Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Απόδραση από την Αθήνα

Σαββατοκύριακο και πάλι, και πολλοί κάτοικοι της Αθήνας ετοιμάζονται να φύγουν για διήμερο.
Κοντινοί νομοί είναι κατάλληλοι για μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα.
Η Κορινθία και η γειτονική της Αχαΐα έχουν να μας προσφέρουν πολύ όμορφες διαδρομές, μία ενδιαφέρουσα απόδραση για Σαββατοκύριακο είναι στα σύνορα της Κορινθίας με την Αχαΐα.


(Δερβένι-παραλία)

Είναι μια διαδρομή κατάλληλη για όλες τις εποχές, το καλοκαίρι έχει τα παραλιακά χωριουδάκια που μπορεί κάποιος να ρίξει τις βουτιές του στα πεντακάθαρα νερά (ακόμα) του Κορινθιακού


(Χελμός)

και το χειμώνα να παίξει με το χιόνι αφού κοντά είναι και το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.


(Λίμνη Τσιβλού)

Αν πάρουμε σαν ορμητήριο το Δερβένι προχωράμε προς Ακράτα απ' όπου θα ανέβουμε τον Χελμό,μπορούμε να πάρουμε την διαδρομή που θα μας βγάλει στη λίμνη Τσιβλού(Ζαρούχλα), η λίμνη είναι κρυμμένη ανάμεσα από ψηλά δέντρα ένα τοπίο μαγευτικό, συνεχίζοντας από εκεί φτάνουμε στο ομώνυμο χωριό την Ζαρούχλα, και το δρόμο να μην τον γνωρίζουμε θα μας οδηγήσουν εκεί τα "αρώματα" από τα ψητά, ένα παραδοσιακό χωριουδάκι που έχει κρατήσει στο ακέραιο τον χαρακτήρα του.


(Χελμός-δασικός δρόμος)

Στο τέρμα του χωριού ξεκινάει δασικός δρόμος βατός(για όσους δεν έχουν 4x4 να πηγαίνουν αργά για να μη βρούν θέλει λίγη προσοχή), αυτός ο δρόμος συνδέει ορεινά τους δύο νομούς την Αχαΐα με την Κορινθία, και μας μεταφέρει από την λίμνη Τσιβλού που είμασταν πριν στην λίμνη Δόξα και στα ορεινά χωριά της Κορινθίας.


(Ύδατα Στυγός-Νεραϊδόρραχη)

Στο ένα τρίτο της διαδρομής αυτού του δρόμου συναντάμε στα δεξιά μας μια πινακίδα και μια παράκαμψη που μπορούν αν θέλουμε να μας οδηγήσουν (όχι όμως σε όλη την διαδρομή με αυτοκίνητο) στα ύδατα της Στυγός(εκεί που έγινε αθάνατος ο Αχιλλέας κατά την μυθολογία) και στη βρύση της θρυλικής Γκόλφως.
Αν συνεχίσουμε όμως κανονικά την διαδρομή μας προς Φενεό και Κορινθία φτάνουμε στη λίμνη Δόξα μία πολύ όμορφη τεχνιτή λίμνη με φράγμα.Το χιλιομετρικό σύνολο της ορεινής διαδρομής είναι 15km.


(Λίμνη Δόξα)


(Λίμνη Δόξα)


(Παναγία των Βράχων)

Από εκεί γυρνώντας προς Δερβένι συναντάμε τον αρχαίο Φενεό, την Γκούρα, την Παναγία των βράχων(ένα εκκλησάκι κτισμένο μέσα στα βράχια όπου στο ιερό του τρέχει νερό από πηγή),το Σαραντάπηχο(ένα χωριουδάκι που παλαιώτερα ήταν πολύ πλούσιο είχε μέχρι και αεροδρόμιο),και στα δεξιά μας το βούνο Ζήρια με τα πανέμορφα μεσαία Τρίκαλα και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα χωριά. Κατηφορίζοντας πλέον βρίσκουμε στην διαδρομή μας την ιστορική Ζάχολη μητρόπολη της δυτικής Κορινθίας και πρόσφερε πολλά στην επανάσταση του 1821.Αξίζει πραγματικά κανείς να επισκευτεί εκτός από τα μνημεία που έχει να δείξει και το ποτάμι της.


(Ζάχολη-ποτάμι)

Καθώς συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε στα δεξιά μας μετά την Ζάχολη και πριν τα Ροζενά, είναι η Παναγία των καταφυγίων. Αξίζει μια κατάβαση(πρόσφατα έχουν γίνει σκαλοπάτια και είναι πολύ εύκολο) να επισκευτεί κανείς τα καταφύγια που είχαν τα παλικάρια της περιοχής στον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών.


(Παναγία των καταφυγίων)

Φτάνοντας πλέον κάτω στην παραλία του Δερβενίου εκεί απ'όπου ξεκινήσαμε μπορούμε να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα χαζεύοντας τον ήλιο να δύει πάνω από τον Παρνασσό που βρίσκεται απέναντί μας, αλλά για της ομορφιές που κρύβει το απέναντι βουνό θα μιλήσουμε σε μια άλλη απόδραση.

2 σχόλια:

everything53 είπε...

Πολύ όμορφη η περιγραφή σου και κατατοπιστικότατη!
Φυσικά, κάποιος που έχει κάνει αυτήν την διαδρομή, ξέρει ότι η περιγραφή σου δεν μπορεί να φτάσει την πραγματική ομορφιά της εμπειρίας...

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

καλα ρε πας καλά?
τα ωραία μέρη δεν λέμε που είναι γιατί μετά πλακώνουν οι βάρβαροι και τα κάνουν μπουρδέλο!
τίποτα δεν σ'εχω μά8ει! :-Ρ