Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Με μεγάλες υποσχέσεις έρχονται τα videogames του 2009



Συναρπαστικό το 2009 για τους gamers

Το 2009 σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τις εκδότριες εταιρείες στην αγορά των videogames, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η κυκλοφορία των μεγάλων τίτλων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι σχεδόν αποκλειστικά την εορταστική χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Παραδοσιακά, περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της αγοράς πραγματοποιούνται το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Τη χρονιά που μας πέρασε, αυτό το «κατεστημένο» έσπασε η Take Two, με τη κυκλοφορία του blockbuster τίτλου Grand Theft Auto IV τον Απρίλιο. Φέτος, η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού για το φορητό DS της Nintendo θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο, ενώ κάποια από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια για φέτος θα κυκλοφορήσουν ακόμη νωρίτερα.

Η ιαπωνική Capcom θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο το Street Fighter IV, την ίδια εποχή που θα δούμε στα ράφια το Killzone 2, το πολυαναμενόμενο shooter οπτικής πρώτου προσώπου επιστημονικής φαντασίας. «Θέλουμε οι χρήστες να έχουν την εμπειρία μιας μεγάλης κλίμακας εισβολής και πορείας σε εχθρικό έδαφος, γεμάτο με εντυπωσιακά περιβάλλοντα και έντονα συναισθήματα», σχολιάζει ο Έρμεν Χάλστ, διευθυντής της Guerilla Games.

Μέσα στο Μάρτιο, ζόμπι και σκοτεινές δυνάμεις θα καταλάβουν τις κονσόλες, με την κυκλοφορία του Resident Evil 5, ένα παιχνίδι που έχει ήδη απασχολήσει σημαντικά την gaming κοινότητα. Τους τυπικά πιο ήρεμους καλοκαιρινούς μήνες θα κυκλοφορήσουν κινηματογραφικές μεταφορές, όπως το «Terminator: Salvation» και το «Harry Potter and the Half-Blood Prince».

Η Nintendo ετοιμάζει το «Wii Sports Resort», ένα παιχνίδι προσομοίωσης καλοκαιρινών κατά βάση αθλημάτων για το Wii. Ο τίτλος θα περιλαμβάνει χειριστήριο με αισθητήρες κίνησης υψηλής ακρίβειας που θα επιτρέπει την ακριβή στόχευση και κίνηση.

Μέσα στο 2009 επίσης θα κυκλοφορήσουν οι συνέχειες τίτλων που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το «God of War III» που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά σε κονσόλα νέας γένιας, το «Bioshock 2» της Microsoft, αλλά και το νέο «Legend of Zelda» για το Wii.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του 2008 σε ότι αφορά τις πωλήσεις, ήταν η διστακτικότητα των καταναλωτών σε πρωτότυπους τίτλους, όπως το «Dead Space» και το «Mirror's Edge», παρά τα θετικά σχόλια που συνόδευαν την κυκλοφορία τους. Όπως σχολίασαν στελέχη της αγοράς, όπως φάνηκε, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο διστακτικοί στις αγορές τους και την καταβολή του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 70 ευρώ για την αγορά ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Ρεκόρ πωλήσεων το 2008

Παρά τη διστακτικότητα των καταναλωτών, οι πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ, έφτασαν τα 82,8 εκατομμύρια λίρες, με τους καταναλωτές να δαπανούν 4,03 δισεκατομμύρια λίρες σε κονσόλες και βιντεοπαιχνίδια.

Το σύνολο των πωλήσεων ήταν αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2007 και περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Οι πωλήσεις των μηχανημάτων έφτασαν τα 1,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ELSPA, της αρμόδιας αρχής εκδοτών βιντεοπαιχνιδιών στη Βρετανία, Μάικλ Ρόλινσον, η αγορά ευνοήθηκε σημαντικά με την κυκλοφορία τίτλων που απευθύνονται στην οικογένεια.

Τα 10 καλύτερα games του 2008

Little Big Planet


Playstation 3

Ένας πρωτοποριακός από κάθε άποψη τίτλος που δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που πολλοί ονειρευτήκαμε, λίγοι όμως καταφέραμε: Να φτιάξουμε εύκολα το δικό μας 'μικρό κόσμο', εφαρμόζοντας και κάνοντας πράξη τις δημιουργικές μας ιδέες. Με την εκμάθηση αρχικά, και χρήση αργότερα των πανέξυπνων εργαλείων του παιχνιδιού, καθένας μπορεί πλέον να δημιουργήσει τον δικό του 'κόσμο-πλανήτη'. Το παιχνίδι απολαμβάνει ήδη μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα χρηστών, που παίζουν, δοκιμάζουν και αξιολογούν τις δημιουργίες των άλλων, συγκρίσιμη με το YouTube σε όρους συμμετοχής και δημιουργικότητας.

FIFA 09


Xbox360, Playstation 3, Playstation 2, PC, Nintendo Wii

Η γνωστή σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους gamers σειρά που κυκλοφόρησε το 2008, καλύτερη από ποτέ. Το FIFA 09 περιλαμβάνει περισσότερες από 250 προσθήκες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, προσομοιώνοντας με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο την ατμόσφαιρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Τα εντυπωσιακά γραφικά, ο απαράμιλλος ήχος και, κυρίως, η προσοχή στη λεπτομέρεια, καθιστά τον τίτλο έναν από τους πιο ολοκληρωμένους της χρονιάς. Ειδικά όταν πρόκειται για μονομαχίες μεταξύ δύο χρηστών, η εμπειρία γίνεται πραγματικά απολαυστική.

Tomb Raider: Underworld


Xbox 360, Playstation 3, Playstation 2, PC, Nintendo Wii


Η πιο αναγνωρίσιμη ηρωίδα βιντεοπαιχνιδιού όλων των εποχών, η μόνη γυναίκα κατασκευασμένη από υπολογιστή που έχει ποζάρει στο εξώφυλλο δεκάδων περιοδικών μόδας, ο χαρακτήρας που επαναπροσδιόρισε τον όρο 'gaming' τη δεκαετία του 1990, η διάσημη Λάρα Κροφτ, επιστρέφει με μια ακόμη περιπέτεια σε τροπικές ζούγκλες και αρχαίους ναούς ξεχασμένων πολιτισμών. Στη νέα της περιπέτεια, η Λαίδη Κροφτ εξερευνά άγνωστες περιοχές της Ταϊλάνδης και του Μεξικού, αποκαλύπτοντας αρχέγονες καταστροφικές δυνάμεις. Ίσως ακούγονται λίγο υπερβολικά όλα αυτά, δε μιλάμε όμως για κάποια συνηθισμένη γυναίκα…

Gears of War 2


Xbox 360

Η δεύτερη συνέχεια της παραγωγής που κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού για το 2007 συνεχίζει την ιστορία του Μάρκους Φίνιξ και της ομάδας του. Το παιχνίδι καθηλώνει στην κυριολεξία με την ευρηματική του πλοκή, εμπλέκοντας τον χρήστη στον αγώνα επιβίωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας καθώς πολεμάει για κάθε μέτρο εδάφους σε ανοιχτά περιβάλλοντα ή κλειστούς χώρους. Το Gears of War 2 ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη στην ποιότητα γραφικών, υφών και λεπτομέρειας, με φωτορεαλιστικά περιβάλλοντα που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και οκτώ παίκτες μέσω διαδικτύου.

Prince of Persia


Xbox 360, Playstation 3, PC

Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο πρίγκιπας διεκδίκησε τον θρόνο της Βαβυλώνας, εκπληρώνοντας την αρχαία προφητεία, στο τελευταίο μέρος της εντυπωσιακής τριλογίας της Ubisoft. Σήμερα, το έπος ανοίγει και πάλι, με τον πρίγκιπα να έρχεται αντιμέτωπος με κακόβουλες δυνάμεις. Η εξέλιξη της ιστορίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του παίχτη, αφού κάθε απόφαση που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φέρνει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη εξέλιξη της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική, μη γραμμική εμπειρία. Με τη χρήση του νέου συστήματος μάχης, ο πρίγκιπας έχει στη διάθεση του ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο ελιγμών προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες κινήσεων.

World of Warcraft: Wrath of the Lich King


PC

Η συνέχεια ενός από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν ποτέ, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό σκορπώντας ενθουσιασμό σε έντεκα εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Το Wrath of the Lich King προσθέτει στον κόσμο του Azeroth μία καινούργια ήπειρο, την Northrend, γη που βασιλεύει ο Arthas, ηγέτης της φατρίας των Scourge. Εκτός από τις εκατοντάδες νέες αποστολές που περιμένουν τους λάτρεις του παιχνιδιού και τα 'μπουντρούμια' για πέντε ή μέχρι είκοσι πέντε παίχτες, το νέο expansion αναβαθμίζει σημαντικά τα γραφικά και τα περιβάλλοντα του παιχνιδιού.

Call of Duty: World at War


Xbox 360, Playstation 3, PC, Nintendo Wii

Η τελευταία προσθήκη στην κλασική σειρά οπτικής πρώτου προσώπου, επιστρέφει την πλοκή στα θέατρα επιχειρήσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέροντας νέες τακτικές, νέους εχθρούς και μάχες, όπως διαμόρφωσαν ολόκληρες γενιές στρατιωτών. Βασισμένο στην ίδια μηχανή γραφικών με τον προκάτοχό του, ο τίτλος διαθέτει εκπληκτικά περιβάλλοντα πολλαπλών υφών, έχοντας ως αποτέλεσμα μια από τις πιο ρεαλιστικές εμπειρίες του πεδίου της μάχης. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η σειρά διαθέτει την επιλογή για coop παιχνίδι έως και τεσσάρων παιχτών στο διαδίκτυο.

Spore


PC, Xbox 360, Playstation 3, PSP, Nintendo DS, Playstation2

Πρόκειται για την μεταφορά της εξελικτικής θεωρίας σε βιντεοπαιχνίδι. Οι χρήστες δημιουργούν οργανισμούς που σταδιακά μεγαλώνουν, ζευγαρώνουν, αναπτύσσονται και τελικά εξελίσσονται. Μικροσκοπικοί μονοκυτταρικοί οργανισμού δημιουργούν αποικίες που αλληλεπιδρούν με χιλιάδες άλλους οργανισμού, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Αν ο πλανήτης μας σας φαίνεται μικρός, το παιχνίδι υποστηρίζει τη δημιουργία ζωής και σε άλλους πλανήτες για εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης εξωγήινης ζωής. Μάλιστα, ήδη λειτουργεί στο Διαδίκτυο η Sporepedia, η online εγκυκλοπαίδεια όλων των ειδών που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί στο παιχνίδι.

Wii Fit


Nintendo Wii

Ένα παιχνίδι που επιδιώκει να ανατρέψει την παραδοσιακή εικόνα του gamer, ως κάποιου βυθισμένου σε ένα καναπέ με το χειριστήριο ανά χείρας και ένα μπουκάλι κόκα κόλας με ένα άδειο κουτί πίτσας δίπλα του. Το Wii Fit προκάλεσε γνώρισε σημαντική προβολή στα μέσα, ως το παιχνίδι που θα μπορούσε να φέρει το γυμναστήριο στο σαλόνι του σπιτιού μας μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών αλλά και απαιτητικών ασκήσεων που ο χρήστης εκτελεί πάνω στην ειδική πλατφόρμα του παιχνιδιού, βλέποντας τις στην τηλεόραση. Έπειτα από εντατική ενασχόληση με τον τίτλο, μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γυμναστήριο, σίγουρα όμως μπορεί να βοηθήσει να 'κάψουμε' τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που καταναλώσαμε και αυτά τα Χριστούγεννα.

Lego Indiana Jones


Xbox 360, Playstation 3, Playstation 2, PC, Nintendo Wii, PSP

Συνεχίζοντας την τεράστια επιτυχία του 'γάμου' των στούντιο παραγωγής του Τζορτζ Λούκας και των Lego με το 'Lego Star Wars', τα μικρά κίτρινα ανθρωπάκια επιστρέφουν, αυτή τη φορά φέρνοντας στις κονσόλες μια άλλη μεγάλη επιτυχία του διάσημου παραγωγού, τον Ιντιάνα Τζόουνς. Όπως και με τον προκάτοχο του, το παιχνίδι στηρίζει την επιτυχία του στην αναγνωρισιμότητα των Lego και του διάσημου αρχαιολόγου, σε μικρούς και μεγάλους. Οι παίκτες, κατά πάσα πιθανότητα πατεράδες που πήραν στα κρυφά το joypad από το παιδί τους, θα ξαναζήσουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές των περιπετειών του 'Ίντι', διανθισμένες με μπόλικες δόσεις χιούμορ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

everything53 είπε...

Ωραίο κείμενο, μου έδωσες ιδέες για το ποια θα είναι τα επόμενα παιχνίδια που θα πάρω :)
Πλέον τα βιντεοπαιχνίδια είναι ολόκληρη επιστήμη, δεν είναι πια μόνο για μικρά παιδιά :Ρ