Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Φλώρινα...ένας Νομός που σπάνια τον θυμούνται...και λίγοι τον γνωρίζουν!



Λένε "αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει".
Αφορμή να αναφερθώ στο "σπίτι" μου λοιπόν-στον τόπο που γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα μου χρόνια-, ήταν ένα άρθρο της forthnet .

"Στους δέκα καλύτερους προορισμούς για αγροτουρισμό στην Ευρώπη συγκαταλέγεται ο νομός Φλώρινας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΚατά την ετήσια Έκθεση Ευρωπαϊκού Τουρισμού, που έγινε στην Πορτογαλία, ο νομός Φλώρινας και άλλες εννέα ευρωπαϊκές περιοχές διακρίθηκαν ως «Έξοχοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί για το 2007» και τιμήθηκαν με το βραβείο EDEN.

Συγκεκριμένα, για το νομό Φλώρινας, η ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνει τη «συμφιλίωση του τουρισμού με την ύπαιθρο και το περιβάλλον» και αναφέρεται, ειδικότερα, στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι, καθώς και στα ορειβατικά μονοπάτια στα όρη Βαρνούς, Βέρνον και Βόρας, τα οποία οδηγούν στις λίμνες των Πρεσπών.

Με το βραβείο EDEN, το οποίο έχει καθιερωθεί με στόχο να αναδείξει την πολυμορφία και την ποιότητα του τουρισμού στην Ευρώπη, διακρίθηκαν, εκτός από την Φλώρινα, το Τρόοδος στην Κύπρο, η Σπέκια στην Πούλια της Ιταλίας, η κοιλάδα Pielachtal στην Αυστρία, η μικρή πόλη Ντουρμπουί στις Αρδέννες στο Βέλγιο, η περιοχή Σβέτι Μάρτιν Να Μούρι στην Κροατία, το Ορσέγκ στην Ουγγαρία, το Κλονακίλτι στην Ιρλανδία, η πόλη Κούλντιγκα στην Λετονία και το Ναδούρ στη Μάλτα."


Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την θυμούνται σπάνια...Συνήθως αρχές του φθινοπώρου με τα καλλιτεχνικά δρώμενα που γίνονται στη Πρέσπα (τα Πρέσπια).
Και τον χειμώνα για τις πολύ χαμηλές της θερμοκρασίες, συναγωνίζεται κάθε χρόνο το Νευροκόπι.




Είναι ο νομός με τις 6 λίμνες(τη Μικρή -η περιοχή της Μικρής Πρέσπας είναι από τους σπουδαιότερους βιότοπους στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή υδρόβιων πουλιών, όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, λαγγόνες-και τη Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και τις λίμνες της περιοχής Αμυνταίου Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα και Πετρών).

Τα βουνά της είναι καταπράσινα με ψηλά δέντρα και το τοπίο μπορεί να χαρακτηριστεί Αλπικό.Σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν δάση δρυός και φυλλοβόλα (γαύροι, σφένδαμοι κ.ά.), πιο ψηλά εκτείνονται δάση οξιάς και σε μικρότερο ποσοστό έλατα και κέδροι.

Παραδοσιακά χωριά και οικισμοί συνθέτουν το τοπίο.Ψαράδες και τα ασκηταριά στη μεγάλη Πρέσπα, Αγιος Γερμανός στη μεγάλη Πρέσπα, Αγιος Αχίλλειος-με τα ερείπια της Βυζαντινής Βασιλικής- στην μικρή Πρέσπα, Νυμφαίο με τα παραδοσιακά του κτίσματα και το κέντρο διάσωσης αρκούδας-λύκου Αρκτούρος στο Βίτσι.Και τόσα άλλα.




Η ίδια η πόλη της Φλώρινας κατά ένα μεγάλο μέρος έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, τα λιγοστά αρχοντικά που έχουν απομείνει για να θυμίζουν τις δόξες του παλιού καιρού είναι στο "Γιάζι" και γενικότερα κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα(λυγκιστής κατά την αρχαιότητα, από τον λύγκα,αφού η περιοχή είχε πολλά τσακάλια).
Είναι γνωστή για δύο πολύ σημαντικές παραγωγές που έχει, πιπεριές και καλλιτέχνες(ζωγράφους και γλύπτες). Πρόσφατα δημιουργήθηκε παρακλάδι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και στην Φλώρινα(τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).

Μπορεί η Αθήνα και οι υποχρεώσεις να με κρατάνε μακριά της και να μη μπορώ να πηγαίνω όσο συχνά θέλω, αλλά ποτέ δεν βγαίνει από την ψυχή μου, αυτό το μικρό κομμάτι γης, η προσωπική μου Πατρίδα εκεί στην εσχατιά των συνόρων.

1 σχόλιο:

everything53 είπε...

Κρίμα που κάποια σπίτια έχουν αλλάξει και πλέον αυτά που έμειναν να θυμίζουν την παλιά Φλώρινα είναι λιγότερα. Φωτογραφίες της παλιάς Φλώρινας που έχω δει, είναι γεμάτες μαγεία...