επιτρέπετε σήμερα; Αν πάρω λίγο παραπάνω θα μου κάνει κακό στο στομάχι;

1 σχόλιο:

everything53 είπε...

Με τόσες σκοτούρες που έχει ο άνθρωπος, η ευτυχία είναι το τελευταίο πράγμα που απειλεί την υγεία του!