Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

SOS για το Ενυδρείο της Κρήτης!


Όποιος το έχει επισκευτεί έχει μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Είναι ένα στολίδι όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη την Ελλάδα.
Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο της Μεσογείου, με πολύ μεγάλο αριθμό θαλασσίων ειδών.
Δυστυχώς κινδυνεύει να κλείσει και αυτό μαζί με το κέντρο θαλασσίων ερευνών(που προσέφερε και προσφέρει πάρα πολλά στο τομέα της έρευνας).
Ο "θαλασσόκοσμος" είναι το δεύτερο τουριστικό αξιοθέατο του νομού Ηρακλείου μετά τα ανάκτορα της Κνωσσού.Ας κάνουμε έκκληση και σαν bloggers, αλλά και σαν απλοί πολίτες αυτής της Χώρας προς το κράτος να σκεφτεί με σοβαρότητα και συνέπεια αυτήν την υπόθεση και να μην κλείσει τελικά ούτε το κέντρο, ούτε ο "θαλασσόκοσμος"



Πριν λίγες μέρες η εφημερίδα Έθνος είχε ένα σχετικό άρθρο που είχε μιλήσει για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του κέντρου κ. Γιώργος Χρόνης

"Ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την τύχη του Κέντρου εξαιτίας των χρεών που βεβαίωσαν στην εφορία η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου. Το συνολικό ύψος των χρεών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε ομηρεία το ΕΛΚΕΘΕ, καθώς χωρίς φορολογική ενημερότητα, όπως τόνισε ο κ. Χρόνης είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες, ακόμα και να πληρώσει μισθούς ή να κάνει την παραμικρή κίνηση στον θαλασσόκοσμο.

«Είναι αμαρτία όλη αυτή η προώθηση που έχει δώσει το ΕΛΚΕΘΕ να σαμποτάρεται, και το αύριο να προδιαγράφεται μαύρο», τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Χρόνης. Οπως εξήγησε τα χρέη που βεβαίωσε η ΚΕΔ εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αφορούν στο μίσθωμα που καταβάλλει το Κέντρο για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

«Το 2003 αλλάξαμε το νομικό καθεστώς και από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου γίναμε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Ετσι ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με την ΚΕΔ για να μειώσουμε το μίσθωμα από 100.000 ευρώ ετησίως σε 65.000. Παράλληλα, γίνονταν συζητήσεις και για το 15% που ζητούσαν επί των εισιτηρίων στον θαλασσόκοσμο.

Ενώ το κλίμα ήταν θετικό τελείως, ξαφνικά μας βεβαίωσαν τα χρέη στην εφορία τον περασμένο Αύγουστο. Πιστεύω ότι αυτό έγινε με ευθύνη του διευθυντή Ανάπτυξης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου», υπογραμμίζει ο κ. Χρόνης.

Την ίδια ώρα σε 876.000 ευρώ ανέρχονται τα χρέη που βεβαίωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου σε βάρος του Κέντρου. Τα χρέη αυτά αφορούν στη διαφορά μισθωμάτων σε κτίριο του ΟΛΗ που ενοικίαζε πριν από μερικά χρόνια το ΕΛΚΕΘΕ (τότε ΙΘΑΒΙΚ) αλλά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΚΕΘΕ, «Η ιστορία με τον ΟΛΗ είναι σχιζοφρενική. Αυτά μόνο στην Ελλάδα και στη Ζιμπάμπουε συμβαίνουν. Ξαφνικά μου ζήτησαν αύξηση 700%. Τους ξεκαθάρισα ότι θα κατέβαλα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το προβλεπόμενο 10%.

Η τακτική αυτή ήταν εκβιαστική. Είμαι αποφασισμένος να καταθέσω αγωγή σε βάρος του Οργανισμού. Οσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, μας χρεώνουν 250 χιλιάδες ευρώ για μια λάθος μέτρηση του υπαλλήλου της ΔΕΗ πριν από πέντε χρόνια».

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κ. Νίκος Αντωνακάκης, εξέφρασε την έκπληξή του που ο κ. Χρόνης ανακινεί σήμερα ένα τέτοιο θέμα. «Είχαμε συζητήσει και είχαμε έρθει σε συμφωνία. Εμείς βεβαιώσαμε τα χρέη πριν από ενάμιση χρόνο. Ας προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών»."

Ακόμα η τηλεόραση του MEGA σε ρεπορτάζ της εκπομπής "Κοινωνία Ώρα MEGA" έθιξε την σοβαρότητα της κατάστασης. περισσότερα εδώ



Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης έστειλε ερώτημα ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
3) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και κατ’ επέκταση του Θαλασσόκοσμου, του μεγαλύτερου Ενυδρείου της Μεσογείου.
2) Αν προτίθενται να καλύψουν και τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΚΕΘΕ, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Περισσότερες πληροφορίες για το έγγραφο εδώ

3 σχόλια:

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

Οντως αυτά μόνο στην Ελλάδα και στη Ζιμπάμπουε συμβαίνουν!!!!
Και εμείς οι μαλάκες πληρώνουμε το κράτος, που μόλις κάνει κάτι καλό τν ίδια στιγμή για το ίδιο θέμα, κάνει 10 άσχημα και τα γκρεμίζει όλα.

kakos lykos είπε...

Ειμαστε Ελληνάρες μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας και μετά κλαιγόμαστε πως μας φταίνε όλα.:(

everything53 είπε...

Μακάρι να κάνουν σωστό χειρισμό της υπόθεσης και να μην κλείσει, είναι κρίμα. Ας ελπίσουμε ότι θα γυρίσει ο τροχός της τύχης υπέρ του ενυδρείου.