Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Υπάρχει τελικά ζωή στον Άρη;




Ο κόκκινος πλανήτης όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Άρη πάντα ερέθιζε την φαντασία των ανθρώπων, οι κακοί εξωγήινοι που έρχονταν να καταλάβουν την γη τα πράσινα ανθρωπάκια με τις κεραίες, ιστορίες βγαλμένες από το μυαλό συγγραφέων και σεναριογράφων δημιούργησαν μία μυθοπλασία γύρω από αυτόν τον πλανήτη.

Δύο χρόνια τώρα ακούω και τον ίδιο αστικό μύθο το καλοκαίρι: "Μη το χάσετε στις 27 Αυγούστου στις 12.30 το βράδυ όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 34.650.000Km από τη γη, θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι. Θα μοιάσει σαν να έχει η γη 2 φεγγάρια. Η επόμενη φορά που ο Αρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287. "
Την πάτησα σαν βλάκας, περίμενα, περίμενα, τίποτα ο Άρης, δεν έλεγε να έρθει για επίσκεψη στην περιοχή μας.
Εκεί μια σταθερή κόκκινη κουκίδα στον έναστρο ουρανό.
Αν το ακούσω άλλη μία χρονιά να το διαφημίζουν αυτό το φαινόμενο, ρε δε πα να 'ρθει να παίξει κουτουλιές με τη Γη δεν πρόκειται να σηκωθώ να πάω να κοιτάξω τον ουρανό.



Μέσα στους μύθους όμως κρύβονται και αλήθειες.
Αν και ο πλανήτης αυτός καλύπτεται ως επί το πλείστον με ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα(95%), περιέχει επίσης άζωτο περίπου 3%, αργό 1,5% και οξυγόνο 0,15% και ίχνη υδρατμών και άλλα στοιχεία., οι επιστήμονες βρήκαν ότι στο νότιο πόλο του Άρη υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα πάγου-νερού τόσα ώστε άν έλιωναν θα κάλυπταν την επιφάνεια του πλανήτη με ένα τεράστιο ωκεανό.
Ο σημερινός Αρης είναι ψυχρός και ξηρός, ωστόσο πιστεύεται ότι κάποτε ήταν θερμότερος, με μεγάλους όγκους υγρούς νερού, και ίσως φιλοξενούσε ζωή, έστω και μικροβιακή.
Πρόσφατες παρατηρήσεις, υποδεικνύουν ότι μικρές ποσότητες νερού αναβλύζουν ακόμα από το υπέδαφος κατά διαστήματα.
Όπου υπάρχει νερό υπάρχει και ζωή αλλά σε τι μορφή τελικά;



Η φωτογραφία αυτή έρχεται να ταράξει τα νερά για άλλη μία φορά.
Είναι οφθαλμαπάτη; Είναι παιχνίδια του φωτός της σκιάς και των αντανακλάσεων; Είναι προέκταση του βράχου; Είναι ένας νέος αστικός μύθος; Είναι σκέτη απάτη;...
Η τελικά υπάρχει ζωή και μάλιστα όχι πολύ διαφορετική από εμάς;



Η παράξενη ανθρωπόμορφη φιγούρα εμφανίζεται σε φωτογραφία της NASA, στην αριστερή πλευρά μίας από τις πανοραμικές φωτογραφίες του Αρη που τράβηξε το εξερευνητικό ρομποτικό όχημα Spirit στα τέλη του περασμένου χρόνου, και κατά τα φαινόμενα θα απασχολήσει για πολύ καιρό την επιστημονική κοινότητα.

3 σχόλια:

everything53 είπε...

"Αν το ακούσω άλλη μία χρονιά να το διαφημίζουν αυτό το φαινόμενο, ρε δε πα να 'ρθει να παίξει κουτουλιές με τη Γη δεν πρόκειται να σηκωθώ να πάω να κοιτάξω τον ουρανό."

Τρομερή η ατάκα σου!!! :)

Πολύ καλή η ανάρτηση σου, σίγουρα θα συζητηθεί πολύ το θέμα αυτό όπως τότε με την φωτογραφία που απεικόνιζε το "πρόσωπο στον Άρη".

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

Όταν σε πρωτογνώρισα νόμιζα ότι ήσουν αστέρι.
Από τότε κοιτάζω τον ουρανό για να σε βρω
όμως δεν σε βρίσκω πουθενά.
Μήπως τελικά είσαι ούφο?

kakos lykos είπε...

"Μήπως τελικά είσαι ούφο?"



Aπό τον πλανήτη AhTgPtTrZ85 είμαι και ήρθα να απαγάγω τον σκύλο σου για να μελετήσω τον εγκέφαλό του μπας και κατανοήσω την μανία της ανθρωποφαγίας που έχει :PPPPPPPPPPPP