Ιστορίες γι'αγρίους, σοφά λόγια και αρλούμπες, περιβάλλον, τέχνες, παράξενα...
Πέμπτη 15 Μαΐου 2008
Πολική αρκούδα και ιπποπόταμος, βαδίζουν στο μονοπάτι χωρίς επιστροφή
Η Αμερική προσέθεσε την πολική αρκούδα στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά δεν σκοπεύει να πάρει κανένα μέτρο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με την δικαιολογία ότι θα πέσει η οικονομία της έξω. Σε μερικές δεκαετίες όταν οι κλιματικές αλλαγές απειλήσουν άμεσα και την ύπαρξη του ζώου άνθρωπος να δούμε τότε τι θα τους νοιάξει, η οικονομία ή η επιβίωση;
Μαζεύτε τα παιδιά κάντε τα μασούρια τα δολλάρια σας να τ'αφήσετε στους κληρονόμους του πλανήτη μας τις...κατσαρίδες, γιατί θα είναι από τα λίγα ή μάλλον το μόνο πλάσμα που θα έχει επιβιώσει εδώ πάνω.
Η κόκκινη λίστα κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, εκτός από την πολική αρκούδα φέτος μπήκε στην λίστα και ο κοινός ιπποπόταμος...
"Συνολικά 16.000 είδη ζώων φυτών και μυκήτων, το ένα τρίτο από τους οργανισμούς που εξετάστηκαν απειλούνται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ένωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN), που δημοσιεύει τη λίστα ανά δύο χρόνια.
«Η απώλεια βιοποικιλότητας επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται» δήλωσε ο Αχιμ Στάινερ, γενικός διευθυντής της οργάνωσης, με έδρα τη Γενεύη.
Η φετινή λίστα περιλαμβάνει ένα στα τρία αμφίβια, ένα τέταρτο των θηλαστικών και των κωνοφόρων δέντρων, καθώς και το ένα έκτο των πτηνών.
Η IUCN κατατάσσει περίπου 40.000 είδη ανάλογα με τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν και τους αποδίδει τους χαρακτηρισμούς «υπό εξαφάνιση», «απειλούμενο», ή «ευαίσθητο». Ο συνολικός αριθμός των ειδών του πλανήτη παραμένει άγνωστος, με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις να κυμαίνονται γύρω στα 15 εκατομμύρια. Μόλις 1,8 εκατομμύρια είναι γνωστά στην επιστήμη.
Η πολική αρκούδα της Αρκτικής περιλαμβάνεται πλέον στα απειλούμενα είδη, με πρόβλεψη για μείωση του πληθυσμού της κατά 30% τα επόμενα 45 χρόνια. Κύρια αιτία η παγκόσμια θέρμανση, που οδηγεί σε μείωση του καλύμματος πάγου στο βόρειο πόλο. Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται απόλυτα από τους επιπλέοντες πάγους προκειμένου να κυνηγήσουν φώκιες και τα άλλα τους θηράματος.
Οι πληθυσμοί του κοινού ιπποπόταμου, στο μεταξύ, έχουν μειωθεί σε μια δεκαετία κατά 95% στις περιοχές του Κονγκό που πλήττονται από τον πόλεμο. Η πολιτική αστάθεια αφήνει τους λαθροθήρες να δρουν ανενόχλητοι, και το θηλαστικό χαρακτηρίζεται πλέον απειλούμενο, παρά την προστασία των πληθυσμών του σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Ζάμπια.
Έντονη πληθυσμιακή ύφεση καταγράφεται και στα ψάρια του γλυκού νερού. Στη Μεσόγειο, περισσότερα από τα μισά από τα 252 ενδημικά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ επτά είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί από τον πλανήτη.
Περίπου 784 είδη καταχωρούνται πλέον ως εξαφανισμένα, ενώ ακόμα 65 ζουν σήμερα μόνο σε ζωολογικούς κήπους.
«Η αναστροφή αυτής της τάσης είναι ακόμα δυνατή, όπως έχουν αποδείξει πολλές ιστορίες επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος» σχολιάζει ο Στάινερ της IUCN. «Όμως η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να διασωθεί μόνο από τους περιβαλλοντιστές -πρέπει να γίνει ευθύνη όλων όσων έχουν στη διάθεσή τους τή δύναμη και τους πόρους για να δράσουν».
Newsroom ΔΟΛ-in.gr"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου