Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Άντε ρε με το "καλό" και με μπούργκα.


Φλωρίνης-Αυγουστίνος Καντιώτης

Ήταν κάποτε τα "παλιά" τα χρόνια κάπου εκεί στα μέσα μέχρι τα τέλη του 20 αιώνα περίπου, ένας μητροπολίτης, εκεί στην εσχατιά των συνόρων, στην ακριτική Φλώρινα, αγαπούσε το ποίμνιο του, και προσπαθούσε κάνοντας πολλά έργα να βοηθήσει ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Οι αντιλήψεις του όμως δεν συμβάδιζαν με την εποχή του, δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο κόσμος μας δεν είναι ένα απέραντο μοναστήρι όπου όλη τη μέρα οι άνθρωποι θα ασχολούνται μόνο με προσευχές, μετάνοιες, νηστείες, και ενδύματα μοναστηριακά.
Λόγοι του από τον άμβωνα θα μείνουν αξέχαστοι, που περιέχουν ατάκες του τύπου: "Βλέπετε αυτήν την άγια γυναίκα που το ψαλίδι του διαβόλου δεν έχει μπει στα μαλλιά της;" Αναφερόμενος στην όψη μίας τσιγγάνας.
Μάλιστα! Η τσιγγάνα ήταν η άγια γυναίκα και όλες οι άλλες πρόστυχες, γιατί δεν ήθελαν να τους πουν το τραγουδάκι "στο κατσαρό σου το μαλλί κάθεται η ψείρα και λαλεί".
Ή το θρυλικό: " Η αρκούδα να βγει έξω", τόλμησε στο καταχείμωνο η γυναίκα του τότε νομάρχη(κάπου στην δεκαετία του 60) να εμφανιστεί με γούνα στην εκκλησία, ok και μένα θίγονται με τις γούνες τα οικολογικά μου αισθήματα, αλλά εκείνα τα χρόνια η γούνα ήταν κάτι το συνηθισμένο, ειδικά το χειμώνα στη Φλώρινα με το -15 και βάλε.

Και έστω ότι ήταν ένας προοδευτικός οικολόγος σε αυτό το θέμα, στο κατακαλόκαιρο όμως που έσκαγε ο τζίτζικας μία γυναίκα, ή ακόμα και ένα μικρό κοριτσάκι του δημοτικού αν ήθελε να πάει να παρακολουθήσει την λειτουργία είτε μέσα στην εκκλησία, ή πάνω στο βουνό στο ύπαιθρο, στο εικονοστάσι εκεί στη βρύση το αφιερωμένο στον πολιούχο της πόλης Άγιο Παντελεήμωνα(πριν ακόμα κτιστεί το ξωκλήσι),έπρεπε υποχρεωτικά να φοράει κλειστή μπλούζα μέχρι το λαιμό με μακριά μανίκια(το κοντομάνικο προβάλει την γύμνια) και μακριά φούστα(όχι φυσικά παντελόνι, αυτό θα ήταν ένας καλός λόγος για αφορισμό).

Και πέρασαν τα χρόνια γέρασε πολύ και αποσύρθηκε, φτάσαμε πια στον 21 αιώνα, θα νόμιζε κανείς ότι τέτοιου τύπου αντιλλήψεις πλέον δεν θα υπήρχαν και ότι η εκκλησία θα ακολουθούσε και αυτή τον εκσυγχρονισμό. Ευσεβείς πόθοι...


Θεσσαλονίκης-Άνθιμος.

Ο Μητροπολίτης θεσσαλονίκης μετά από τον χαρακτηρισμό του προς τους Έλληνες περί πόρνων και πορνείας, ξανακτύπησε.
Αυτή τη φορά γυναίκες με... ράσα θέλει ο Άνθιμος, θυμήθηκε τον Καντιώτη. Χαρακτηριστικά διαβάζω στο Έθνος:
"Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες και προς τα δύο φύλα, καλώντας τους άνδρες να κοιτούν την ομορφιά της φύσης αντί για τη γυναικεία σάρκα, και τις γυναίκες να πάρουν παράδειγμα από τους... κληρικούς για τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις. «Ορίστε πώς είμεθα ντυμένοι. Ενα, δύο, τρία, τέσσερα ενδύματα. Ούτε λιποθυμήσαμε, ούτε πεθάναμε».

Ο κ. Ανθιμος μίλησε για «προκλητική αδυναμία» των νεαρών και μέσης ηλικίας γυναικών, τις οποίες βλέπει κι εκείνος, τόσο στις μετακινήσεις του, όσο και μέσα στην εκκλησία: «Κάθεσαι στο στενό κάθισμα του αεροπλάνου και πίσω σου είναι μια κυρία, νέα, η οποία είναι σχεδόν γυμνή. Ερχεσαι στην εκκλησία και εμφανίζονται γυναίκες γυμνές. Ερχεσαι στο μυστήριο του γάμου και της βαπτίσεως και είναι όλες γυμνές, οι περισσότερες», είπε.

«Δεν μπορώ να καταλάβω την ώρα που τελούμε το μυστήριο και επικαλούμεθα την ευλογία και τη χάρη του Θεού, γιατί εσύ πρέπει να γδυθείς, δεν το καταλαβαίνω», τόνισε και ζήτησε από τις νύφες και τις καλεσμένες να εκδηλώνουν με άλλους τρόπους και σε άλλους χώρους τη χαρά τους για τον γάμο."

Αλήθεια η "γυμνή" που κάθεται στο πίσω κάθισμα του αεροπλάνου σε τί ενοχλεί; Μήπως φοβάται για επικείμενο στραβολαίμιασμα του ποιμνίου των ανδρών ο Μητροπολίτης;Αυτό είναι ανησυχεί για την σωματική τους υγεία!
Τώρα κατά πόσο είναι γυμνό κάτι για την εκκλησία και τους άγιους Πατέρες όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε, σε λίγο θα απαιτήσουν και την εφαρμογή της μπούργκας, ή θα βγούν με μεζούρες στους δρόμους σαν τον παλιό τον Θ. Πάγκαλο τον συγγενή του τωρινού, που μέτραγε το ύψος της φούστας από το έδαφος στις γυναίκες να μην ξεπερνά τους 30 πόντους.

Είμαστε πόρνοι ρε, άντρες και γυναίκες και το χαιρόμαστε, τιμή μας και καμάρι μας αν είναι έτσι οι πόρνοι και οι πόρνες, ζούμε στο σήμερα και όχι στα σκοτάδια του Μεσαίωνα που θέλετε να φέρετε την Ελλάδα.
Και σε μας έχει χορτάσει το μάτι μας και το σώμα μας από γυμνό και έρωτα, και δεν μας κάνει αίσθηση ούτε μας σκανδαλίζει, αλλίμονο σε σας τους στερημένους.Για σας το γυμνό είναι ντροπή, και κάθε αίσθημα αμαρτία.
Σας ενοχλεί το "γυμνό", το υποτιθέμενο γυμνό, γιατί εσείς σκανδαλίζεστε, εσείς δεν αντέχετε τους "πειρασμούς", γιατί τρέμετε στην ιδέα ότι η αδυναμία σας θα σας στερήσει την θέση στον Παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: