Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Πόσο κοστίζει η τέχνη;


"Ορέστεια- Φράνσις Μπέικον"

"Η πώληση του έργου του Φράνσις Μπέικον «Τρίπτυχο, 1976» για 86,3 εκατομμύρια δολάρια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάνοντας ρεκόρ όχι μόνο για τον γεννημένο στην Ιρλανδία ζωγράφο (κατέρριψε το ρεκόρ των 52,7 εκατομμυρίων που είχαν δοθεί για τον πίνακα «Study for Innocent Χ»), αλλά και ρεκόρ του πιο ακριβού έργου σύγχρονης τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Ο πίνακας αγοράστηκε από τον πρώτο κάτοχό του (ιδιώτης Ευρωπαίος συλλέκτης) μετά την πρώτη έκθεσή του στο Παρίσι το 1977. «Εναν νέο τρόπο δουλειάς του Μπέικον που επιτυγχάνει καινούργιο επίπεδο πολυπλοκότητας» παρουσιάζει ο πίνακας, σύμφωνα με τον Αλεξ Μπράτζνικ των Σόθμπις, καθώς ο ζωγράφος «επηρεάστηκε βαθιά από τις ελληνικές τραγωδίες, όπου οι προσωπικές ιστορίες σχετίζονται με μεγαλύτερα, συμπαντικά θέματα». Το «Τρίπτυχο» αποτελεί μια σύγχρονη ερμηνεία της «Ορέστειας» του Αισχύλου, καθώς ο Μπέικον εμπνέεται από τον μύθο του Προμηθέα που κατασπαράζεται από τον αετό, με σκοπό να εκφράσει την προσωπική του τραγωδία.
πηγή:΄Εθνος"

Η χρηματική αξία ένος έργου τέχνης έγκειται στο πόσο διάσημος είναι ο καλλιτέχνης του έργου. Υπάρχουν αριστουργήματα τέχνης που η τιμή τους δεν έχει φτάσει σε τιμές πώλησης τις τιμές έργων διάσημων καλλιτεχνών, όχι γιατί υστερούν σε ποιότητα, μπορεί να είναι ίσα ή πολύ ανώτερα πολλές φορές αλλά γιατί οι καλλιτέχνες τους δεν είχαν την τύχη ή τις γνωριμίες να αναγνωριστούν ή να διαφημιστούν τόσο.Εξάλλου ποιος είναι αυτός που μπορεί με βεβαιότητα να κοστολογίσει ένα έργο τέχνης χωρίς να το εξυψώσει ή να το αδικήσει αντίστοιχα,από την στιγμή που μπαίνει το υποκειμενικό στοιχείο;Βάζουμε φυσικά σαν όρο από τεχνικής πλευράς τα έργο να είναι άρτιο και να ανταποκρίνεται στους κανόνες της τέχνης και της τεχνοτροπίας που παρουσιάζει.Αν το έργο λοιπόν είναι άρτιο πως κρίνεται τότε; Σύμφωνα με την αρτιότητα του; Ή η τιμή του καθορίζεται σύμφωνα με ποιος το έκανε, και την ιδιαίτερη προτίμηση του εκάστοτε κριτικού σε κάποιο είδος τέχνης που θέλει να προωθήσει;

Διάσημος και ταυτόχρονα εξαιρετικός καλλιτέχνης ο Μπέικον και από τους αγαπημένους μου αλλά πιστεύω ότι έχει δώσει μεγαλύτερα αριστουργήματα από το συγκεκριμένο έργο.
Το δεύτερο πιο ακριβοπουλημένο έργο είναι του Λούσιαν Φρόιντ εγγονού του πατέρα της ψυχανάλυσης.


"Λούσιαν Φρόιντ- Βenefits Supervisor Sleeping ή αλλιώς Μεγαλόσωμη Σου "

"Μια παχουλή κυρία, που κοιμάται γυμνή σε φθαρμένο καναπέ, απεικονίζεται από τον μεγάλο ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ στον πίνακα του 1995, που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ για εν ζωή καλλιτέχνη. Πωλήθηκε σε δημοπρασία του Κρίστις στη Νέα Υόρκη αντί 33,6 εκατ. ευρώ, τιμή-ρεκόρ για τον 85χρονο ζωγράφο, εγγονό του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Ο πίνακας περίμεναν να φτάσει τα 22,06 εκατ. ευρώ, ποσό που έτσι κι αλλιώς θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του ακριβότερου εν ζωή καλλιτέχνη, το οποίο κατείχε από πέρυσι ο Τζεφ Κουνς με 14,81 εκατ. ευρώ. Η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα «Βenefits Supervisor Sleeping», γνωστή ως «Η μεγαλόσωμη Σου», πόζαρε στα 51 της ως μοντέλο στον διάσημο ζωγράφο. Η Σου Τίλεϊ, υπάλληλος Δημοσίου, πληρωνόταν 39 δολάρια σε σημερινή αξία.
πηγή:Έθνος"

Πολύ ωραίος ο πίνακας του Λούσιαν Φρόιντ δεν διαφωνώ,άρτιος απ' όλες τις πλευρές, αλλά αντίστοιχους πίνακες έχουν να επιδείξουν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι.Δεν μπορώ να βρω ούτε σε αυτόν τον πίνακα τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά σε πλευρά τιμής εκτός από την κληρονομιά του ονόματος που έχει ο καλλιτέχνης αν αφαιρέσουμε ότι είναι ένας καλός πίνακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: