Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Ταξίδι στ'αστέρια



Πριν από μερικές δεκαετίες η Νάνα Μούσχουρη τραγουδούσε ..."διώξε την λύπη παλικάρι πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι".
Τα διαστημικά ταξίδια για ιδιώτες είναι πλέον γεγονός, αν και οι τιμές τους είναι αρκετά τσουχτερές προς το παρόν για τον μέσο άνθρωπο, είναι και αυτά προνόμιο των λίγων με το παραφουσκωμένο πορτοφόλι.
Φυσικά γι'αυτους τους λίγους που 8α έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στ'αστέρια με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους δημιουργήθηκαν και τα κατάλληλα μοντελάκια.

"The Guardian

Ο αγώνας δρόμου για το ποιος θα στείλει πρώτος τουρίστες στο Διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να τεθούν σε εμπορική διαθεσιμότητα πτήσεις διάρκειας μιας ώρας σε χαμηλή τροχιά και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Η τιμή τους αναμένεται να διαμορφωθεί στα 200.000 δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά οπωσδήποτε πιο προσιτό από τα 20 εκατ. δολάρια που στοιχίζει σήμερα μια εβδομαδιαία επίσκεψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έναν ιδιώτη. Το τι θα φορούν οι επιβάτες των πρώτων ιδιωτικών διαστημοπλοίων σε μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση είναι αρκετά σοβαρό ζήτημα για όσους προσέχουν την εμφάνισή τους.

Η εταιρεία «Orbital Outfitters» (ΟΟ) έχει ήδη ετοιμάσει τη στυλιστική της πρόταση: ονομάζεται IS3C και πρόκειται για την πρώτη διαστημική στολή προς πώληση. Σχεδιάστηκε από τον Κρις Γκίλμαν, ο οποίος θεωρείται γκουρού των ειδικών εφέ σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ. Στην κατασκευή της συνέδραμε και μία ομάδα αεροναυπηγών και ιατρών Διαστήματος. Οι πρώτες στολές θα διατεθούν στους ενδιαφερόμενους πελάτες πολύ σύντομα και θα φορεθούν από τους πιλότους που θα διεξαγάγουν τις αρχικές δοκιμαστικές πτήσεις με τα αεροσκάφη διαστημικού τουρισμού.

Η εταιρεία τονίζει ότι οι στολές της δεν είναι κατάλληλες για διαστημικούς περιπάτους. Ωστόσο, είναι ικανές να προστατεύουν τους επιβάτες των ιδιωτικών διαστημοπλοίων από ενδεχόμενη αποσυμπίεση της καμπίνας και ζυγίζουν μόλις 20 κιλά, τα μισά δηλαδή από την επίσημη στολή της NASA. «Η ασφάλεια ήταν η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας όταν σχεδιάζαμε τη στολή, αλλά λάβαμε υπόψη ότι οι πελάτες θα θέλουν να φαίνονται ωραίοι και στις φωτογραφίες που θα τραβήξουν», δήλωσε ο Γκίλμαν.

Η στολή δεν περιλαμβάνει μπότες και οι εύποροι αγοραστές της είναι ελεύθεροι να φορέσουν ό,τι παπούτσια επιθυμούν πάνω από τις αεροστεγείς κάλτσες της. Ενσωματώνει σύστημα ενδοεπικοινωνίας για κουβεντούλα την ώρα της πτήσης και είναι ηχομονωτική. Επιπλέον, έχει αυτόνομη παροχή οξυγόνου για 15 λεπτά σε περίπτωση ανάγκης και αισθητήρες που μετρούν την καρδιακή πίεση και τους σφυγμούς και ειδοποιούν τον χρήστη της για ενδεχόμενη υπερβολική καταπόνηση του οργανισμού.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της IS3C είναι ότι προστατεύει αυτόν που τη φοράει από την επιτάχυνση της βαρύτητας, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης θα φτάνει μέχρι και τα 7G. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στις στολές των οδηγών της Φόρμουλα 1, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις στους αγώνες. Εντυπωσιακή είναι η δυνατότητα της στολής να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτύσσονται στην καμπίνα των επιβατών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πωλείται με ενσωματωμένο αλεξίπτωτο, για το ενδεχόμενο που οι επιβάτες χρειαστεί να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν θα έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα σε πτώση από το υψόμετρο των 150 χιλιομέτρων που θα φτάνουν τα ιδιωτικά διαστημόπλοια. Το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης κατέχει ο πιλότος Τζόσεφ Κίτιγκερ, ο οποίος το 1960 πήδηξε από αερόστατο που βρισκόταν σε ύψος 25 χλμ. από την επιφάνεια της γης και επέζησε. Η πρωτόγονη στολή προστασίας που φορούσε τότε σκίστηκε και ο άτυχος Κίτιγκερ άντεξε θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 70 βαθμούς υπό το μηδέν, πριν προσγειωθεί και πάλι στη γη. Οι υπεύθυνοι της Orbital Outfitters εμφανίζονται σίγουροι, πάντως, ότι οι αγοραστές της IS3C δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κακοτοπιές.
πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "

Εγώ θα συνεχίσω να ονειρεύομαι τ'αστέρια και μέσα στ' όνειρο θα πω...Σκότυ διακτίνισέ μας...

5 σχόλια:

everything53 είπε...

Μακάρι να έρθει σύντομα η εποχή που το ταξίδι στα άστρα θα έχει την ίδια δυνατότητα και συχνότητα με τα αεροπορικά ταξίδια... :) Θα πηγαίνουμε για ποτάκι στη Σελήνη, βλέποντας το ξημέρωμα της Γης... :)

kakos lykos είπε...

Πραγματικά πανέμορφη εικόνα :)

Ανώνυμος είπε...

το πιο ονειρικό απο όλα θα είναι η γίνει αποικία σε αλλο πλανήτη! Επλίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα ενα επανδρωμένο ταξίδι δτον Αρη. Η NASA δήλωσε οτι κατι τέτοιο θα ήταν εφικτό το 2031.....Για να δούμε!

kakos lykos είπε...

Με τον ρυθμό που καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, σε λίγες δεκαετίες θα είναι επιτακτικό πλέον για την επιβίωσή μας να ψάξουμε για νέους πλανήτες που θα μπορούσαν να μας φιλοξενήσουν.

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

Scotty transfer her!