Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Βραβεία Oscar




H πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Oscar, έγινε την Πέμπτη 16 Μαΐου του 1929 στο Ξενοδοχείο Roosevelt στο Χόλιγουντ.
Σε ένα μήνα περίπου την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 θα πραγματοποιηθεί η 80η τελετή βραβείων Oscar.

Από που πήρε το όνομά του το ποθητό αγαλματάκι δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς, έχει δημιουργηθεί μυθοπλασία γύρω από αυτό.

Η μία άποψη λέει ότι όταν το είδε η ηθοποιός Bette Davis είπε ότι θα ονομάζεται έτσι από τον πρώτο της άντρα τον Harmon Oscar Nelson.
Μία άλλη εκδοχή είναι και η πιο γνωστή, όταν το είδε η εκτελεστική γραμματέας της Ακαδημίας η Margaret Herrick, αναφώνησε " Αυτό μοιάζει με τον θείο μου τον Oscar ".
Και οι δύο ονομασίες Oscar και Academy Award είναι νομικά κατοχυρωμένες και προστατεύονται.



Αλλά δεν προστατεύεται μόνο η ονομασία αλλά και το ίδιο το άγαλμα, από το 1950 ο "ιδιοκτήτης" νικητής του βραβείου ή οι κληρονόμοι του δεν έχουν δικαίωμα να το πουλήσουν, χωρίς πρώτα να το προσφέρουν στην ακαδημία για 1$.Αν ο νικητής αρνηθεί αυτή την συμφωνία τότε του το παίρνουν πίσω.Αυτός ο όρος όμως δεν καλύπτει απόλυτα την Ακαδημία, έτσι δεν έχει πτοήσει κάποιους που σε δημοπρασίες έχουν πουλήσει τα βραβεία τους.
Μέχρι τώρα έχουν πωληθεί 5-6 Oscar.



Τα αγαλματίδια έχουν όλα προκαθορισμένο βάρος, σχήμα, χρώμα, και υλικό. Αν κάποιο δεν διαθέτει ένα από αυτά τα γνωρίσματα καταστρέφεται.
Μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή περνούν από διάφορα στάδια διαδικασίας κατασκευής.Το Oscar είναι επιμεταλλωμένο με χαλκό, νικέλιο και στο τέλος χρυσό. Έχει ύψος περίπου 34,29 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά. Τα αγαλματίδια Όσκαρ παράγονται από τη βιομηχανία R.S. Owens από το 1983.



Πολλές είναι οι ταινίες που έχουν βραβευτεί με Oscar καλύτερης ταινίας αλλά η αξία τους δεν άντεξε στο χρόνο, άλλες τόσες ήταν αριστουργήματα που δεν βραβεύτηκαν(όπως ο "πολίτης Κέην").
Πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες πέθαναν χωρίς να έχουν αγγίξει το αγαλματάκι,ο Μπέργκμαν, ενώ προτάθηκε τρεις φορές για το Οσκαρ σκηνοθεσίας (και πέντε για το σεναρίου), δεν το κέρδισε ποτέ... και για άλλους όταν τους δόθηκε ίσως να μην είχε πλέον καμία αξία. Ένας μεγάλος παλιός ηθοποιός του Χόλιγουντ ο Χένρυ Φόντα (πατέρας της επίσης γνωστής ηθοποιού Τζέην Φόντα)κέρδισε το βραβείο όταν ήταν πολύ γέρος και ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο για την ερμηνεία του στην ταινία "Χρυσή λίμνη", που συμπρωταγωνιστούσε με την Κάθρην Χέμπορν και την κόρη του Τζέην, το βραβείο δεν το πήρε τόσο για την ερμηνεία αλλά πιο πολύ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: