Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Τα μπάνια του λαού!!!



Για τα καλά έχουμε μπει στο καλοκαίρι, και όσοι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την Αθήνα ή αργούμε ακόμα, βρίσκουμε σαν λύση τις κοντινές παραλίες, κάποιες από αυτές έχουν και γαλάζιες σημαίες, έτσι μας ξεγελούν για την ποιότητα τους.
Μία γαλάζια σημαία δεν δίνεται αποκλειστικά για την καθαρότητα των νερών της περιοχής, αλλά και για τις παροχές της πλαζ, ξαπλώστρες , ντουσιέρες, καμπίνες, εστιατόριο η bar, ναυαγοσώστες κλπ.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος των νερών γίνεται τον Απρίλη, όταν ακόμα είναι μια περίοδος που ο Έλληνας δεν έχει κάνει επέλαση με τα κουβαδάκια και τα κεφτεδάκια του, έτσι ακόμα το νερό είναι σχετικά καθαρό. Παραλίες που τώρα έχουν γαλάζια σημαία , αν έπαιρνε κάποιος δείγμα του νερού τους αυτή την εποχή θα είχαν σκατί σημαία, ναι το γνωστό σκατί χρώμα, θα την είχαν κερδίσει επάξια από τον Νικολάκη, τον Κωστάκη, την Ελενίτσα και τον κάθε "μπόμπιρα" ενήλικο ή ανήλικο που μπαίνοντας στην θάλασσα σκέπτεται να κάνει με την ευκαιρία και την ανάγκη του, αδιαφορώντας αν θα την γευτεί και ο διπλανός του στο ένα μέτρο.
Και πες εντάξει την βρώμα την παραβλέπουμε, που να πας εξάλλου, να πρέπει όμως και να χρυσοπληρώσεις για να κολυμπήσεις μέσα στο σκατό και το κωλοβακτηρίδιο λίγο βαρύ δεν είναι;



Άλλα πληρώνεις για είσοδο, άλλα για την ξαπλώστρα, δεν θες να πάρεις και κάτι εκεί για φαγητό ή να πιείς έστω ένα νερό, θες να κάνεις και ποδήλατο ή έχεις βλέψεις για extreme spor; Πολλά θες, το μεροκάματο το έφαγες ήδη, αν βάλεις και την βενζίνη έφαγες και το μεροκάματο της επόμενης μέρας, κι αν έχεις και οικογένεια είσαι να σε κλαίνε οι ρέγγες, μη σου πω σε μια μέρα πάει το δώρο της καλοκαιρινής άδειας υπερβάλω; Καθόλου!!!
Τιμές στις παραλίες της Αττικής όπου υπάρχουν και παιχνίδια στο κύμα:

Πατήστε εδώ -- > Water & Beach Sports στις παραλίες της Αττικής

Εδώ --> Πολυτέλεια τα... μπάνια στην Αττική

Εδώ --> Γίνεται της ομπρέλας

Και εδώ --> Δύο μεροκάματα κοστίζει η βόλτα στην παραλία

Την ακαταλληλότητα των νερών της Αττικής κατέδειξε έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε 221 πλαζ του Αργοσαρωνικού, Κορινθιακού, Ευβοϊκού και Παγασητικού.

Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στον πολίτη:

1. Να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και να είναι συνειδητοποιημένος με όσα βλέπει γύρω του.

2. Να καταγγέλλει οποιοδήποτε φαινόμενο αλλοίωσης του θαλασσίου και παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος, που θα πέσει στην αντίληψή του, στα τηλέφωνα του ΠΑΚΟΕ (παράνομες συνδέσεις, ανεξέλεγκτα σκουπίδια και απόβλητα, κ.α.).

3. Να εφαρμόζει, όσο μπορεί, τον παρακάτω δεκάλογο του λουόμενου.


Ο Δεκάλογος του λουόμενου

1. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.

2. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.

3. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.

4. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.

5. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:

Α. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

Β. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.

Γ. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.

Δ. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.

Ε. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.

6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.

7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.

8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.

9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.

10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στην πολιτεία:

1. Να αρχίσει να υλοποιεί εντατικότερα το περίφημο πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διάσωση της Μεσογείου.

2. Να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύπανση της θάλασσας με επιβολή αυστηρών κυρώσεων και να αναλάβει η πολιτεία την υλοποίηση των όσων κατοχυρώνονται νομικά απ’ αυτή.

3. Να συνειδητοποιήσουν οι κρατικοί φορείς ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα.

4. Να γίνει εφαρμογή διαχειριστικών στοιχείων για τις ευαίσθητες και απειλούμενες περιοχές.

5. Να γίνει η εφαρμογή των ορίων δόμησης για τις παράκτιες περιοχές.

6. Να απαγορευτεί άμεσα η ρίψη οποιονδήποτε λυμάτων σε φυσικά στοιχεία και να αναλάβουν οι OTA, φορείς και βιομηχανίες-βιοτεχνίες την ευθύνη τη διαχείρισης τους.

Προσοχή: Ακατάλληλες Θάλασσες

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:

- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 43% με την περιοχή του Χαλκουτσίου να κρίνεται ακατάλληλη σε ποσοστό 33%.

- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 13%.

- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 30%.

- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 31%.

- Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 12% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 42 ακτών που αναλύθηκαν.

- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 26% με την περιοχή μετά από το 65 ΧΛ. Αθηνών-Κορίνθου έως την παραλία Ποσειδώνιο να κρίνονται όλες ακατάλληλες για κολύμβηση, εκτός από τις παραλίες στο Σουσάκι και τον Ισθμό.

- Το λιμάνι της Ραφήνας, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του.

- Η περιοχή Ασωπού ποταμού, 1000 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Πηγή: ΠΑΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: