Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Γιορτινή εξόρμηση στα βουνά...και όχι μόνο!



Ξεκινώντας από την Αθήνα παίρνοντας την Αθηνών-Λαμίας κατευθυνόμαστε προς Βοιωτία στον νομό που είναι ο πρώτος που θα μας οδηγήσει στους προορισμούς μας, μία διήμερη εκδρομή αρχίζει, τα μέρη που θα καθήσουμε για φαγητό και το μέρος όπου θα περάσουμε το βράδυ, ανήκουν στην διάθεση του καθενός, όλες περιοχές έχουν πολύ καλό φαγητό και καταλύματα.


("Κρύα"-Λειβαδιά)

Πρώτη στάση στη Λειβαδιά στην "Κρύα" στο ποτάμι για καφέ, συνεχίζοντας την διαδρομή μας φτάνουμε στην Αράχωβα παραδοσιακή και κοσμοπολίτικη μαζί, μας υποδέχεται με έντονη την μυρωδιά από τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια, και τα ψητά που γυρνάνε στις σούβλες.


(Αράχωβα)

Εδώ έχουμε δύο επιλογές, ή να ανηφορίσουμε προς το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και τις πίστες του και να δοκιμάσουμε το ταλέντο μας στους ελιγμούς στο Σκι, ή να συνεχίσουμε την πορεία μας (μπαίνοντας πλέον στο νομό Φωκίδας) στον ομφαλό της Γης όπως έλεγαν οι Αρχαίοι τους Δελφούς, το κέντρο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος ,είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που μπορεί να συναντήσει κανείς, τόσο για το επιβλητικό μεγαλείο του φυσικού σκηνικού, όσο και για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο περιβάλλεται από τα αρχαία ερείπια.


(Δελφοί)

Μερικά μόνο από τα αρχαία μνημεία των οποίων σώζονται ερείπια είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το στάδιο χωρητικότητας 7.000 θέσεων όπου γίνονταν τα “Πύθια”, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, η Κασταλία Κρήνη. ο Ναός της Προνοίας Αθηνάς κα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών μεταξύ άλλων σώζονται έργα τέχνης και αναθήματα από το Ιερό και το Μαντείο, αετώματα ναών, γλυπτά καθώς και το πασίγνωστο χάλκινο άγαλμα του “Ηνίοχου”.

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας συναντάμε πλέον αφού έχουμε κατέβει το βουνό την Ιτέα(επίνειο της Αμφισσας).

Οι προορισμοί μας όμως είναι για πιο παραδοσιακές περιοχές, έτσι αφήνουμε πίσω μας την Ιτέα και προχωράμε προς Γαλαξίδι!


(Γαλαξίδι)

Το Γαλαξίδι είναι μια γραφική αρχοντική κωμόπολη, γεμάτη αξιοθέατα, ήταν η πρώτη ναυτική δύναμη. Μια ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του ΄21.

Αποχαιρετώντας το Γαλαξίδι προχωράμε για Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα για την Ναύπακτο με το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι και το απόρθητο κάστρο της.


(Ναυπακτος)

Μία πόλη που η ιστορία της αρχίζει το 1104 π.Χ., όταν οι Δωριείς καταφθάνουν στη Ναύπακτο και κατασκευάζουν πλοία (ναυς+πήγνυμι = κατασκευάζω πλοίο), για να περάσουν απέναντι, στην Πελοπόννησο.
Χάρη στη γεωγραφική της θέση, καθώς ήλεγχε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των δυνατών κάθε εποχής.
Σταθμός στην ιστορία της Ναυπάκτου είναι το έτος 1571. Στην θαλάσσια περιοχή, που τότε ήταν γνωστή ως «Κόλπος της Ναυπάκτου», διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου».
Η περιοχή της Ναυπακτίας κρύβει και πολλές ορεινές πανέμορφες επιλογές για όποιον θέλει να συνεχίσει το οδοιπορικό του.


(Γέφυρα Ρίου-Αντίριου)

Η επιστροφή μας στην Αθήνα μπορεί να γίνει μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου περνώντας απέναντι στην Πελοπόννησο και στον νομό Αχαϊας, και μετά παίρνουμε την Εθνική οδό Αθηνών Πατρών, όπου στην διαδρομή μας θα συναντήσουμε κι΄αλλα πολλά αξιόλογα μέρη για στάσεις, μερικά από τα οποία τα είχα αναφέρει μια άλλη φορά σε πρόταση για απόδραση από την Αθήνα.

Πληροφορίες για Γαλαξίδι και Ναύπακτο από εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: