Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ανακύκλωση και στο...τυρί!!!



Τους είπαν ότι για να χαρακτηριστούν συνειδητοποιημένοι πολίτες πρέπει να ανακυκλώνουν, και το έκαναν αμέσως πράξη.
Τι ανακύκλωσαν όμως είναι το θέμα!!!
Ο λόγος για έναν Σικελό επιχειρηματία, και 40 ευρωπαϊκές εταιρείες.
Έπαιρναν πίσω ότι ληγμένο και σκουληκιασμένο είχαν από τυρί, το ανακάτευαν με φρέσκο και το πάσαραν πάλι πίσω στα ράφια όλης της Ευρώπης...

Αλλοιωμένα τυριά με σκουλήκια "ανακυκλώνονταν"!

Διατροφικό σκάνδαλο σοκάρει την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, έντεκα χιλιάδες τόνοι ληγμένου ή αλλοιωμένου τυριού «ανακυκλώνονταν» επί δυο χρόνια ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν σε νέα τυροκομικά προϊόντα.

Την πρακτική αυτή ακολουθούσαν ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές τυροκομικές εταιρείες οι οποίες σκόπιμα δεν κατέστρεφαν τις ποσότητες ληγμένου τυριού.

Πιο συγκεκριμένα, 40 περίπου μεγάλες εταιρείες, ιταλικές, βρετανικές, γερμανικές και αυστριακές, προώθησαν το αλλοιωμένο προϊόν σε τέσσερις εταιρείες, τρεις από αυτές με έδρα την Ιταλία και μια τη Γερμανία, που ανήκουν σε επιχειρηματία από τη Σικελία.

Τα χαλασμένα τυριά, ορισμένα από τα οποία περιείχαν σκουλήκια, περιττώματα ποντικών ή κατάλοιπα πλαστικού, «ανακυκλώνονταν» μέσω της ανάμειξής τους με φρέσκα προϊόντα τυροκομίας.

Το μείγμα αυτό αποτελούσε τη βάση για την μετέπειτα παρασκευή μοτσαρέλας, γκοργκοντζόλας και άλλων μαλακών τυριών τα οποία διατίθεντο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένες από τις τυροκομικές εταιρείες που ξεφορτώνονταν τα ληγμένα και τα αλλοιωμένα τυριά τους, αγόραζαν ξανά την ανακυκλωμένη ποσότητα τυριού. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής ιταλικών τυριών στον κόσμο.

Συνολικά έντεκα χιλιάδες τόνοι τυριού ανακυκλώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και οι τέσσερις «εταιρείες ανακύκλωσης» πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πώληση των προϊόντων που παρασκευάσθηκαν με βάση την πάστα των αλλοιωμένων τυριών απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας διήρκεσε δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις και εντοπίσθηκαν δέκα ακόμη άτομα που ενέχονται στην υπόθεση.

«Η αλλοίωση και η παραποίηση των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων διατροφής τα κατέστησαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία», αναφέρει ο Φραντσέσκο Μεσίνα, δικαστής αρμόδιος για την υπόθεση.

πηγή: madata

Πρώτα το ηλιέλαιο τώρα το τυρί...Άντε καλή μας όρεξη!

2 σχόλια:

everything53 είπε...

"Τα χαλασμένα τυριά, ορισμένα από τα οποία περιείχαν σκουλήκια, περιττώματα ποντικών ή κατάλοιπα πλαστικού, «ανακυκλώνονταν» μέσω της ανάμειξής τους με φρέσκα προϊόντα τυροκομίας."

Δηλαδή αν το σκεφτούμε καλά... Αρκετοί -ίσως κι εμείς ανάμεσα τους- έχουν φάει περιττώματα ποντικών, σκουλήκια, πλαστικό...!!! Ούτε το fear factor να ήταν!
Δεν σκέφτονται καθόλου την δημόσια υγεία, παρά μόνο την τσέπη τους.

kakos lykos είπε...

"Δηλαδή αν το σκεφτούμε καλά..."

Μη το σκεφτείς καλύτερα, γιατί θα προτιμήσεις να πας από ασιτία, σε καθημερινή βάση τρώμε αηδίες ακόμα και στο σπιτικό φαγητό, γιατί δεν ξέρουμε τι βαθμό νόθευσης έχουν οι πρώτες ύλες που αγοράζουμε.
:/